最近呢一兩年開始興起自撈海鮮火鍋放題,但係對於我呢啲工作同住都係港島區既市民,要晚上8點先收工,過海再食完,返屋企都要搞到12點幾。之後突然電話掃掃睇到有呢間西城水產既貼文同廣告就好奇睇一睇,見到係堅尼地城,再睇下餐牌收費,晚上9點會係2小時既收費,心諗,食完轉彎隔離個街口就係地鐵站,就約埋同事一齊等埋我收工坐車去試試刷一餐。(食左兩次,10月14日同11月14日,一次係日至四,一次係五六日)第一次驚大受歡迎,因為同樣既係九龍區真係好滿,所以就算係星期一至四都打電話WHATAPPS去訂位,結果坐車岩岩好9點到達入座,第一次個日始終係平日星期四同尾圍,大約6-7成入座率,第2次係星期六同開得夜少少就多過9成。地方寬敞,每個座位都有足夠空間同通道夠闊,出入都唔使太過就住,亦都因為個場冇柱可以一覽睇晒。第一次坐中間都有一邊有梳化櫈,第2次坐4人卡位,兩個都200+既人坐就一定會舒服。每枱都有骨盛同一個不銹鋼兜,不銹鋼兜就用嚟裝海鮮用嘅,個海鮮池真係夠晒光明同闊,有大約十零種海鮮
,我同朋友就鍾易食鮑魚,蝦,蟶子仔,翡翠螺。而我就特別鍾情佢啲藍蟹或者三點蟹

呢度係一人一鍋既,跟住同待應落好湯底後就出去水池行動,撈好想食既海鮮放入兜度,之後就可以交比員工幫手洗好同斬開啲蟹,你交兜佢會比個號碼牌你,呢個時候就可以分頭拎自助區食身,另一個去拎飲品同醬料同埋拎啲輔助用品。輔助用品有鉸剪同殼鉗,食蟹有把鉸剪就真係方便同埋剪啲唔食既部份,咁就可以效率快好多
飲品有各種汽水,紙包飲品,茶系,仲有清酒同埋罐裝SAPPORDO,但我最睇得上既就係佢有1664生啤
,有不銹鋼杯裝就方便。
“安頓”好之後就可以岩岩好去水池拎番啲準備好既海鮮返黎涮涮淥淥。
店既門口同水池中間有個提示係啲海鮮需要灼熟既時間,咁可以先食少量既菜,肉,或者丸咁,邊滾啲海鮮邊有得食,最緊要落水個陣啲水係要滾開落就得了。佢啲牛肉之類係自助,但質素唔會比出面食開肉類火鍋放題既太遠距離,而且佢個凍櫃都真係好夠凍。
海鮮質素都真係好好,啲蝦自己撈啲生生猛猛既,鮮味夠甜,蟹呢第一次食4隻咁好彩都有膏,,第2次食4隻就有1隻有膏,最正就係第一次有隻大SIZE啲既蟹係都唔比我用夾夾佢,佢用番隻鉗夾住我隻夾
,就算札住都咁生猛,證明夠新鮮。鮑魚亦都好靚,唔灼得太過耐,肉質都夠靚。唯一要花時間就係拆蟹,幸好處理海鮮個時會一開二,我呢啲食慣既熟手既,唔會花太多時間,撈兩轉海鮮都夠晒時間。另外第2次去個時,個晚熟食區就有炸蝦,鹽酥雞同鴨胸,質素都好好。食少少就好啦呢啲,要留肚食海鮮
。最後刷飽就食甜品,佢有木糠布甸,芝士蛋糕,tiramisu,都有雪糕同雪糕糯米糍,仲有西瓜,絕對會夠滿足,不過如果真係夜少少去,有啲可能比人拎晒架
,雪糕就唔驚,有好多。
…Read More
西城水產海鮮火鍋放題