openrice
更新餐厅资料 商户专区
找餐厅
旅游.订座
OpenJobs
餐厅 + 地区/地址, 菜式/食品…
地图
特集
自助餐 火锅 新餐厅 优惠券 餐厅排行榜
滋讯
生活志 饮食志 开饭头条 放闪为食团 抖一抖 台湾Let's Go! 食得知味 我有我态度 食谱 识食台
OpenRice 开饭热店2025 | 赛果公布

xzy16的个人专页

首页个人专页xzy16
xzy16
粉丝
关注
xzy16
等级4香港
🌟活在當下 紀錄當下🌟 ♨️食物紀錄員/家 ✴️用平民舌頭 有限形容詞 乜都寫下 ⚜️輕輕鬆鬆又一餐🫰 ❇️Happy Life Happy ‘I’ Follow my IG: food.kii_journey_hk
概要
食记 (209)
相片 (1809)
下午茶抵食呀!點心粉麵主食齊全
豪宴薈
2025-12-05
酒樓環境寬敞明亮,兩個人坐四人枱,mark準下午茶時間兩點到,要等一陣先入到去。下午茶有啲點心、主菜特價,但同時都可以繼續嗌其他點心,選擇都幾多!茗茶 $13奶黃荔枝球3隻
睇相覺得幾得意,外皮脆薄,賣相圓碌碌可愛成個荔枝咁,內裡奶黃餡煙靭。雷沙煎堆仔3隻
外脆內軟,口感唔錯。🌟蒜茸蝦春卷
春卷皮薄金黃酥脆,咬個下小心跌到周圍都係😆蝦肉彈牙鮮甜,蒜茸味蝦卷獨特但match。唔點汁都夠惹味👍🏻🌟芋絲煎薄撑
皮薄脆口,芋絲軟糯香濃,有啲海鮮嘅鮮味,份量都好夠分,足料!🌟蝦餃皇(2粒)
私心蝦餃燒賣一定要俾星😆 兩粒呢個份量真係好啱兩個人或者得一個人鍾意食嘅情侶,啱啱好!皮唔算厚蝦肉大粒juicy!🌟蟹子鮮蝦燒賣皇(2粒)
大大粒,燒賣皮薄餡多,蟹子鮮甜爆汁,蝦肉彈牙~紅燒乳鴿
下午茶乳鴿幾抵。雖然睇落細細隻,但都幾有肉地,咬落juicy香脆。巧手叉燒包
叉燒包皮鬆軟,叉燒粒粒紅潤多汁,賣相鼓脹熱辣。🌟鹹水角
皮薄脆又煙韌,餡料鹹鮮惹味,賣相鼓脹金黃幾吸引。🌟香煎蘿蔔糕
蘿蔔糕煎得外脆內軟,蘿蔔香濃足料入味,點埋辣醬更惹味👍🏻宮廷桂花糕
桂花糕軟糯香甜,桂花清香撲鼻,賣相粉紅晶瑩,唔算濃味,淡淡地幾舒服解膩。賣點下午茶點心手工精緻選擇多,環境光亮舒適,價錢合宜,我地眼闊肚窄,起碼有4籠食唔晒打飽夜晚再食都夠🙈 留意星期日都幾旺場,要預時間等位呀~好味度:8.5/10…查看更多
街市真係有新鮮海鮮 有驚喜👍🏻
魚がし日本一 (中環街市)
2025-11-30
廚師特選壽司(10貫+手卷1件) $398
壽司整體都好高質,醋飯👍🏻刺身厚身新鮮👍🏻另外,每個餐都配小碗茶漬飯,裏面有鯛魚片同埋米飯,清香暖胃。真雕壽司:魚肉細膩鮮甜,入口滑順無腥。油甘魚壽司:油脂豐富,肥美較嫩。深海池魚壽司:肉質彈牙。池魚壽司:爽口,質感輕盈。赤身壽司:肉質緊實有咬口。帆立貝壽司:冇得輸,厚實彈牙,好juicy🤤魷魚壽司:魷魚爽脆,咬落有嚼勁。赤蝦壽司:鮮甜厚肉。蟹肉壽司:蟹肉綿密,蟹膏香濃。海膽壽司:海膽鮮甜爆汁,同日本市場食有得比。吞拿魚腩手卷:手卷海苔脆口,吞拿魚蓉綿密足料,唔會膩,正!😍火炙漁夫丼 $208
海鮮燒得好香,種類又豐富(應該有4款)。海鮮例如帶子、三文魚等火炙後表面微焦金黃,內裡鮮嫩多汁,同樣配茶漬飯暖胃。仲有蘿蔔漬係飯裏面,食落味道唔會太寡,賣相色澤鮮豔好滿足!Suntory蜂蜜蘋果酒 $68
好易入口!蜂蜜甜香配蘋果酸爽,酒精度溫和,冰涼清新~奇異果乳酸 $38
奇異果酸甜juicy,乳酸順滑氣泡綿密,同樣清爽。賣點🫰海鮮夠新鮮,雖然係bar枱但都坐得舒服位置唔算多好味度:8.6/10…查看更多
检举
豐富選擇$10起!
BliBarla
2025-11-30
各式燒物串燒,選擇多樣,從蔬菜到海鮮肉類一應俱全,最平$10起,仲有個熱盤擺串燒。餐廳空間幾大,每枱都有適當空間,岩gathering。🌟鴨屎香檸檬茶 $38
檸檬茶酸甜帶香,鴨屎香味道濃郁,口感清新,適合解膩。香燒翠玉瓜 $10/串
翠玉瓜燒得外脆內軟,少少牛油香,$10唔錯架鹽燒五花肉 $10
五花肉肥瘦分明,鹽燒後表面微焦,肉汁鎖住,唔算好濃味。蒜蓉燒冬菇 $10
冬菇吸滿蒜蓉汁彈牙。汁燒金菇五花肉捲 $10
五花肉燒得香脆多汁,照燒汁幾match。鹽燒雞腿肉 $15
雞腿肉肉嫩,鹽味均勻。麻辣雞腎 $15
雞腎彈牙爽口,麻辣調味入味,辣度適中,帶鮮味。燒汁秋葵 $15
秋葵燒後保持脆口,燒汁口感清脆帶甜。爆茜汁雞肩肉 $20
雞肩肉厚實,爆茜汁唔算好濃。鹽燒雞膝軟骨 $20
軟骨燒得脆口,鹽味均勻,咬落有嚼勁。鹽燒牛舌尖 $20
牛舌尖大片,牛味濃郁。汁燒金菇肥牛卷 $20
同五花片差不多。綠茶$20🌟牛油燒BB蘆筍 $28
蘆筍脆嫩,牛油香氣濃郁,燒後表面微焦,口感豐富。汁燒牛肋肉 $28
牛肋肉肥美多汁,照燒汁燒後肉質軟嫩。🌟熔岩炸蝦球 $38
蝦球外層金黃酥脆彈牙,內裡有芝士要小心燙,邪惡但好味😙🌟汁燒白鱔 $38
白鱔燒得外脆內軟,口感彈牙不錯。蒜蓉燒原條茄子 $38
茄子唔算好軟糯,但蒜蓉汁滲入肉質,正常發揮。蒜蓉燒珍寶生蠔(買一送一) $58
生蠔大隻又新鮮飽滿,蒜蓉燒鮮甜濃郁。🌟冷撈汁珍寶生蠔(熟)(買一送一) $58
個汁隻出色惹味!生蠔口感滑嫩,汁味滲入,鮮味突出。賣點🫰種類多樣(仲有主食)、即燒、坐得舒服(音樂唔算大聲所以適合傾計)、味道正常發揮好味度:8/10…查看更多
检举
味道濃郁唔差喎!
橫濱家系町田商店
2025-11-25
空間感okay夠大,坐得都舒服,Airside拉麵黎講唔算好貴 橫浜終極Max拉麵(粗麵) $118 + 火炙叉燒(+$5)
拉麵有得揀粗/幼麵。湯底豚骨濃郁,油花厚厚但唔會膩,粗麵超吸湯,爽口有嚼勁!海苔香脆,溏心蛋流心金黃,火炙叉燒肥瘦均勻,表面燒到微焦香氣,離遠都聞到香~日式炒飯 $68 + 升級A5和牛(+$10)
一碗飯多啲嘅size,應該夠細食女仔食(唔想食太多澱粉)。粒粒飯香脆,蛋香+牛香撲鼻。升級A5和牛係唔同啲,和牛粒肉嫩又香,牛味同飯香完美融合,和牛炒飯呢個價接受到。唐揚炸雞三件 $38
驚炒飯唔夠飽叫多個小食,食多兩舊就飽。炸雞外皮金黃超脆,咬落「咔嚓」聲,內裡juicy肉嫩,唔算好油,三件都大件。賣點🫰性價比、味道好味度:8.5/10…查看更多
+ 3
检举
創意手工點心,抵食有驚喜
龍點心 (寶漢大廈)
2025-11-23
朋友想食點心,於是揀左呢間外型幾sharp醒,風格又幾復古得黎又有啲卡通嘅龍點心。我地坐卡位,空間幾寬敞坐得舒服,可以QR code落單!蟹粉時蔬 $88
應下節,叫左蟹粉,同時又可以食吓菜健康啲。蟹粉香濃滑溜,啖啖肉。配菠菜苗定豆苗(?)翠綠爽脆,係我哋兩個都鍾意食嘅菜!兩者足料,夾埋入口鮮味爆發😍蘿蔔絲酥 $42
足料,飽肚。酥皮薄脆金黃,一咬「咔嚓」散開,蘿蔔絲軟糯微甜~龍遊精選燒賣系列 $70
燒賣賣相精緻,皮薄餡多,六粒都唔同味道。六粒都各有特色,味道偏濃味,包括有馬友鹹魚燒賣、蝦醬墨魚燒賣、黑胡椒蟹燒賣等等。欣賞佢嘅創意,仲可以一路試,一路同朋友估係咩味道🤣一試無妨!龍餃子 $48
圓碌碌賣相都係好可愛🤩 蝦餃皮彈牙,內餡鮮嫩,味道特別,例如:松露野菌晶瑩餃松露味出;酸菜魚喺蝦餃上面,酸酸地幾特別👏🏻豉汁排骨蒸陳村粉 $58
陳村粉煙韌吸汁,排骨軟腍,經典港味。餐廳門口仲擺放咗啲有關點心嘅紀念品,又可以宣傳香港特色,幾唔錯。仲有啲拉絲菠蘿包都幾吸引,不過我哋怕太多就冇叫,下次再嚟試!賣點🫰價錢合理、有創意又傳統、足料味道好👍🏻好味度:8.5/10…查看更多
检举
空間大有光猛;自助吧枱食物巨多,未計落單嘅食物😆
山見台式火鍋 (PopCorn 1)
2025-11-22
一凍真係鐘意打邊爐,今日終於試左屋企樓下嘅山見台式火鍋。本來諗住都冇咩特別,估唔到入面除咗空間好大,食物種類都巨多,味道都唔錯,無論係食肉獸定素食者,都一定有嘢食👍🏻佢仲可以揀一人一鍋,菜肉分開或者自己食都冇問題,唔使特別加錢👍🏻Lv3 極品吃到飽套餐湯底:鴛鴦鍋- 啱晒一邊淥菜,一邊淥肉- 上品蟲草木耳鍋清甜滋補;牡丹美人鍋奶白濃滑,兩邊都正,美人鍋就吸引啲😎賣點1:Lv3 好多台式食物 以為自己去左轉夜市 (sor誇張左少少🤣但比我食過嘅多😍)* 肉類:🌟月見封門柳嫩滑有咬口、🌟嫩肩里肌肉juicy、牛爽腩軟腍;仲有牛舌芯、梅花肉;台南烏雞卷、阿公花雕醉雞、🌟牛肉滑都係特別野~* 海鮮:水魷爽脆、鯇魚片嫩白、🌟松露墨魚滑好香、🌟澎湖蝦滑有咬口、牛骨髓爆汁、牛柏葉煙韌。* 台式小食:🌟蔥抓餅唔算好油、蚵仔煎少飽肚、手工糯米腸、古早麻辣鴨血、🌟藤椒魚皮惹味、宜蘭蔥肉餡餅、金沙芋泥球、香辣滷腩片、爆漿咖喱魚蛋、港式格仔餅幾脆。* 炸物:🌟🌟金沙蝦球正、響鈴卷、紫菜炸雞、惡魔雞扒、鹽酥雞、山見和牛蛋餃有牛肉味幾特別。* 甜品:華西綜合豆腐花好足料、黑糖豆腐花* 飲品:烏龍珍珠奶茶(Lv3或以上免費)賣點2:自助吧枱巨多食物任拎!* 🌟蔬菜:冰菜超脆、水蓮清甜、皇帝菜、水耕通心菜、蟲草花* 丸:魚鮮貝、豬肚丸、紫菜馬鮫魚丸、牛丸* 熟食:🌟椒鹽豬扒、午餐肉、台灣腸、🌟黑糖糍粑、滷水雞翼等* 軟糖、🌟台灣腸、爆谷* 王子麵、淮山刀削麵、紅薯粉、山見面線* 白果腐竹鵪鶉蛋糖水、碗仔翅、雲石芝士蛋糕、白土啫喱、紅豆水晶糕、黑芝麻貓爪、南瓜蛋糕、水果、🌟Da dino抹茶雪糕* 🌟飲品有幾個櫃。當中有台式飲品,包括白土烏龍冷泡茶賣點3:Lv3或以上送遊戲幣夾波波!我失敗咗,唔知入邊有咩拎呢🥹賣點4:現場可寫明信片寄俾自己或朋友,附$50 coupon(滿$600可用)賣點5:大鍋可變一人一鍋(免費分隔),每人獨享湯底,唔使同枱朋友搶味,口味唔同都可以聚聚!賣點自助吧枱選擇多、一人一鍋服務、多台式食品、空間大坐得舒舒服好味度:8.6/10…查看更多
🎼Party with USAHANA! 😻
Terrace in seaside (又一城)
2025-11-16
前排先去完呢間餐廳,點知九龍塘又一城分店最近就出咗個期間限定嘅USAHANA主題!搞到我又要跟風去多一次😎 入面真係好打卡able,周圍嘅牆都貼有USAHANA! 仲有USAHANA cushion! 各位朋友男朋友老公爸爸睇路呀!🙊🤣🤣 主題會做到2026年1月6日,只限又一城分店Walk-in排隊~花漾派對套餐 $168花花雞蛋飯卷好精緻可愛😍比較似輕食,蛋皮包住parma ham仲有海苔飯,上面仲有花花圖案嘅芝士同火腿,賣相吸引。呢個組合唔會伏啦,大人細路都會鍾意。彩虹軟糖乳酸西柚梳打首先想問,USAHANA樣(乳酪忌廉球)點捨得飲🤣 西柚加埋軟糖同乳酸,酸甜juicy,飲落幾清爽Refreshing。心動甜心派套餐 $208甜蜜香橙雪葩窩夫😍窩夫又係好靚!每個窩夫上面都有唔同嘅味道,包括藍莓香橙果肉、士多啤梨乳酪忌廉球同埋香橙雪葩。窩夫外脆內鬆軟,好香蛋味,大愛!香橙雪葩酸甜滑順;香橙果肉同水果又咬口;乳酪忌廉奶香濃郁,整體口感好豐富!朱古力泡泡朱古力係好飲的,濃郁creamy,泡泡輕盈,加埋USAHANA,讚🫶賣點Usahana少女心裝潢、打卡able、食物有創意得嚟係大路嘢好味度:8/10…查看更多
检举
有質素台式火鍋 日本和牛餐買一送一!
犇殿台灣火鍋 (東港城)
2025-11-16
同男朋友之前都食過犇殿下午茶,男朋友鍾意佢多台式嘢揀,叫做特別過一般火鍋店🙊 最近見到仲有個全農日本JA和牛嘉年華買一送一優惠,平均每人$359(連加一)歎A5和牛半公斤+自選肉類+台灣美食+海鮮+自助吧,所以我哋就再幫襯過😎 店員態度都好好,熱心友善,同熟客打招呼好親切!美白凝膚牛乳鍋
奶白湯底濃滑牛奶香,淥肉後都keep到creamy,仲有啲秋葵食吓~A5和牛半公斤
油花雪白均勻,淥幾秒就食得,入口好嫩又香牛味🤤🤤自選肉類(牛羊豬雞都有得揀)肩胛juicy彈牙、澳洲肉牛味濃、安格斯嫩、板腱爽口、牛胸軟腍、燒酒雞厚肉酒香入肉(淥熟都聞到陣酒香味)、麻辣豬頸肉微辣惹味(麻辣汁幾香口!)海鮮
海班片、鯛魚片細嫩、海蜆大粒鮮爆、澎湖花枝漿Q彈晶瑩、八吋蟹棒長條好咬😍仲有海蝦揀,不過冇叫到🫣其他
鍾意佢有好多台式嘢食揀,包括:台灣鴨血軟嫩、逢甲米血糕煙韌、蜂巢豆腐有咬口。仲有熟食:厚切午餐肉金黃酥脆、朱古力同榴槤炸彈炸得好脆又流心,少熱氣但又好味😆自助吧
台灣熟食(滷肉飯、鴨血、台灣腸)、蔬菜(估唔到有菠菜苗揀&羽衣甘、心內美蘿蔔、蟲草花等,好多款菜揀!)、甜品(杞子芋圓Q彈、Häagen-Dazs朱古力雪糕濃滑)、台式飲品高質(黑糖龍解茶、梔子花綠茶等)都係可以任飲任食,好多野揀!
賣點🫰服務、選擇、舒適度、A5和牛好味度:8.7/10…查看更多
检举
食材、宮廷裝潢都好出色,抵讚!
大滾友火鍋 (紅棉大廈)
2025-11-12
同家人打邊爐,佢地見到呢間都幾多讚,不過我本身因為個價錢比較貴,對佢有少少偏見🙈但係!食完都明白同理解點解佢哋收呢個價錢,同埋都真係值得🥹🙈👍🏻首先,呢間火鍋店裝修行宮廷風格,紅燈籠同木屏木凳風氣派十足,連個爐都有兩個龍頭係到🙈 一嚟到就跟人頭送咗個百香果梳打俾我哋飲,甜甜地又清爽,唔錯。自家製足料竹蔗茅根 $78
清甜,飲落爽口暖胃,一壺都夠飲(可能因為冇乜味精,我都唔覺得好口渴)婀娜多姿-養眼花膠筒雞湯鍋 $468
店員教我哋倒咗啲半生熟雞肉落去,然後等雞湯滾起,先飲一碗雞湯暖吓胃,然後先再食其他嘢(雖然之後加湯都係雞湯,但係冇第一次咁濃郁同埋始終有其他食材擺入去冇一開始咁鮮)。呢碗雞湯不得了,連我老竇飲完都忍唔住話好飲🤩🤩 雞湯金黃濃郁,極鮮甜同埋好香雞味,一定好滋補!雞肉嫩口唔嚡。花膠筒就散熱住乾冰咁到場,Q彈厚實。大滾友牛肉拼盤(細) $428
牛肉拼盤煙霧裊裊上枱,賣相精緻,每款肉質都顏色鮮嫩juicy帶有牛香☺️封門柳 - 肉纖細嫩鮮甜本地手切牛頸脊 - 咬口有彈性,牛味濃郁和牛牛展 - 軟嫩得嚟有勁牛肉粒 - 快熟又熟得均勻牛舌 - 爽脆帶彈性酒香陳年花雕浸牛肉 - 浸酒牛肉軟腍,花雕酒味香濃,淥熟咗牛肉都仲食得出花雕味,賣相紅潤誘人,所以我哋再encore咗一碟🙊手打蟹子鮮蝦丸四粒 $72
十分彈牙Q彈!內餡蟹膏蝦肉juicy爆汁大滾友雜菜拼盤 $118
都有幾多唔同款式嘅菜,配牛肉解膩一流澳洲帶子片$ 98新鮮!好有口感好有彈性!😍酒香陳年花雕浸牛肉 $138
份量都唔少🌝韭菜豬肉餃四粒 $78
正常,皮唔算厚,不過其他更加驚艷我吔😆最後仲會送甜品!火焰豆腐花!有得睇火之餘,豆腐花豆味道香濃,黃糖同糖漿都可以自己調節份量,呢點做得幾好👍🏻賣點食材高質、環境氣派、服務態度良好、湯底好飲!價錢就…有錢咪成日去,冇乜錢咪草錢去,我會覺得值嘅!btw我地有打少少底先嘅🙊好味度:9/10…查看更多
检举
食材出色 師父認真燒 仲有特別部位雞蠔試!
月華
2025-11-07
去左間外型型格餐廳但其實服務幾唔錯店員又健談(全程仲係播Jojo的奇妙冒險嘅歌🤣)店員會落力講解食材,一開始仲好貼心會提供一條冰凍毛巾抹手👍🏻白子 $168
上次食完返尋味,繼續養顏🤟🏻白子入口即化,奶香濃郁,內裡綿滑唔腥。薯仔沙律 $40
薯蓉滑順細緻,加埋蟹籽同蕃茄,口感唔錯👍🏻自家製蜜糖年糕 $20/1
年糕外脆內煙韌,蜜糖甜香黏口,表面金黃色,男友都讚👍🏻豚肉溏心蛋 $39
散叫左呢樣夾埋雞肉軟骨棒食。幾得意,隻蛋係完整一隻蛋,比豚肉包裹住。溏心蛋黃金流心,豚肉juicy鹹香,蛋香四溢☺️Omakase Set $420叫咗個招牌set,由廚師發辦煮咩當日出色嘅串燒。- 半生熟雞胸:雞胸微微粉紅但肉質嫩滑,加埋柚子胡椒微辣清香。- 雞翼:皮脆肉嫩,燒到金黃香口。- 雞腎:好彈牙好好咬。- 紫蘇豬肉卷:紫蘇葉清香,豬肉肥瘦均勻,燒得微焦,夾埋都幾夾又juicy。- 豆腐:外層微脆,內裡軟滑,記得配埋醬汁鹹鮮,味道更出。- 味噌牛腸:牛腸煙韌,味噌甜鹹濃郁,好香口!- 雞蠔:稀有部位!一隻雞髀得一粒,好珍貴架!🙈 肉質軟嫩、多汁,帶啲彈牙口感入口,又長知識!😍- 冬菇:幾juicy ,菇香濃郁,表面微焦。- 鰻魚:魚肉好嫩,燒得好香,外焦內軟,有少少孜然味調味~- 雞肉軟骨棒:超脆口彈牙🤤拮爆豚肉溏心蛋嘅蛋漿黎食,蛋香四溢,很好!(記得繼續留埋蛋漿點飯團食更正!- 特製燒飯團:飯粒微焦變飯焦又香又脆😍可能我地唔係留左好多蛋漿,蛋味唔算好出。賣點廚師發辦嘅串燒、有稀有部位試、食材新鮮,師父認真好味度:8.9/10…查看更多
糧尾恩物!熱石鍋烏冬👍🏻
淳味
2025-11-02
糧尾要搵價錢親民又好食嘅餐廳!🤟🏻呢間小店環境簡單樸實,木系枱櫈配日式燈籠,坐低有種溫馨嘅居酒屋feel。最緊要係CP值高, 60幾蚊食到個炸豬扒熱石鍋烏冬😍蟹籽沙律 $42
份量多又新鮮,青瓜絲好爽口,滿滿都係蟹籽粒粒同埋蟹柳,配埋沙律醬, Perfect 日式炸餃子(四件) $32
外層好脆口,餡料夠juicy👏🏻 喼汁都唔使點啊!吉列豬扒熱石鍋烏冬 $68
店員積極推介吉列豬扒,又真係冇介紹錯!吉列豬扒香脆唔膩,又嫩又juicy,武藏野烏冬底彈牙吸湯,原味豬骨湯清清地,石鍋保溫食到尾都熱辣辣🙊🙊 海鮮石鍋烏冬 $88
特濃蝦湯鮮甜帶海味,飲咗好多湯都冇口渴嘅感覺!讚岐烏冬粗身有咬口,海鮮有帆立貝、大蜆、鮮蝦同蟹棒,烏冬份量都唔少,以我為例,都食唔晒,絕對物超所值!☺️巨峰乳酸梳打 $19
巨峰葡萄味濃郁較甜,氣泡爽口,$19大杯幾抵。鳳梨乳酸梳打 $19
正常甜又refreshing👍🏻賣點價錢抵、味道好好味度:8.5/10 …查看更多
食材份量都好有誠意👍🏻👍🏻
Lizto
2025-10-31
餐廳環境光猛舒適,落地窗望街景,空間感足夠,店員都好友善👍🏻Dinner set送是日餐湯、包頭盤同主食,嘢飲甜品有得減錢。(季節限定) 蟹黃醬手工意粉配松葉蟹他他 Dinner Set $198是日餐湯:椰菜花湯椰菜花攪勻後幾香又creamy~松葉蟹他他蟹肉好多又鮮甜!仲有好多魚子醬係面。他他醬、蕃茄、牛油果(底部)都好新鮮,同松葉蟹好match更提出蟹肉嘅味道!👏🏻蟹黃醬手工意粉冇諗過無論係蟹黃、蟹肉定意粉份量都咁多!蟹黃醬濃郁香滑,多到齋食蟹黃醬都唔心痛😚手工意粉幼身彈牙吸汁(質地大概似上海面🤔),會有少少膩,我地兩個人就食唔晒,但因為我地都鐘意食蟹,所以冇後悔仲好滿足!巨峰提子爆珠梳打 (+$41)
提子味濃郁,爆珠咬落勁爆汁,好特別!另外,氣泡爽口,清新解膩😍開心果巴斯克芝士蛋糕 (+$38)
巴斯克蛋糕係自家製,表面微焦,內裡creamy,開心果香濃,甜得黎係接受範圍內,好滿意😎銀鱈魚配馬賽魚湯汁 Dinner Set $238椰菜花湯同上~蒜香燒粟米配單骨雞翼 (+$28)見到粟米抗拒唔到😚🙈粟米燒得好香甜😻雞翼外脆(堅脆👍🏻)內juicy。最特別係附上嘅兩個醬,分別係西瓜辣醬同乳酪香草醬。西瓜辣醬其實食唔出西瓜味,但會有陣清新嘅感覺,少少辣嘅;乳酪香草醬creamy,都夾到雞翼。銀鱈魚配馬賽魚湯汁銀鱈魚好香!😍 個皮煎得好脆,肉質又嫩滑!重點,馬賽魚湯汁魚香、番茄洋葱味好香濃又特別,呢個濃郁嘅味道同銀鱈魚好match,更突出銀鱈魚嘅味道🤤凍開心果拿鐵走 cream(轉Oat milk) (+$43) (+$5)
開心果好香濃🤤Oat milk順滑,冰涼好refresh,懶健康走cream,加埋cream相信口感更豐富🙊胡蘿蔔蛋糕 (+$58)
胡蘿蔔蛋糕甜度還好,濕潤香甜,質地唔會太柔軟或者紮實,口感唔錯!賣點:樣樣都滿意、有創意、環境光猛舒服、上碟都好快、gathering唔會失禮好味度:8.8/10…查看更多
检举
大人有得食 小朋友又玩得開心嘅親子餐廳!
炑八韓烤親子餐廳
2025-10-26
餐廳有韓屋設計木系同暖燈好特別,仲要一入場左手邊就見到好大個兒童遊樂室,入邊有唔同嘅玩具仲有好大個波波池,小朋友見到勁興奮!食嘢都聽話啲,因為急住要去玩🙈🤣 前菜落咗燒肉order之後,店員好快就上咗幾款小菜(泡菜、薯仔沙律、酸蘿蔔、芽菜)、生菜同埋沙律。除咗沙律,其他都可以refill! 烤盤側邊仲富有有蛋汁同埋粟米芝士,兩樣都係可以refill,其實食呢幾樣嘢都飽🤣好有誠意!荔枝牛肉串串 $72
有創意,牛肉入面包住荔枝,店員話成支拎上去燒就得。我哋嫌燒得慢,最後都係拆件燒😂 牛肉串上荔枝烤有陣微甜果香,入口鹹甜交織,幾特別!壽喜燒牛空腹 $88
冇諗過韓燒會有壽喜燒出現,覺得幾特別就叫咗。等壽喜燒汁滾之後,就可以將牛空腹擺入去燒。然後就可以將牛肉撈埋蛋汁同埋飯一齊食。牛肉幾香,壽喜燒醬汁甜鹹惹味,撈埋蛋汁同白飯食都唔錯,如果有埋紫菜就仲正啦😆熟成黃油雞腿 $125
雞髀店員可以幫手燒。黃油香氣濃郁,烤到皮脆肉嫩。王者牛肋骨 $298
出色!(都係可以搵店員幫手燒)牛肋骨厚肉多汁,烤得外焦內嫩,牛肋骨醃過,味道出,配埋生菜、大蒜、辣椒等等一齊食,好味!☺️肉肉蛋糕(生日優惠) $0
朋友正日生日,早幾日book枱前講定,餐廳會有個生日優惠送肉肉蛋糕同埋海帶湯😆(唔記得有冇指定消費)。蛋糕其實用牛肉砌成蛋糕形,賣相都好可愛啦,大人細路見到都鍾意!仲要肉質都唔差,燒到好香又Juicy🥰手打鮮橙茶 $48
鮮橙茶用新鮮橙搾汁,仲有西柚、青檸等等材料,飲落清新酸甜,大杯又解渴!菠蘿梳打 $38
爽口,菠蘿味濃郁,都好襯韓燒。衝刺到底小跑車兒童套餐 $168
叫兒童餐會包埋入兒童室嘅遊戲券同埋一個扭蛋。我哋叫咗呢款跑車兒童餐比小朋友食(製作時間預大概10分鐘)。呢個餐包括玉米,腐皮紫菜飯、西蘭花、火腿同埋炸金絲蝦。我覺得都算兼顧埋營養嘅,叫做有啲菜呀嘛😂 兩舊腐皮紫菜飯size都大舊,份量會夠一個小朋友食(我地仲有燒肉呀嘛)。火腿仲要𠝹得好靚,有pattern,唔係一片過咁簡單,幾有心思。味道都有調節過,唔會好鹹👍🏻 送埋波波池入場券,當去playroom咁,小朋友食完即刻去玩!😂賣點🫰超大波波池同遊戲室(記得要叫兒童餐)🫰環境-韓屋設計氣氛好🫰生日優惠有誠意🫰店員友善,餐單有心思唔算近地鐵站,但接受到好味度:8.5/10…查看更多
高質Omakase!!😻
花晨月夕
2025-10-26
同朋友決定一個揀Menu Sun (1380)同Moon ($1580)再share,用料味道環境都值得讚!😍 餐廳仲有包廂座位,啱晒I人淨係同朋友傾偈🙊 店員都好親切,一開始都會問清楚客人有冇嘢唔食。直接講就OK,師傅一定幫到你😆Omakase Moon 先付
先付有落花生、鹽焗銀杏、龍珠果、秋刀魚同水雲(食用海藻)。銀杏香脆,龍珠果清甜,秋刀魚鮮味魚嫩,水雲酸酸地幾清爽開胃。刺身5款* 真鯛(甜蝦他他):真鯛包住甜蝦他他,灑上竹炭鹽同魚子醬,食落口好有飽滿嘅感覺,又鮮甜!記得唔好咁快食啊,店員仲會配液態氮同食用泡泡,感覺入左仙境咁,賣相打卡一流!* 象拔蚌:有兩款,一款爽口清新彈牙,一款口感厚實,兩款都好鮮。* 海膽搭配魚子醬:海膽鮮甜濃郁🤩魚子醬加鹹香,但唔會好鹹,犀利!* 鱈魚白子:第一次食,望落怪怪地,口感都怪怪地,不過味道唔怪仲係養顏野!😍白子綿滑唔腥,入口化開,不過配上蔥花蘿蔔,味道更提升,好特別!* 煙燻鰤魚:煙燻香氣濃(唔會覺得臭),魚肉肥美,微鹹惹味唔錯~御料理 銀鱈魚朴葉燒熱辣辣銀鱈魚散發出朴葉清香,味噌同清酒等調味,令魚肉口感豐富,加上皮脆肉嫩,好有驚喜!壽司10貫 * 深海池魚:魚肉嫩滑,帶海洋清香,入口鮮甜細膩。* 銀鱈魚:油脂較豐富。* 金目鯛:肉質結實,帶淡淡甜味,口感清爽。* 鯖魚:魚味濃郁。* 地甲(?唔記得係咩):肉質幾彈牙* 鮫鰈魚(燒魚邊):魚邊燒得微焦,香脆帶煙燻味,口感豐富。* 喜之池:魚肉細膩,帶點油香,入口順滑。* 醬油漬赤身:赤身浸醬油後鹹香濃厚,肉質結實有咬口,偏濃味。* 拖羅:油花均勻,肥美鮮甜超滿足😌* 北海道海膽:大愛this!😍 海膽配淡雪鹽(其實係好淡味嘅鹽)幾夾,鮮甜爆汁。加上店員上碟時先會噴灑食用金箔,視覺效果勁加分,好豪華!😆10款壽司都好新鮮,各有特色!☺️ 飯量較少,可以突出魚肉嘅鮮,亦都岩我唔想食咁多飯(不過廚師發辦,份量應該可以調節?)吸物
大蜆清湯湯底清甜,蜆肉鮮美,暖胃解膩。甜品
赤肉蜜瓜同提子,蜜瓜睇顏色已經好吸引,的確超級清甜,提子都甜,不過比下去🤣 完美作結!好味度:9.2/10賣點:食材新鮮、美味、服務、環境…查看更多
检举
大愛海景呀😍 想chill傾下計食下野好岩!
Terrace in seaside (SOHO West)
2025-10-23
餐廳近南昌站(喺凱樂苑對面),對住超靚海景,中午陽光有啲熱,下午茶時間去最啱,吹海風食韓式菜真係好chill!其實想食呢間餐廳好耐,今次去朋友屋企附近,終於試到!仲見到舖頭同社交平台有優惠(分別做到31/10 同埋8/11),如果會去食,不妨玩吓!😆韓式豬手(半份) $148
豬手煮得軟嫩肉腍又大片,骨膠原滿滿(雖然都係脂肪🙈),配韓式辣醬、蒜頭、辣椒,包埋生菜,絕對可以媲美燒肉😆 生菜仲可以refill !半份都夠兩個人食😍雞蛋多過飯的蛋飯卷 $138
雞蛋飯卷係幾啱我呢啲鍾意食蛋嘅人,蛋香幾濃,蛋皮厚滑,的確係多過啲飯嘅😂但係份量都幾多,又大嚿,所以兩個人食都會飽。韓式烤牛肉奶油意粉 $115
烤牛肉幾香,而奶油醬creamy同埋都幾濃,入到意粉,係幾特別,會想食多幾啖,同辣奶油又唔同味道,不過食多咗會感覺有啲膩(有可能因為我哋嗌得太多食唔晒🥹)。開唔開心試咗先知嘅開心果蜜糖窩夫 $138
窩夫蛋香味濃,外脆又甜;開心果碎同醬香濃,做到成個開心果海;仲有好多配料,如cream、蜜糖脆脆,但因為窩夫幾多,所以唔會好甜,有埋雪糕就仲開心🙈😍飲完唔會手指指餅咖啡(凍) $58
凍咖啡配手指餅,咖啡順滑好香,雖然有cream,但咖啡味都仲係出。帶點驚喜的香印提子奶蓋綠茶 $58
綠茶清香,奶蓋滑順,香印提子大粒多汁,睇落好靚,夠解渴😚店舖學生優惠:憑成績表/GPA換優惠 (做到30/10)2025年9月1日至10月31日,學生憑成績單即可獲得專屬獎勵,中學生按班內名次、大學生按 GPA計算。中學生班內頭3名/大學生GPA 3.8-4.0有全單7折!記得睇埋其他條款🙊社交平台優惠:一匙即中$3000旅遊禮券(做到8/11)
社交平台見到呢個優惠,食滿$500畀一條鎖匙,$1000畀兩條,如此類推。店內有個鎖住嘅寶箱,入面有$3000旅遊禮券。20條鎖匙得一條啱!然後會畀一張卡同30秒你睇鎖匙樣,之後你可以喺20條鎖匙揀一條試開。開到寶箱即贏$3000旅遊禮券(一個名額),就算無開到,仲有5個「全單免費」名額,都幾易過$500可以玩下!😆賣點:🫰海景超靚下午茶好chill。🫰豬手幾推。🫰店員服務暖心,Fusion菜創新,冬天再訪!另一度大門當日比較敏感,打開時附近位置會有啲熱,但過左中午時份就ok好味度:8.2/10 (海景超加分!)…查看更多
城市
  • 条款和细则
  • 版权政策
  • 商家服务条款
  • 就业机会
OpenRice《开饭喇!》为香港最受欢迎饮食资讯媒体并已覆盖多个亚洲地区,提供最新最全面的餐厅资料、食评及评分。配合网上订座、餐饮券、外卖自取及OpenRice Pay埋单等多元餐饮服务,让你轻松搜寻及享用地道美食及最佳餐厅!
© 2025 Openrice Group Inc. All Rights Reserved. 版权所有 不得转载
如您发现含有侵犯版权、商标、商业内容或其他不当的内容,请按此向我们检举。