2019-10-20 3212 浏览
我同家姐两个人要去澳门威尼斯人听演唱会,所以特登提早到澳门睇吓有咩好嘢食,网上见到呢一间食评唔错,又见攞好多奖,价钱合理,地点又喺氹仔旧城区,方便食完之后行过去威尼斯仁酒店,所以去食下。晏昼接近2:00到达餐厅,服务生话有一张枱卖紧单,所以等左5分钟左右就入得去,俾咗张二人枱我哋坐,张枱唔大唔细OK啦,好快就比两杯水同Menu我哋,我哋仔细睇咗Menu上嘅选择,见到其实墙上面也有其他手写餐牌,所以都几多嘢食,但因为得两个人所以叫唔到太多嘢食,虽然系咁,今次嘅餐饮体验令我好难忘,觉得值得推介!叫咗个葡式乳猪酿饭($178),上嘅时候热辣辣,乳猪皮好脆,肉质嫩滑多汁,名副其实嘅必食招牌菜,炒饭底有橄榄,好香好好食,想讲即使后来乳猪饭凉左少少,但系个乳猪皮仍然keep到好脆,非常高水准!另外叫咗个芝士薯蓉马介休焗酥皮($98),每次去澳门食葡菜我一定会叫马介休,因为本身好钟意食薯仔。上嘅时候一碟有两个,每个size都有手掌咁大个,仲要系落足料,如果女仔一个人食一个其实都会几饱几滞。薯蓉有烟肉芝士加洋葱,好好食,啲薯蓉唔会太溶,会有啲薯粒咬吓,好明显真系人手压用心做;至于酥皮够薄够脆仲要超香牛

另外叫咗个芝士薯蓉马介休焗酥皮($98),每次去澳门食葡菜我一定会叫马介休,因为本身好钟意食薯仔。上嘅时候一碟有两个,每个size都有手掌咁大个,仲要系落足料,如果女仔一个人食一个其实都会几饱几滞。薯蓉有烟肉芝士加洋葱,好好食,啲薯蓉唔会太溶,会有啲薯粒咬吓,好明显真系人手压用心做;至于酥皮够薄够脆仲要超香牛油味,真系好好食,当然食完之后付出嘅代价就系要勤力做运动消耗返。

总括来讲,我非常推介呢间餐厅。如果食饭时间来应该都要排队,所以如果不想排队,最好就提早少少或者过咗食饭时间先来就好啲。这间餐厅仲有好多嘢食,见其他枱有叫葡式焗面包鸡、葡式咖喱炒蟹(见隔离枱食客食到连手指都吮埋)、柠檬白酒炒蚬等等,下次一定会再嚟试吓其他菜式。
2019-10-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 葡式乳猪酿饭
  • 芝士薯茸马介休焗酥皮