难得去一次澳门~本身想一试另外一间长期难book 嘅法国餐厅~咁当然,我都系book 唔到啦,酒店礼宾部同事就建议我试The Tasting Room~米芝莲2星㖞,当然要试下。首先,如果你行完街先上去食饭,其实由City Of Dream 揾Nuwa 酒店条路都几唔好揾⋯去到The Tasting Room 果一层,被一大排酒柜深深吸引。两位reception 都非常亲切~又会用我个名去称呼我而唔系madam 就算~餐厅环境好大好宽敞,台同台之间隔好远,私隐度好高。或者大家觉得2星餐厅咁系好基本⋯但其实餐厅空间同私隐度系香港都太奢侈。好~menu 我系冇影到嘅~而食物质素之高,我都唔洗多讲~可以睇相~面包好好食好好食⋯会唔小心食得太多。生蚝里面嘅水大厨用左嚟整一块jelly, 放左系个蚝嘅上面。连埋个dressing, 件事真系好好食。主茶系慢煮牛舌配薯蓉。牛舌好食,但薯蓉绝对可以更好。芝士种类好多,可以满足芝士迷,而佢地嘅朱古力都系一流之作。因为实在太饱,sommelier 推左架放满armagnac 嘅车出嚟,饮唔落啦⋯但我真系好想饮!下次呀,我一定会再返嚟~!
米芝莲2星㖞,当然要试下。

面包好好食好好食⋯会唔小心食得太多。

主茶系慢煮牛舌配薯蓉。牛舌好食,但薯蓉绝对可以更好。

芝士种类好多,可以满足芝士迷,而佢地嘅朱古力都系一流之作。

下次呀,我一定会再返嚟~!
2019-03-17
庆祝纪念