2019-08-15 1562 浏览
世记咖啡,一黎到澳门就想试。店前已经放置咗炭炉,见到店员冲饮品。我同朋友我地两个人就首先试咗奶油花生方块。呢个系我其他去过澳门嘅朋友推介。听过名「奶油花生方块」第一时间谂起西多士(唔系Youtuber,系真。西多士)。事实上,奶油花生方块同西多士有大同小异嘅地方。烘多士粒造成外脆内软,系上面淋上好多好多花生酱同炼奶,系好好好腻。 最面头仲有花生碎同威花饼碎,增加口感。味道都系西多士好d⋯⋯由于好腻,建议大家多人黎先share食。 因为有d腻同天气太热,所以决定再买咖啡。之所以话再买系因为系我是日第三杯咖啡,系世记嘅第二杯咖啡。咖啡系预先制入樽,所以冇得较甜度。一开始入口有d苦,但慢慢饮落就饮到淡淡炭烧味,比一般港式咖啡特别。
奶油花生方块
奶油花生方块