1K
2017-04-06 1787 浏览
今次黎澳门预先揾左几间食店要试,其中广兴美食系有唔少澳门ig朋友都会打卡嘅小店,加上距离住嘅酒店都唔系太远,于是check out之后就直接过黎。由于系周一,时间尚早,入座嘅时候只有几位客人,陈设环境有少少似国内嘅面店。广兴主要供应粉面,廿零蚊左右,唔贵,另有少量饭类就三十蚊。但我地主要黎就想食佢地嘅招牌「海鲜米」,因为见人地啲相都几吸引。所谓海鲜米,我见墙上贴左啲相,有花蛤米、蛏子米、濑尿虾花蛤米、蛏子花蛤蒜蓉虾米四款,我地点左后面两款试下。濑尿虾花蛤米 $43老实讲,喺呢度食碗四十几蚊嘅米粉一啲都唔平,睇番佢地呢几款米粉嘅价钱都涨价唔少。米粉卖相唔错,四只濑尿虾整齐摆放,旁边有七、八粒花蛤,米粉汤底睇落都几清~濑尿虾就唔算好细只,但冇乜肉食,鲜味讲唔上。米粉味道较淡,食落爽口,所谓汤底亦都冇乜特别,反而加左佢地嘅辣椒油几好食。蛏子花蛤蒜蓉虾米 $53男朋友点嘅系有齐三款嘅米粉,呢个价钱配合质素,我觉得太贵了…蛏子有五粒,花蛤同样地有七、八粒,可惜两者都一般,食落有沙,尤其蛏子…蒜蓉虾有炸过,令成碗粉冇我𠮶碗咁淡茂茂,不过虾都唔新鲜,肉有啲霉霉地。呢个价钱本来料靓嘅话,当然系抵食,不

濑尿虾花蛤米 $43

濑尿虾就唔算好细只,但冇乜肉食,鲜味讲唔上。

蛏子花蛤蒜蓉虾米 $53

呢个价钱本来料靓嘅话,当然系抵食,不过同预期有少许落差。反而佢地普通米粉价钱平啲,可能仲好食
饮品 $11/枝
餐牌: