2018-12-17 2054 浏览
睇完演唱会,同女友行返入去旧城区食宵夜~~~系<华泰>同<肥仔文>中间念左一阵,最後决定食<肥仔文>,一来排队既人龙令我地产生好奇,二来当晚唔系甘想食点心~~肥仔文舖仔细细,出名水蟹粥、虾子捞面及各式小炒,系氹仔有名食宵夜既餐厅~~当晚由於演唱会完结好多人都黎尼度食宵夜,结果我地总共等左3x分钟先可以摄入去~~~女朋友之前系外地食得太多蟹,所以当晚我地唔叫水蟹粥,改爲叫左碗生滚牛肉粥加走地鸡件~~生滚牛肉粥(加鸡件$35) $80- 粥底有牛肉及鸡件熬煮,几入味~~但系牛肉未够嫩滑,鸡件食左几旧只有一旧系嫩,其余都系"un",睇黎系煮得过了火候~~虾子云吞捞面 $72 - 虾子捞面方面比其他知名品牌面条稍微唔够乾身同淋左少少,差左少少爽口感,云吞虽然大小适中,但里面虾仁咬落亦不够弹牙爽口,个人认爲就甘叫虾子捞面仲抵食~~~尼个小炒系其他食物上场後,等左接近30分钟先出现既椒盐玉米(应该系等埋其他order一次过整) $85 - 虽然用椒盐炒令菜式偏辣,但玉米既甜帮忙中和之余,亦令到味道更有层次,更加惹味,同时厨师控制火候得宜,使到玉米食落

生滚牛肉粥(加鸡件)
虾子云吞捞面
椒盐玉米
尼个小炒系其他食物上场後,等左接近30分钟先出现既椒盐玉米(应该系等埋其他order一次过整) $85 - 虽然用椒盐炒令菜式偏辣,但玉米既甜帮忙中和之余,亦令到味道更有层次,更加惹味,同时厨师控制火候得宜,使到玉米食落唔会觉得油腻(同埋个量其实几多下)~~~但你话佢值唔唔得你为佢等成个钟再要成$85,甘真系见人见智~~

食完已经近凌晨3点,带着少少失望既心情离开餐厅,返酒店休息,以继续聼日既行程~~~
2018-12-15
$120 (宵夜)
椒盐玉米