2019-02-16 1266 浏览
闻说三元粥店系澳门其中一间驰名粥店,最出名系猪肉同牛肉丸,据说以前系由「三」个「元」老级人马经营,所以叫三元。由于未食过,连澳门当地人都推介,所以去试吓由于小本经营嘅关系,营业时间比较特别,系由朝早8至11点,然后中间落场,直至到晚上7点开到凌晨12点半左右打烊。所以,香港同内地的朋友要注意⚠️我朝早11点15分赶到去都已经落闸了,真系唔明点解午市唔做。纵观中港两地,从未见过一间粥店是咁的,只可以话呢个系澳门生活吧既然一场来到澳门🇲🇴,无理由空手而回,我地决定周围行吓。澳门呢几年变化好多,新马路同花市一样迫到水泄不通,好多物价都贵咗好多,好似巴士车费,以前三四蚊都有得搭,依家都变咗6蚊。希望三元嘅肉丸粥可以保持水准吧等到6:50左右,终于开门了,但系入面两位姐姐完全当我地隐形咁,一啲招呼我地嘅意欲都无。凑巧有一对情侣踏入店门,勇敢地问煮粥姐姐请问开门未?但换来嘅系「入得,不过你有排都未有得食」😱姐姐嘅神级回答将𠮶对情侣拒人于千里之外,听到咁答我个心都有点寒。为免再度剌激煮粥嘅人(你懂的),我地就行一阵。到七点后,我地尝试堂堂正正攻入,好在有个叔叔好热情咁叫我地入来坐。一坐底,店面嘅异味扑

等到6:50左右,终于开门了,但系入面两位姐姐完全当我地隐形咁,一啲招呼我地嘅意欲都无。凑巧有一对情侣踏入店门,勇敢地问煮粥姐姐请问开门未?但换来嘅系「入得,不过你有排都未有得食」😱姐姐嘅神级回答将𠮶对情侣拒人于千里之外,听到咁答我个心都有点寒。为免再度剌激煮粥嘅人(你懂的),我地就行一阵。到七点后,我地尝试堂堂正正攻入,好在有个叔叔好热情咁叫我地入来坐。一坐底,店面嘅异味扑鼻而来,以我嘅经验所知,呢一种除咗系嗡味(发霉)之外,仲散发出一种蟑螂味,无错系小强排泄物嘅味🤢而且闻说店面比以前脏了

叫了招牌菜金银丸粥更鸡蛋。听讲话以前系有个伯伯即叫即做,要等埋肉丸熟咗先再粥一齐煮,所以要等廿几分钟。但今次见到煮粥姐姐将已熟嘅肉丸放入粥一齐煮已经心知不妙,我估应该系上午卖剩的(因为我地系晚市第一枱客)、就算香港食碎牛粥都唔会煮定啲碎牛
。果然,试咗一粒猪肉丸觉得好唔新鲜,味道方面有少少怪,所以剩两粒决定放弃唔食。食食吓听到当当声响,发觉煮粥姐姐将肉粒一次过大批咁煮,终于知道昔日嘅即叫即做煮法已经消失了。粥底虽然好绵,但系无米味;而油条又冻又软,应该都系朝早嘅货,千祈唔好试
$39一碗粥其实喺香港已经可以食到好高质素嘅粥,真系觉得物非所值👎🏻

老店转手后失水准唔系第一次见
无咗即叫即煮肉丸,可能系为咗提高效率,但换来嘅系下降嘅质素。听澳门人讲以前系食完一碗再想食第二碗,但我就真系觉得「不可一、不可再」。希望老板睇到后可以谂吓点样将间一代名店留传下去。

金银丸粥加鸡蛋
2019-02-15