2018-03-25 552 浏览
喺不同社交网站都见到有介绍伦记葱花蛋肠粉,所以今次嚟讲澳门嘅第一站就食个肠粉做早餐!话就话早餐,但其实我哋差不多12点先去到。由氹仔落船,直接坐26号巴士,落车行2分钟已经到,非常方便。门口一d都唔起眼,唔细心留意好易行过龙。由于系闲日,又系中午时份,直接行入去就有位坐。肠粉系即叫即制。制作过程可以好清楚见到。见到老板先喺蒸炉舖上一块布,再加入预先调好嘅肠粉浆,盖上盖子。隔一阵,开盖加入已打发好嘅蛋液同葱花,又蒸一阵。话咁快新鲜热辣嘅布拉肠粉就出炉一开始,完全无落任何酱料,一心想试下肠粉的原味道。肠粉的确好滑,好软绵绵,滑嫩嘅程度系平时酒楼嘅肠粉无得比。不过肠粉本身比较淡,而且蛋味略嫌不够,基本上食唔出有蛋味。所以食完一啖之后都立即加翻䜴油甜酱麻酱。酱料绝对是肠粉的灵魂!加咗之后味道即时level up! 今次慕名而来食呢个肠粉可以话不过不失,肠粉系好滑,不过若果蛋味再加强,会更好!

酱料绝对是肠粉的灵魂!加咗之后味道即时level up!

葱花蛋肠粉
2018-03-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
葱花蛋肠粉