情人节过大海, 落船第一餐直奔牛记... 已经过晒lunch time时间, 店内都差不多坐满客, 好彩刚刚有位唔驶等, yeah! 男友上网SEARCH过, 揾到牛记呢间米芝莲推介, 于是安排左第一日午餐~ 第一日试咗蟹黄捞面, 花雕鸡捞面, 炸云吞, 巴西咖啡~初时阿姐一上台的是 花雕鸡捞面, 我当堂呆左唔肯定果碟系咩黎既, 我眼神好奇怪 (阿姐就讲鸡面呢两个字)... 我当堂彷然大悟! 原来系乌鸡做既花雕鸡捞面, 有花雕酒味既乌鸡, 好好好味! d面质很好, 条条分明, 夹著d酱汁捞面, 仲有好入味既姜片, 连姜片都食晒, 正都痴线!!!!仲有就系 蟹-黄-捞-面 啊!!! $40 物超所值! d蟹黄配上爽面+葱粒, 好香既蟹皇, 咸咸地鲜鲜地, 好开胃, 二话不说三啖已经将成碟面鲸吞了! 仲有炸云吞 $50 有12粒, 不过不失, 够晒脆口热辣辣, 一只有2粒虾仔, 满意! 仲有见到MENU有巴西冻咖啡 $12, 叫左黎试下, 普通啦, 唔甜要自己加糖水~(第一日夜晚再去食最后的晚餐, 太好味了! 忍唔住要去番叮个 蟹-黄-捞-面) 叫左两个蟹黄捞面+蟹粥一碗! 好好味, 一

初时阿姐一上台的是 花雕鸡捞面

仲有就系 蟹-黄-捞-面 啊!!!

仲有炸云吞 $50 有12粒
, 不过不失, 够晒脆口热辣辣, 一只有2粒虾仔, 满意!

! 好好味, 一碗有一只蟹, 阿姐话今日只蟹大只左, 要加5蚊,蟹肉味道鲜甜,肉质OK新鲜不黏壳, 正! 下次去澳门都一定会去番叮!
2015-02-14
  • 花雕鸡捞面