2019-12-25 4921 浏览
留意过澳门人写自助餐评价,有趣发现,他们比较着重蟹脚,生蚝供应,甜品。但我发现香港人比较集中款式种类选择多寡,新鲜程度,海鲜种类。唔知系咪因为呢个文化差异,尝试揾一间好一点嘅澳门自助晚餐,都发现间间都有人评论差,包括君悦酒店𠮶间贵到喊又可以自选海鲜处理煮法,一样有人评价佢选择少。最后二选一,巴黎人自助餐及新濠影汇自助餐,继续努力爬文,发觉巴黎人自助餐得壹个卖点,就是所谓嘅热食芝士龙虾及煎鹅肝,每半小时交替供应一次,冬天真系吸引,可惜限时两小时,食自助餐又要照顾小朋友又要限时,确系辛苦。所以最后选择新濠影汇,老实说选择算多,可惜重点嘅海鲜及鱼生,选择较小,鱼生得四款,海鲜就系澳门人钟意嘅长脚蟹、有面包蟹,不过啲人好衰净系攞晒啲蟹壳,剩返下面部分。成世女未试过食生蚝,净系得浸皮,坚系得浸皮,入边乜嘢都冇,仲以为佢比人哋食剩嘅生蚝壳我添(睇相片)冇呃你,我唔会用个瘦字形容佢,系「冇」蚝肉!有冻蚬冻螺,虾就有冻虾同埋热炒。甜品选择都算少。整体都算可以接受,相对价钱正价就贵咗啲。

(睇相片)冇呃你,我唔会用个瘦字形容佢,系「冇」蚝肉!