2009-05-24 38 浏览
澳門之旅最後一日,行咗好耐都唔知食咩好,又要睇住時間趕撘船,所以就信下旅遊地圖的介紹嚟呢間餐廳食。入到嚟呢間餐廳無乜人,啲待應企埋一堆吹水,我同朋友安頓咗位置後,班待應又繼續埋堆吹水。我同朋友一打開menu,真係唔知揀咩好,勁貴,好嘢平均價MOP$120以上,我哋都唔想食得咁奢侈,而且都係西餐類,所以唯有食餐無餸飯。時間關係,我哋只order咗一飯一湯:1)西洋薯茸青菜湯 MOP$322)沙利文炒飯 MOP$63呢個湯真係一讚好飲,清菜加啲葡式臘腸肉粒碎,令到個湯清得嚟帶啲咸味又唔油膩。而且佢唔係碗上,個cook煮好就叫個待應成煲拎出嚟喺客面前倒喺個湯度,足2碗。至於個沙利文炒飯,個待應一上枱,我同朋友第一反應說:楊州炒飯!以餐廳個名"沙利文"起名的炒飯,竟然同楊州炒飯無乜分別,用葡式臘腸肉、蝦仁、蛋碎、雞肉加埋啲飯炒埋一碟。所以我同我朋友將佢另起名為"海盜炒飯"。(哈!自娛啫…)但味道唔錯架,首先佢就無楊州炒飯炒得咁油膩,佢啲蝦很爽口,啲雞肉唔係"乾爭爭"無味,唔知點形容,係好味,唔知係咪燒過下啲雞肉然後先再加入啲飯度炒,啲雞肉真係幾好味,再加埋啲臘肉腸調下味,唔錯,而且
時間關係,我哋只order咗一飯一湯:
1)西洋薯茸青菜湯 MOP$32
2)沙利文炒飯 MOP$63
以餐廳個名"沙利文"起名的炒飯,竟然同楊州炒飯無乜分別,用葡式臘腸肉、蝦仁、蛋碎、雞肉加埋啲飯炒埋一碟。所以我同我朋友將佢另起名為"海盜炒飯"。(哈!自娛啫…)但味道唔錯架,首先佢就無楊州炒飯炒得咁油膩,佢啲蝦很爽口,啲雞肉唔係"乾爭爭"無味,唔知點形容,係好味,唔知係咪燒過下啲雞肉然後先再加入啲飯度炒,啲雞肉真係幾好味,再加埋啲臘肉腸調下味,唔錯,而且碟頭都幾大,我哋2個人食都幾乎食唔哂。
總結呢個澳門之旅,原來啲澳門人啲英文真係唔多掂,呢間餐廳啲菜式都算中上價,喺旅遊廣告又有賣廣告介紹,算然會多外國遊客嚟試下。我哋喺度食時,剛巧有2個外國人嚟食,個待應安排好位俾佢哋後,外籍男士唔知問個待應啲乜,個待應聽唔掂,連叫個客人:wait a moment (等一陣)都唔識就叫個老闆嚟解圍落order,真係估唔到,相比之下,國內待應進步得多過佢哋了。
西洋薯茸青菜湯
沙利文炒飯