2019-10-16 1155 浏览
难得放假,就过左澳门住酒店充一充电。今次系慕名而来米芝莲一星餐厅—紫逸轩。紫逸轩贯切四季酒店的风格,唔会有过份嘅奢华嘅土豪装修。一坐低,店员就马上问你饮咩茶,全程都由佢加茶。店员仲会奉上紫逸轩自家制嘅酱料:豆板酱、豉油同埋XO比你食点心时点黎食。今次主要叫餐牌推介嘅点心,除特别注明都系三人份量,因为我地系两人,店员仲好好咁话可以将食物份量转做二人份量。燕窝海龙皇饺:外皮系绿色,海龙皇即是虾,上要配有燕窝,口感几特别,食落好清新。脆香海鲜肠粉:肠粉入面好似包住一层薄薄嘅炸两,口感好脆,味道唔错。蜜汁叉烧包:蜜汁配埋叉烧好好味,热辣辣好好食。花胶瑶柱灌汤饺:个汤入面加左啲干瑶柱好好饮,花胶系一条条,口感唔错,灌汤饺都煮得好食。北海道带子菠菜果:觉得整得好有心思嘅点心,整到似一个青苹果咁,带子+菠菜呢个组合都几特别,味道清新。原只鲍鱼鸡粒酥:即叫即整,所以等得耐啲,不过好好食,鲍鱼连鲍鱼汁咁放喺个挞上面,唔会觉得干,好食。鲍汁海参黑豚肉饺子:呢个无咩特别,可以唔叫。食完点心之后,就叫左两个甜品。一个系芋茸炖鲜奶,店员话系分左两层,蛋白连埋芋茸食好好食,唔会觉得腻。另一个甜品叫左仙翁米蛋白杏仁

蜜汁叉烧包:蜜汁配埋叉烧好好味,热辣辣好好食。

鲍汁海参黑豚肉饺子:呢个无咩特别,可以唔叫。

另一个甜品叫左仙翁米蛋白杏仁茶,味道ok。

总括黎讲,今餐非常满足,虽然价钱略贵,但点心好精致有心思,值得一试。
2019-10-16