2017-09-12 339 浏览
蒜蓉火腿起司包🥓🧀🍞 MOP $13·难得有假期~好开心约到食货😋嘅朋友👭一齐过大海🛳~sorry~系过澳门扫食🍽! 未出发之前🍎心入面已经有份「想食清单」📑⋯西多士啦🍯🍞,葡挞啦,食TEA啦⋯等等等,但最后完全比自由咖啡打乱晒成个计划😂·🏠自由咖啡系朋友介绍,话系本地人先识哦~所以🍎第一站先去一探究竟,拣咗个最近嘅分店!入到去发现,佢地卖嘅面包都会切开比人睇,有实物有真相🤣·🍎就拣咗蒜蓉火腿起司包🥓🧀🍞,无计~🍎以前🇦🇺时好钟意食,去埋超市买啲方便装~番屋企焗热黎食♨️!但依家有新鲜嘅系面前,梗系要试试啦!·一咬落口,口感完全话到比你听依个包~唔系「空气饱」,即系啖啖充满饱实感,唔会食完一阵就肚饿🤣虽然系咁,但唔驶担心会有口寡嘅感觉!$13嘅面包,大过我手掌🖐🏻,浓厚嘅蒜蓉不止布满面包🍞嘅一面,其浓郁嘅蒜香更充斥著口腔,间中混合著芝士🧀同火腿🥓,淡化了有些人接受不了嘅蒜香,更为其口感和味道增添几分层次!·🏠 自由咖啡虽然采用靓料,但面包定价都只系由$9至$20不等!面包足料,更要用靓料👍🏻~👂🏻听闻采用北美面粉,再经由台湾🇹🇼嘅面包师父👨🏻‍🍳嘅配方打磨,而奶油同芝士系靓牌~Elle&
蒜蓉火腿起司包🥓🧀🍞 MOP $13

🏠 自由咖啡虽然采用靓料,但面包定价都只系由$9至$20不等!面包足料,更要用靓料👍🏻~👂🏻听闻采用北美面粉,再经由台湾🇹🇼嘅面包师父👨🏻‍🍳嘅配方打磨,而奶油同芝士系靓牌~Elle& Vire,朋友唔讲我都唔知系整开面包的人,一听就知到,呢个牌子大多数5星级酒店⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️用嘅🙈
💫 虽然对某啲客人黎讲只系随处可见嘅面包,但其实背后有著好多心思,但是自由咖啡为追求品质,居然用上1️⃣2️⃣个钟去等⋯等酵母作生作用,再焗炉加热♨️,重复又重复,只为咗客人嘅口感👅
Tiramisu MOP $19
好难得约到食货嘅朋友👭过澳门,黎得自由咖啡唔系剩系试一个包🍞就够嘛?No No No~如果你咁谂,我只可以话你太睇小🍎⋯个胃啦🤣
试完咸面包🍞,理所当然梗系要试下甜品啦~ 自由咖啡甜品选择都算多,🍎就拣咗非常安全嘅Tiramisu 同经典Opera蛋糕🍰!相比经典Opera蛋糕🍰 (MOP 25),🍎就较偏爱 tiramisu ⋯唔单单因为系咖啡口味(我有咁肤浅咩🤣),而系店家采用进口靓原料~意大利🇮🇹软芝士,口感细滑,芝士味唔会太浓,进而唔会抢咗tiramisu 嘅咖啡味~而成个tiramisu 虽然充满著满满嘅忌~廉!(点算,🍎超钟意,一啖一啖摆落口,一啲犹豫都无🤦🏻‍♀️),但一啲都唔会觉得济,全因店家采用嘅淡奶油,打得非常饱满之余更带有空气感~最后,不可缺少嘅咖啡~味!咖啡味成功侵占手指饼~手指饼与cream层层叠叠,分布均衡👍🏻

(重申~🍎食开重口味嘅~如果⋯啲咖啡味再重啲,又或者落啲啲白兰地或咖啡酒,成件事就prefect 🤣)
💫 自由咖啡仲适时推出樽仔豆浆,咖啡,奶茶!🍎就试咗奶茶,唔会太甜,而睇得出系新鲜炮制🤣(因为樽底会见到啲沉淀物)所以饮用前可以先摇一摇哦~
2017-08-17