2019-06-28 7028 浏览
数数手指都醒唔起几耐无嚟过澳门饮饮食食,应该都有两三年左右?今日请咗一日假同屋企人一齐过大海办理私人事,顺道嚟食好西近年澳门百花齐放,除咗一向都出名嘅葡国菜之外,连带开咗好多唔同类型嘅小店或者外国餐厅都进驻澳门,已经唔再系局限于只有葡国菜出名嘅情况。其实都系一件好事,拥有双重身份嘅我都希望澳门经济环境越黎越好,唔再系以前单单以赌场作招徕嘅一个地方,单以美食都可以吸引到世界各地游客到澳门旅游由于我哋都系临时决定晚餐去葡国美食天地,所以无系事前打电话订枱。不过都闻说呢间餐厅都好受欢迎 (特别系当地葡国人),办理完正事之后就坐赌场巴士向官也街出发啦去到餐厅问下佢哋可唔可以安排今晚嘅订枱,好幸运地可以安排到6:30 大约6:20左右我哋再返到黎餐厅,已经见到有一条短短嘅人龙系门外等餐厅开门 (晚市开6:30),当中不乏葡国家庭及外国人。餐厅准时系6:30开门,餐厅内里以四人枱或提供俾家庭用嘅长枱为主,以我所记得就无二人枱。环境宽敞,冷气够凉快餐厅不设搭枱,即使系两个人入座都会安排整张四人枱俾你。可以坐得舒舒服服,唔洗怕要同人撘枱或者人多时要将枱一分为二。餐厅装修怀旧而不失典雅,墙壁贴上部份报章
今日请咗一日假同屋企人一齐过大海办理私人事,顺道嚟食好西

环境宽敞,冷气够凉快

餐厅装修怀旧而不失典雅,墙壁贴上部份报章报道,原来餐厅曾经得到米芝莲荣誉,难怪餐厅咁多人慕名而来

除咗主菜牌、酒牌外,仲有另一个较细小嘅是日推介。菜式价钱中等,无我想像中高昂。

最后我哋点咗是日推介里面嘅磨菇牛扒 (好似MOP128?)、炒蚬 (MOP138)、炸马介休球 (MOP45),仲有两罐芬达汽水 (留意返,餐厅无免费水提供)
侍应服务态度几亲切主动,工作快而有效率,亦都会主动向客人推介菜式,现今餐厅要得到咁好嘅服务除非系五星级酒店。

餐前面包

落单后,侍应送上餐前面包,系偏硬嘅猪仔包。面包按人头配给,温度系微暖以上,面包表面颇为脆身,一拎上手已散到成碟都系

内里充满面粉香气,新鲜面包从来都唔需要加盐加醋都咁好食!

然后其他食物都陆续上枱

炸马介休球
🌟炸马介休球 - 一碟3件,新鲜炸起,切开一半时仲有热气冒出。清晰见到一丝丝马介休,内里混合少许芫荽作调味,唔会过咸

🌟炒蚬 - 上菜时真系大碟到令我哋哗哗声
啲蚬多到成座山咁!炒蚬以橄榄油、白酒、芫荽、辣椒调味,白酒味非常浓郁!蚬肉粒粒饱满,鲜甜之余仲完全无沙!真系一只接一只咁狂食
啲汁用黎点餐包食都好唔错
磨菇牛扒

🌟磨菇牛扒 - 磨菇牛扒煎到大约七成熟,生熟程度刚刚好。好香浓嘅牛味,肉质唔算太嫩,但亦都唔会好似食柴皮咁

伴碟嘅薯条系新鲜即炸,条条都好粗身。磨菇份量几多,磨菇汁煮得好好唔会过咸或太浓而抢走牛扒嘅肉味

埋单大约MOP440-450 (确实价钱唔记得咗),都算几抵食,起码食完出黎系饱肚嘅。

听到隔离枱本身想点葡式芝士但侍应话已经卖哂,当时只系7点左右,睇黎葡式芝士系好受欢迎
炒蚬
2019-06-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
炸马介休球
磨菇牛扒