2018-06-25 2418 浏览
讲明先, 我系1个好钟意试新野食ge人, 所以我前後去过2次, 第一次我已经见到个menu有腐乳意粉, 碍於第1次去系同我朋友去,佢唔敢试, 所以我试左个白汁菇菇意粉,都唔错, 淡左少少, 第2次我就系同我屋企人去食,去到第1样野梗系要试个腐乳意粉la,仲叫左迷你汉堡同肉饼意粉(个名好似系咁),迷你汉堡都ok, 1份有3个, 1个系牛肉, 1个炸鱼柳, 1个应该系猪肉??我都唔系好记得,肉饼意粉就似似地肉酱意粉, 冇咩特别,轮到个腐乳意粉la,其实佢都有d似白汁, 腐乳味唔系太浓, 食个阵好似食紧腐乳炒通菜咁!!
第一次我已经见到个menu有腐乳意粉,
碍於第1次去系同我朋友去,
佢唔敢试, 所以我试左个白汁菇菇意粉,
都唔错, 淡左少少,
第2次我就系同我屋企人去食,
去到第1样野梗系要试个腐乳意粉la,
仲叫左迷你汉堡同肉饼意粉(个名好似系咁),
肉饼意粉就似似地肉酱意粉, 冇咩特别,
轮到个腐乳意粉la,
其实佢都有d似白汁,
腐乳味唔系太浓,
食个阵好似食紧腐乳炒通菜咁
!!
题外话/补充资料: 佢地有素ge菜色架, 就连腐乳意粉都可以整素ge, 有冇蛋奶个d你就要问清楚la!
  • 腐乳意粉
2017-01-06 4679 浏览
呢次澳门trip又试新餐厅位置系红街市行5分钟到(remind我呢个装左摩打脚一口气由金沙步行40分钟黎既人下次要think twice)店门好细细,一入到去见到好舒服既梳化!!系香港人至爱既卡位一个屁股跌落去真系梳乎呢日唔太肚饿,所以大家只系叫左2份茶餐share~不过份量都几大够4个小嘴女仔食架闻说呢度系出名fushion~出名估你唔到就叫个虾仁炒蛋墨鱼汁包三文治喇~嘿嘿一听个名都够搞笑够fushion果然系将中式虾仁炒蛋发挥到极致:::炒蛋够滑虾仁够爽仲有大量既葱呀!!!配埋墨鱼汁包(menu话秘制架),好似有啲甜甜地既感觉,最紧要够脆!真系正既另外有个厚多士条条质素都好够~有蜜糖香既脆身多士,配自选雪糕(如果雪糕可以大旧啲就好噜~),一啖捞埋食:::冰火脆软既感觉唔少得openrice个个都叫既3d cappuccino同埋greentea latte喇~3d熊熊奶泡打得又棉又企身,有时饮3d咖啡,多奶泡但系咖啡底会唔够浓,呢个咖啡好够浓,味道0岩0岩好!!Greentea latte真系要试!!!虽然样就冇咩惊喜,都系3只眼喺面但系好够味,唔苦!!!系必叫!!不日要encor
呢次澳门trip又试新餐厅

店门好细细,一入到去见到好舒服既梳化!!系香港人至爱既卡位
一个屁股跌落去真系梳乎

闻说呢度系出名fushion~出名估你唔到

但系好够味,唔苦!!!系必叫!!
不日要encore!!试埋afternoon tea set, 粉仔同蛋糕!!!

同场加映3d熊熊奶泡之无头凶案
2017-01-01
2016-12-29 4273 浏览
去年的 12 月,我偶然在 Openrice 看到有一篇文章,介绍这里的 Tiramisu 蛋糕,造型非常特别,跟香港坊间的 Tiramisu 很不同,於是趁我出发去澳门前,便在 Openrice 订位来这间位於沙梨头的餐厅 - D’light Dessert Cafe。餐厅外面有巴士站,交通都几方便。前面马路虽然有不少车辆经过,但感觉仍然是旺中带静。这里的座位相当寛敞舒适,光线亦都很柔和,环境相当雅致。中午的时候,餐厅只开放了下层,这时人流并不多,可以静静地享受宁静的时光。我来到的时候是星期五的中午。原来逢是平日,点了意大利粉/饭或三文治,都会赠送一杯热饮,而我叫了一杯热柠檬水。在 Menu 见到可爱的咖啡立体公仔,於是我便叫一杯意式泡沫咖啡。可爱的立体泡泡熊仔伏在我面前,相机都争着要饮先,真是不舍得饮啊!咖啡的味道本来苦中带甘,把奶泡搅拌後便变得香滑,而附送的曲奇饼令我感到苦中的一点甜。D'light 特式卡邦拿意大利粉,意大利粉软硬适中,不过黏也不太硬,非常弹牙,沾满了香滑浓郁的卡邦拿酱汁及香草,口感相当 creamy。配料都相当丰富,咸香的烟肉丝,爽口的洋葱片,软腍腍的蘑菇及弹
热柠檬水 (跟餐)
D'light 特式卡邦拿意大利粉
配料都相当丰富,咸香的烟肉丝,爽口的洋葱片,软腍腍的蘑菇及弹牙的鱿鱼片,味道都几多元化。
D'light 特式卡邦拿意大利粉
提拉米苏,造型相当漂亮,相机又要食先,果然没有令我失望。
提拉米苏
软绵绵的 Tiramisu 忌廉,沾满了带点呛喉的可可粉,口感非常软滑。上面披着一片薄薄的金箔朱古力,味道亦浓甜。下面垫了三件松脆香口的 lady finger 手指饼。
提拉米苏
配以香浓甘香的咖啡,咖啡的份量可随意加添,自创喜欢的 Tiramisu 味道。
提拉米苏
侍应见我不停拍照,以为我忘了吃,於是好心提醒我说:「再唔食既话,咖啡便冻啦,倒落去块朱古力就唔溶,就无咁好食架啦。」

这是难得一见的热情。
提拉米苏
把暖暖的咖啡倒在朱古力上,朱古力瞬间跟 Tiramisu 忌廉融为一体,味道变甜了,同时把松脆的 lady finger 浸湿了,带点湿润的 lady finger 口感有点像蛋糕,又营造了另一番的味道,相当好味。
提拉米苏
这里的侍应都相当友善有礼,食物都几精致用心,位置距离游客区并不远,感觉就像澳门巿区的後花园,可以悠闲地享受宁静的午餐。
2015-12-11
2016-06-08 3011 浏览
一早Book左枱,之前一曰会有E猫提提你...够贴心虽然铺面细,但环境舒服,有招呼,但唔拘谨因为沙梨头并不是旅游区段,人比较少,所以性价比〇K因一早Book左关系,一去到已经问你有冇Book,我话有时,他们已能够说出是否xx先生⋯劲2人食,有卡位因为未食饭关系,於是叫左个意粉⋯D'light Special (猪颈肉+腐乳忌廉汁)出奇地夹又想食Tea Set,再叫埋,有3层Set....2个人系够食,因为包2杯饮品。Tea Set.... 㗎啡奶冻⋯爱啡之人一定Like叫左一杯⋯⋯Cappuccino另一杯⋯⋯Green Tea Latte结账$250

一早Book左枱,之前一曰会有E猫提提你...够贴心

虽然铺面细,但环境舒服,有招呼,但唔拘谨

因为沙梨头并不是旅游区段,人比较少,所以性价比〇K

2人食,有卡位

出奇地夹
Tea Set.... 㗎啡奶冻⋯爱啡之人一定Like
Tea Set For 2
叫左一杯⋯⋯Cappuccino
意大利泡沫咖啡
另一杯⋯⋯Green Tea Latte
结账$250

题外话/补充资料: 1:座3号巴士系对的,但记得落车後望过去对面马路间*百佳*隔离就系D'Light. 2:仲有Book枱有9折
2016-06-07
Tea Set For 2
意大利泡沫咖啡
  • Cappuccino
  • Green Tea Latte
  • D'light Special (猪颈肉+腐乳忌廉汁)