2017-12-04 2496 浏览
一个人难得有一个冇堂嘅下午,搭车去友谊大马路摞学生卡,顺便放松觅食。随便搭一程巴士,随便拣个站落车。打开APP就见到尼间店。去嘅时候太早仲未开始晚市,但系天气好冻,好想食,兜公厦行佐几转,同路人阿伯倾佐一轮。终於等到开门。小火锅选择很多,选择困难症拣佐好长时间,基本一人份(我觉得食量细嘅女仔两个人一份都可以)。叫佐一个酸辣羊肉锅配粉丝(我算食量偏大嘅女仔但系配嘅粉丝都根本冇煮,因为连锅入面嘅都食唔晒。)羊肉几新鲜有膻香但系唔腥。有酸菜同粉丝搭配酸酸辣辣嘅汤底,好解寒,成个人暖笠笠汤底嘅辣系辣椒粉嘅辣,而且汤底好浓郁,唔系稀水汤。整个感觉有种淡淡嘅药材味但系尚在接受范围。估计会去多几次。因为真系好多想食嘅锅
小火锅选择很多
酸辣羊肉锅
但系尚在接受范围。估计会去多几次。因为真系好多想食嘅锅
芦荟柚子蜜(热)
羊肉酸辣锅
芦荟柚子蜜(热)
羊肉酸辣锅
原本夜晚系去官也街食晚餐,因为搭车搭错左对面线去左黑沙湾,所以喺附近食埋野先返酒店。落左车之後见到附近都有条街有几间餐厅,行左几分钟就见到呢间臭臭锅个名几得意,开头以为系食臭豆腐,但原来都有唔同类型的锅,款款锅都$68,两个人叫左一个「牛奶猪肉锅」,再追加左个饭。个锅汤底味都几浓份面的配料都唔少,入面好多丸类,猪肉都有好多旧。个饭留返最後放埋落个锅度捞埋汤一齐食,食完好饱好饱。叫左杯百香果饮品超大杯。两个人埋单只系$118,超抵

叫左杯百香果饮品超大杯。
两个人埋单只系$118,超抵
牛奶猪肉锅
2016-12-26
牛奶猪肉锅
2015-11-04 3121 浏览
E间臭臭锅系一个台湾读书既朋友介绍,佢话食出台湾味喎,我虽然第一次食臭臭锅,唔知台湾味既臭臭系点,但都几特色,最锺意0系澳门捐窿捐罅搵野食,次次都有新惊喜!臭臭锅始祖系用臭豆腐乾整,有时加大肠,味道唔系个个LIKE,後来各种食物都加入锅,垃垃什什咁,一人一煲。我地3个女仔,试左两个锅,加多个甜品,岩岩好够饱。MENU: 个个煲都$68牛肉锅,汤底味道特别,讲唔出系咩野味,但食完好想再食,牛肉嫩滑,仲有好多配菜,感觉好健康酸辣羊肉锅:酸辣略为不足,羊肉唔错,豆腐普通,可以唔洗试比大家睇下个SIZE,OK大煲,但个煲其实好浅,女仔的话,3个人点2份岩岩好。绿茶绵绵冰刨冰软绵绵,好好味,淡淡绿茶味,红豆大大粒但偏硬,略嫌偏甜
我地3个女仔,试左两个锅,加多个甜品,岩岩好够饱。
MENU: 个个煲都$68
MENU
牛肉锅
酸辣羊肉锅:酸辣略为不足,羊肉唔错,豆腐普通,可以唔洗试
酸辣羊肉锅
绿茶绵绵冰
刨冰软绵绵,好好味,淡淡绿茶味,红豆大大粒但偏硬,略嫌偏甜
绿茶绵绵冰
  • 牛肉锅