我諗「遊咖啡」應該係我食飯high tea去得最多的一間,有時間唔中心思思想食,有時諗唔到食邊間又會選擇佢,有時想自己一個人靜靜地放空食飯,最後諗諗下又行到過去。平時過去食野甚少正式影相,理所當然地新鮮熱辣開餐,今次單純想紀錄一下💛!一如既往如果有位還是選擇樓上窗邊位!是次餐點:卡邦尼意大利麵 ($68)牛油果煙三文魚沙律 ($78)自家製墨魚汁芝士牛肉漢堡 ($68)焦糖布丁 ($28)基本上食過cafe咁多樣野,味道都是不錯的,平日中午有午市套餐供應,要講回頭次數最高幾種,絕對有圖中墨魚汁芝士牛肉漢堡、下午茶最常點墨西哥雞卷、飯後甜品焦糖布丁以及強烈推薦飲「凍水果茶🍹」。_⭐️ 目前有插畫作品展覽進行中

是次餐點:
卡邦尼意大利麵 ($68)

牛油果煙三文魚沙律 ($78)

自家製墨魚汁芝士牛肉漢堡 ($68)

焦糖布丁 ($28)

_
⭐️ 目前有插畫作品展覽進行中
2019-07-25 1316 浏览
1家4口去澳門輕鬆玩3日2夜 酒店附近找吃 下了一場微雨 將我們送入Cafe Voyoga Meun set 是平價之選我地4個人下了3個主菜 晚餐加24元有啤酒或特飲 我選了Mocha 朱古力味重 唔錯呀每個晚餐跟海鮮湯 有蝦,帶子及扇貝 湯底是龍蝦湯 味道濃郁 凱撒沙律 料足及食材新鮮黑松露海鮮意大利飯 黑松露味重 濕濕地 海鮮配料多 我很喜歡M5和牛 雖然係細塊d但堅好吃 我大兒吃了2口 大讚牛扒口感似啫喱龍蝦番茄炒意大利麵 番茄味濃厚 炒得夠熱 小朋友將意大利麵清了 龍蝦肉細少 但好吃溶啱朱古力棉花糖配法式餅好熱 棉花糖入口即溶 長長朱古力加半溶既棉花糖 很好食 可能是平日晚上 2030我們已經是最後一台客人 食物質素相當高 價錢ok 3個餐550蚊左右 份量係細d 但食得精彩 想平d有是日精選 下次去澳門可以試試

Meun set 是平價之選

我地4個人下了3個主菜

每個晚餐跟海鮮湯 有蝦,帶子及扇貝 湯底是龍蝦湯 味道濃郁

凱撒沙律 料足及食材新鮮

溶啱朱古力棉花糖配法式餅
好熱 棉花糖入口即溶 長長朱古力加半溶既棉花糖 很好食

下次去澳門可以試試

2019-02-02 888 浏览
先給3個大拇指,真的很不錯!算係呢度噶老客戶了,每次來澳門一定要來食噶地方!店裡面裝修都比較高B格,有書可以看,然後店員服務態度都很不錯!有幾個分店,高仕德店向下面走幾步就有很多商店,SASA、屈臣氏都在附近推薦菜式1⃣️心太軟強推❕❕好食!裡面的巧克力🍫不會很甜,是有點苦的~2⃣️小食拼盤有香腸、馬介休、雞米花、薯角等等!邊上會陪3個醬可以占~3⃣️臺式奶茶要點綠茶底,然後叫少糖,當時我喝的是熱的,真的好好喝!好正👍🏻

推薦菜式

1⃣️心太軟

強推❕❕好食!裡面的巧克力🍫不會很甜,是有點苦的~
2⃣️小食拼盤

有香腸、馬介休、雞米花、薯角等等!邊上會陪3個醬可以占~
3⃣️臺式奶茶

臺式綠茶
心型心太軟
  • 臺式奶茶
2017-07-05 1256 浏览
漫遊澳門街頭,不經覺來到黑沙環,行到羅神父街,見到有間CAFE,岩晒,正好入去歇歇腳。旁晚6點,店內人客不多可隨意坐,侍應立即送上開水同餐牌。我又隨意點了法式焦糖燉蛋和玄米抹茶奶茶。無咩特別花巧嘅法式焦糖燉蛋,有香濃蛋味,面頭焦糖脆唔會太甜。玄米抹茶奶茶味道不過不失,飲品用玻璃杯盛載,分量多,玄米粒夠脆口,我鐘意呢度嘅環境好relax,人客少,上層仲有唔同種類的書籍任你睇,行攰左入黎hea下係好舒服。
旁晚6點,店內人客不多可隨意坐,侍應立即送上開水同餐牌。
我又隨意點了法式焦糖燉蛋和玄米抹茶奶茶。
法式焦糖燉蛋

凍玄米抹茶奶茶

2017-06-24
  • 法式焦糖燉蛋
1K
2017-03-27 1418 浏览
雖然openrice都有澳門區嘅食評,但可能唔係好多人有將澳門食評post喺呢度嘅習慣,當地人更加唔會喺度寫食評,所以部分評論都較少、舊。澳門嘅cafe相當多,今次之行,都冇安排要黎呢間遊咖啡,只係我地喺附近食完晚飯,距離回程嘅船有一段時間,所以先臨時上網搵嘅。見到圖片有個甜品幾吸引,所以喺附近幾間當中揀左呢間。餐牌中有幾年前店主嘅前言:「小店的出現,是因為我們想做自己喜歡的,我們深信,做自己喜歡的事是最發自內心的,亦是快樂。它能使一切事情變好。」而家佢地已經有3間店,分別喺羅神父街、關閘區、皇朝分店。我地去嘅係高士德店,環境唔錯,裝潢都係帶啲文青感。(客人多,我唔方便影相)正值晚飯時間,小店客人都唔少,餐單主要以西式食物為主,但由於我地已經食過拉麵,只係食得落甜品。甜品有燉蛋、蛋糕、雪糕、鬆餅,價錢合理。飲品都有咖啡、奶類、梳打、冰沙、果汁、酒類,三、四十蚊。甜品/飲品餐牌:朱古力脆皮抹茶冰山 $38賣相令我有點驚訝,我估唔到佢係呢種presentation雪糕,一層朱古力醬,一層雪糕,最後再淋上朱古力醬。裡面有兩球抹茶雪糕,抹茶味濃郁,不過冰感較重。朱古力醬好快已經變硬,下面一球基

甜品/飲品餐牌:
朱古力脆皮抹茶冰山 $38

賣相令我有點驚訝,我估唔到佢係呢種presentation

雪糕,一層朱古力醬,一層雪糕,最後再淋上朱古力醬。
朱古力脆皮抹茶冰山
裡面有兩球抹茶雪糕,抹茶味濃郁,不過冰感較重。

朱古力醬好快已經變硬,下面一球基本上已經俾朱古力醬整到溶哂…

係個普通到不行嘅甜品,好在只係咁嘅價錢。
朱古力脆皮抹茶冰山
仲夏萊姆野莓冰沙 $42

飲品顏色都同想像中有出入,估唔到野莓會做成啡色啊,好似可樂沙冰

莓味唔強烈,反而飲落似山渣味,而且係好酸好酸…
仲夏萊姆野莓冰沙
可能小店嘅熟食不俗,否則都唔會有咁多客人,不過我點嘅呢兩款都好一般…

足以令我唔會再番黎試其他野了。
2017-02-18
2015-12-17 1374 浏览
近年澳門咖啡店成行成市,行過路過梗有一間喺左近。呢間遊咖啡是它的第二家分店,在如此激烈的市場競爭下仍能拓展業務定必有其優勝之處吧!週末在家不想閒著沒事,卻又懶得走太遠,便到在家附近的遊咖啡來杯咖啡裝文青。就這樣點了一杯拿鐡,有拉花,咖啡味濃帶微甘,牛奶與咖啡的比例剛好,不錯。然後,悠悠閒閒地,又渡過了一個傭懶的週末下午。

然後,悠悠閒閒地,又渡過了一個傭懶的週末下午。
庆祝纪念
圣诞节
遊咖啡的第一間店才在上年開幕,轉眼已有兩家了~ 當時我是被它的裝潢所吸引著寬敞的用餐空間共有兩層,閒著就很愛到咖啡廳窩,靜靜的放鬆發發呆!在餐廳裡不同的角落都掛滿照片,原來是攝影愛好者跟大家分享,應該會不定期轉換咖啡廳內也設計了不少充電的位置,要是帶筆電過來也蠻方便。餐牌上的選擇很多,光是飲料就有花茶咖啡等等甜食的部份有手工蛋糕也有鬆餅,不過更妙的是鹹食中以葡式為主,這比較少見喔宇治抹茶霜淇淋 ﹝MOP$36﹞ 店內有寫是用哪種抹茶粉做成的,我卻忘記了,反正也是日本的啦看餐牌上的照片是附有白玉及紅豆,但...我想圖片只供參考吧。雖然缺了白玉比較失色但霜淇淋做得很幼滑香濃,抹茶香而不澀,紅豆泥的甜度不高很綿密香蕉朱古力鬆餅 ﹝MOP$58﹞ 這邊的鬆餅是偏薄,外微脆內鬆軟的那款~ 蛋味濃郁突出,配上完熟的香蕉片及巧克力是完美的組合!! 摩卡可可冰沙 ﹝MOP$45﹞ 咖啡的味道很濃郁,巧克力只是來點綴而已冰塊打得很細很細,喝起來也不會覺得冷到喉嚨頭皮發麻卡邦尼意大利麵 ﹝MOP$52﹞ 頗失色的1道,只是普通燙過的意大利麵加上洋蔥培根去炒若說是卡邦尼的話就不合格也不是那回事,但若只當是普

蛋味濃郁突出,配上完熟的香蕉片及巧克力是完美的組合!!
冰塊打得很細很細,喝起來也不會覺得冷到喉嚨頭皮發麻
若說是卡邦尼的話就不合格也不是那回事,但若只當是普通的意大利麵就還好,且調味偏清淡的
來咖啡廳很多時候都覺得,還是專心吃甜食就好~
朱古力曲奇鬆餅 ﹝MOP$58﹞ 比上1次吃到的放涼了些,皮都不脆了但蛋香依然迷人
鬆餅簡單的放上OREO餅乾與一球巧克力冰淇淋,要是換成奶油曲奇口味的冰淇淋會更讚喔
店內還有一款是和風麻糬鬆餅感覺也好好吃,只是單價偏貴了,實在是點不下去啊
希望店家能保持讓客人吃的自在,當然我們覺得有價值,就會一再回流
生意自然越來越好,這是一種正向的循環,比起一些紅了就跩起來,然後品質每況愈下的店

庆祝纪念
圣诞节