2020-01-13 229 浏览
呢期好多时都系关闸呢边食饭,谂住试吓新嘢,搵咗好耐先搵到呢间劲劲足料嘅鸡汤濑,食到好浓嘅药材味系劲香,濑粉比香港食嘅粗好多,味道偏淡,所以配上浓汤令到个濑粉吸哂汤汁估唔到杜仲汤都可以做汤底,汤底浓香带少少甜味,猪骨煲到都好入味个肠粉真系十级好味,好滑好软呀,够哂薄,配埋个混酱好好,原来系用咗猪油整㗎,唔怪得咁滑咁好食啦烧卖唔系普通嘢,入面系猪肉冬菇,咬一啖好香冬菇香味唔怪得6粒咁贵啦,呢间可以再食

滋补鸡汤濑粉

杜仲猪骨汤濑
斋肠
烧卖
2009-04-02 603 浏览
今朝返学经过去早餐,知佢夜晚开到好晏,朝早10点半唔知开左未,点知有开,好野叉烧布拉肠好味!抵食!我系买外卖架,打包比我个叔叔都好好人a,招呼周到,问我想要咩酱
今朝返学经过去早餐,
知佢夜晚开到好晏,朝早10点半唔知开左未,点知有开,好野

叉烧布拉肠
好味!抵食!

2009-04-02
$10 (早餐)
  • 叉烧布拉肠
2009-01-04 520 浏览
甄其记面家位於比较偏远的地区,很少游客光顾,来的大多数是住在附近的澳门人,卖的是传统广东面食。店内陈设颇为残旧简陋,所用的家俱都是一般面店的方枱和摺櫈,灯光昏暗,门面丝毫不觉吸引,不过光顾过数次,觉得食物味道不错值得推介,可是今次我要介绍的并不是面食,而是她的杜仲猪骨汤!这个猪骨汤是用上新鲜猪骨、杜仲、龙眼肉、生地、杞子、茨实等中药材所煲成的老火汤,猪骨不是只有净骨,骨上还连着大大块的肉,似是琵琶骨部份,猪肉煲得很稔很入味,入口即化! 汤的色泽金黄,味道香浓,真材实料!此汤亦可加入米粉、河粉或濑粉同吃,每碗都只售十元,实在抵吃!由於多做街坊生意,店员都十分亲切,常常与食客闲话家常,人情味极浓,纵然夜已深,食客还是络驿不绝!

上:门面;下:杜仲猪骨汤!
猪骨颇多且肉味香浓!
汤内可见有许多药材!
汤渣多够真材实料!
$16 (宵夜)
上:门面;下:杜仲猪骨汤!
猪骨颇多且肉味香浓!
汤内可见有许多药材!
汤渣多够真材实料!
  • 杜仲猪骨汤