2020-05-28 590 浏览
同friend去到澳门,一定唔可以错过呢间嘅葡挞啦!😍😍搵咗一段时间,终於搵到啦,真系非常好味,绝对唔会失望😉一件份量好足!奶香蛋香味好浓!而且好滑呀!酥皮酥脆好香口😝食完之後真系好想再食😋
同friend去到澳门,一定唔可以错过呢间嘅葡挞啦!😍😍
搵咗一段时间,终於搵到啦,真系非常好味,绝对唔会失望😉
一件份量好足!奶香蛋香味好浓!而且好滑呀!酥皮酥脆好香口😝
食完之後真系好想再食😋
2020-03-19 377 浏览
上一次食玛嘉烈葡挞已经是十年以上的事,今早想不到食什麽早餐,它又正在附近,便随手买了两个。除了价钱贵了很多外,玛嘉烈葡挞还是玛嘉烈葡挞,真是十年如一日,非常松脆的挞皮,内藏十数层以上。比曲奇香,比拿坡伦卷脆,究竟这麽多年以後,是不是已转了以机器代替人手,才可保持此水准。厚薄适中的皮,配以大大啖的蛋酱。如果可以食到热腾腾刚出炉,会不会就从此爱上了它。这真是一个谜,一个难以解开的谜团;因为从来未有机会试过。

这真是一个谜,一个难以解开的谜团;因为从来未有机会试过。

2019-12-14 529 浏览
📍 玛嘉烈蛋挞店 新马路马统领街金利来大厦17B地舖上次食过安德鲁葡挞 今次食玛嘉烈 两间都好食 安德鲁较多分店6件/$55成日排哂长龙 新鲜出炉 热辣辣 面头焗得好靓 有焦糖香 酥皮非常松脆 蛋好滑厚度啱啱好 吾会好甜✨
📍 玛嘉烈蛋挞店
新马路马统领街金利来大厦17B地舖
6件/$55
  • 葡挞
澳门有三大名物美食 葡挞、猪扒包和猪骨煲 。一讲到葡挞 大家就会谂起,安德鲁和玛嘉烈。好多澳门人对佢哋嘅故事,都耳熟能详。安德鲁和玛嘉烈本是夫妇,於1989年 创立澳门安德鲁饼店 售卖各式西饼 以葡挞最为着名,曾经疯魔港澳地区。1997年 佢哋因故离婚。市中心的葡挞店,就改 名为玛嘉烈蛋挞店。玛嘉烈蛋挞店 位於新马路,邻近新葡京,藏於隐世小巷里。小店只设有露天座,但有很多本地人和游客,都会去帮衬 所以通常没有座位!葡挞 特别之处 松脆外皮和香甜奶油蛋浆,加上焦糖表面。刚出炉新鲜热辣辣, 散发阵阵焦糖香味 !整体味道偏甜,香脆美味,酥皮底做得较为软身和松化! 令人愈食愈想食!

2019-10-08 708 浏览
—试完安德鲁嗰个唔太满意转战另一间出名嘅葡挞店人流络绎不绝 排队买嘢条队都清得快喺门外霸咗个位方便即刻食葡挞($55/6个)即使葡挞早已pack盒 仍然好热 热得烫口个种酥皮超松化 好有layer 而且都焗得燶反而蛋馅亦冇太大嘅惊喜西柚汁/苹果汁($20)另外买咗d果汁饮品解渴热奶茶($12)唔好饮——————————————————玛嘉烈蛋挞店 Margaret's Café e Nata新马路马统领街金利来大厦17B地舖

试完安德鲁嗰个唔太满意
转战另一间出名嘅葡挞店
人流络绎不绝 排队买嘢条队都清得快
喺门外霸咗个位方便即刻食
葡挞($55/6个)
即使葡挞早已pack盒 仍然好热 热得烫口个种
酥皮超松化 好有layer 而且都焗得燶
反而蛋馅亦冇太大嘅惊喜

西柚汁/苹果汁($20)
另外买咗d果汁饮品解渴
热奶茶($12)唔好饮
——————————————————
玛嘉烈蛋挞店 Margaret's Café e Nata
新马路马统领街金利来大厦17B地舖
2019-09-24 545 浏览
澳门玛嘉烈葡挞葡挞黎讲,真系无得输的,可能,因人流密关系,人龙不断,葡挞不断出炉,那种热辣辣的葡挞,真系能够俘虏到不少人的心😍外皮的酥皮是非常多层,层层分明,但始终是牛油搓的,会有少少油,食完只手会闪令令的🤣至於个蛋,蛋汁厚度刚刚好,食落都唔太甜,刚刚好,食完会再即时想食多个的而虽然人龙较长,但排队的时间却很快捷,排十分钟内就可买到,门口有些座位,系供客人使用,但一般都满座的,要眼明手快啊,先到先得
澳门玛嘉烈葡挞

2019-08-04 461 浏览
员工态度恶劣,收银呀婶完全系双面人,秒变脸,对前面排队既韩国姐姐劲好人,但用恶劣既态度对三人行既我们,而且俾野我既呀婶态度都十分差,前面对 情侣俾佢哋话到狗血淋头,一个字惨!出名大晒呀!绝对唔会帮衬第二次,完全唔值。😡

出名大晒呀!绝对唔会帮衬第二次,完全唔值。😡
2019-08-03 572 浏览
嚟澳门一日游,一定要食嘅就紧系葡挞啦!位於新马路嘅玛嘉烈蛋挞店(我觉得佢应该改名做玛嘉烈葡挞店)位置非常之方便,由附近赌场行去大三巴中间必经位置。今日有少少落雨,所以冇人排队,一嚟就可以即买即食,不过可惜唔系好够热。1个10蚊,买两个净系问系可唔可以分开装都已经俾人问候,强调系只系问下,不过服务态度比香港嗰啲算好少少,做开狗冇计。佢地葡挞几好食,中间嘅部份好甜,饼底就好松脆,不过饼底就唔算特别喇。
2019-08-02 371 浏览
今次难得与众表兄弟姊妹一起於假期过澳门🇲🇴1日游,因为假期期间想在澳门租住酒店太昂贵了⋯大家就决定早出晚归!出发👏🏻去澳门必定令人想起葡挞⋯听说这间店的葡挞在澳门好好食~所以今次再度光顾试试看⋯比较上次试的是否一样🤔於是我们决定跟着人潮排队等候了大概15分钟左右便成功买到战利品😏价钱方面依旧也是葡币10元/个⋯55元6个!我们当然买了6个齐齐分享✌🏻味道方面觉得酥皮层次分明非常松脆、挞表面既焦糖好香加上蛋浓郁而细滑的味道,令葡挞香气四溢⋯加上新鲜出炉令人感到非常满足!果然是明不嘘传、不得不试!一试便爱上😍值得推荐给粉丝们前往品嚐当中的美味👍
2019-06-09
  • 葡挞
2019-07-30 318 浏览
第2次食啦人好多 分左两条队排 一条系俾钱嘅 另一条系俾左钱拎野食嘅每条分别排左10分钟我同朋友一齐黎 一人排一条 所以都算快但系间铺位置系细巷入面虽然出面有凳坐有大风扇但人真系太多呢个位又热又冇风 夏天黎真系几辛苦不过葡挞系新鲜出炉嘅 拎到手仲好热好辣手不过我本身就唔系特别中意食松脆嘅野食食落口感都唔差 个皮好香 个馅又唔会太甜趁热食都好好食 价钱亦唔算特别贵但系到排咁耐队净系为一个葡挞真系唔太建议夏天黎 或者一次过买多啲会比较值得
第2次食啦

趁热食都好好食 价钱亦唔算特别贵
但系到排咁耐队净系为一个葡挞
真系唔太建议夏天黎 或者一次过买多啲会比较值得
2019-07-29 200 浏览
我地排队买葡挞,店员只系同我地讲半小时後才可以拎葡挞,之後系单上盖了个时间。他们没有确实讲要企喺铺头面前等到那个时间,所以我地行开咗之後再返来拎,返到去见到有人排队,我地就跟住排,等左半个钟终於有,佢竟然同我地讲过咗时间冇得拎(其他人手上的是另一个时间的单据),然後即刻退钱给我们。重点是我们给的是港币,但他们坚持退葡币给我们,用一个极差的态度説我们自己走去逛街所以迟左冇得拎。重申,我们有在那个他们要求的时间回来店外排队等候。二个字形容,失望
2019-07-28 122 浏览
为左打呢个评语,特登要开个帐户黎讲!!!黎到澳门,都打算黎食个葡挞先走。见呢间好似几出名就过黎,点知最後一肚气。由落单嘅时候已经好混乱架啦,等左一阵之後先有店员出黎讲要去落左单先再拎飞系指定时间拎挞。咁冇问题啦,你讲明规则後,我都跟你规则去做。点知系拎挞方面都好混乱,收到单之後店员只系讲一句:「XX时间可以返黎拎挞」,从未讲过要留系原地排队等够钟。同一时间,其实都有几班人都会买飞後离开,然後再返黎排队等拎挞。而我系指定时间前返返去排队等,过左拎挞时间之後仍然要等,但唔紧要,我咪继续排队等下。过左成半个钟,到拎个阵,个女人竟然用极恶劣嘅语气及态度指,要refund。如果你系用一个友善嘅态度同我讲,亦系之前讲明如果冇留系原地等就安排唔到葡挞嘅话,我会安然接受退款。但个边个女店员好似唔忧做生意,一句得埋黎,我唔系冇付出时间等,亦唔系如此无理。但如果你有道理,refund系冇问题,弊在你地真系好有问题。同埋真系要refund。点解我比港纸,但你退款一定要找澳门币?道理在哪?个人而言,我真系谂唔到仲有咩原因要黎呢间服务态度如此恶劣嘅舖头消费真系要blacklist呢间舖头
为左打呢个评语,特登要开个帐户黎讲!!!

黎到澳门,都打算黎食个葡挞先走。
见呢间好似几出名就过黎,点知最後一肚气。

真系要blacklist呢间舖头
外卖自取
2019-07-21 199 浏览
嚟到澳门,唔可以唔试一下呢间葡挞舖 。排队都唔算排好耐,条队睇落有啲长,但系排落个人流去得好快。我地好似排左15分钟都无就已经到我地。入到去我哋就叫咗一打葡挞, 店入面已经有一排整好既葡挞,热辣辣睇落似岩岩出炉咁。原本以为系一口size,但攞到手个葡葡挞都几大,要好几口先食得晒。个酥皮有多几层,馅料系甜,但中意食甜既我就觉得都几夹。但真心讲,如果我住系附近应该唔会成日过黎食,但去旅行食一两次系okay既。睇背景你会见到我地系街边食既,环境卫生认真麻麻。位唔太多,都系街度set up既枱櫈,堂食同takeaway无分别

2019-07-13
2019-06-16 485 浏览
噚日(15-6-2019 Sat)天晴,又觉得唔系太热,老公就提议去澳门行吓扫街,去到,第一间要食嘅就系上年12月食唔到嘅玛嘉烈葡挞,我哋去到嘅时间同上次一样,但今次人龙短啲,排咗7-8分钟我哋就买到,用咗$20.00买两个,Size唔算好细,热腾腾,因为佢哋一直摆喺柜内,但今次嗅唔到香味(上次由条巷行入去时已嗅到,唔知系咪因为当时天冷同大风),食落酥皮脆,蛋浆甜同滑.价钱系买6个就$55.00.环境系 2.5分
两个葡挞
食o紧嘅葡挞

价钱系买6个就$55.00.
环境系 2.5分
2019-06-15
8 分钟 (外卖自取)
$10 (其他)
两个葡挞
食o紧嘅葡挞
2019-06-06 206 浏览
葡挞个馅叫做正常嘅、不过不失,但系个皮系淋嘅。佢keep住新鲜出炉,但系都可以整到个挞皮系淋嘅,完全理解唔到罗。最伏嘅佢杯奶茶。从未饮过一杯咁难饮嘅奶茶。淡到一个点。茶冇茶味,奶唔奶味。我都唔知自己饮紧咩。
2019-06-04