2019-05-15 699 浏览
辣辣地既咖哩牛腩,个咖哩汁无得输,我接受到呢个辣,又辣又香,牛腩冧,好惹味😋😋👍👍必食炸鲮鱼球~炸得酥脆,但无咩鲮鱼味~煎墨鱼饼,墨鱼味鲜甜 ,弹牙无得输,必食😋😋👍👍👍奄仔蟹粥好好味,蟹肉实正饱满鲜甜,无得输必食😋😋😋👍👍👍醉鸡捞面,黑黑的系竹丝鸡,卖相唔多好,鸡太细粒,好难食,面爽口弹牙,不过份量好少,一个面仔,都几贵蟹黄油捞面,唔错,面质爽口弹牙既煎虾饼,好正,有虾味,鲜甜弹牙,好好食😋😋😋👍👍👍会再来,因为好食,蟹粥唔太贵,墨鱼饼虾饼超正

炸鲮鱼球~炸得酥脆,但无咩鲮鱼味~

煎墨鱼饼,墨鱼味鲜甜 ,弹牙无得输,必食😋😋👍👍👍

奄仔蟹粥好好味,蟹肉实正饱满鲜甜,无得输必食😋😋😋👍👍👍

蟹黄油捞面,唔错,面质爽口弹牙既

煎虾饼,好正,有虾味,鲜甜弹牙,好好食😋😋😋👍👍👍

会再来,因为好食,蟹粥唔太贵,墨鱼饼虾饼超正
2019-05-03 633 浏览
朋友推介, 所以去到澳门, 突灯搭的士去试.当日嗌左蟹粉捞面, 蟹粉好香好浓, 捞埋面食好好味, 不如会有小小油!另外仲叫左咖喱牛腩汤面, 咖喱够辣, 汤底够浓, 牛腩唔un, 面够爽口, 都好好味!
朋友推介, 所以去到澳门, 突灯搭的士去试.

2019-04-22 614 浏览
黎到澳门都会想食下水蟹粥,但大多数食店都要叫一大兜,人少少边到会食得晒,上网搵到呢间有得叫一碗,就黎试试佢。我地六点几黎到打算食个early dinner,虽然店内位置唔多,但呢个钟数都唔使等位。我地叫左蟹皇捞面($48) 同一碗既水蟹粥 ($84),价钱觉得都算合理,起码食水蟹粥系明码实价,讲到明一碗有一只蟹,多人仲可以叫大锅。蟹皇捞面个面舖满左蟹皇,一黎到就闻到好香,食落口唔会好腥,面都好弹牙,好味!水蟹粥就粥都好绵密,d蟹膏捞埋粥到都好配合!

水蟹粥就粥都好绵密,d蟹膏捞埋粥到都好配合!

2019-04-20 567 浏览
以前来澳门,也是去吃「祥记面家」,今次和老公家人来,跟家姐去这间「牛记」,不错的新嚐试!同「祥记」一样,米芝连餐厅的「牛记」都要在外面排队,等了大概大半个钟吧。6人行,不巧要分开坐,老爷奶奶家姐姐夫一张4人枱,我和老公另外一张搭枱。我们自己叫了一个蟹黄捞面和一碗水蟹粥,然後从那边分了4粒炸菱鱼球。蟹黄捞面 - $48。好新鲜!第一次吃用蟹黄捞面,蟹黄味道浓郁,捞上有口感的面一起吃,非常match!好吃!水蟹粥 - $84一碗一只蟹的粥。鲜甜好味!粥稠道刚好,不会嫌太多水或太多米;一只小蟹,蟹钢有肉鲜美;蟹盖也吃到东西。炸菱鱼球 - 原来是一大碟的,因为分枱坐,所以只拍到分过来的4粒。不错,蚬蚧汁调法和祥记不同,较多油,家姐教自己加豉油入蚬蚧汁,我试完有加无加豉油的味道,都ok。

2019-04-19
  • 蟹黄捞面
  • 水蟹粥
2019-04-02 583 浏览
澳门第二日,一起身已经12点,梳洗下又出去搵食,今次去牛记咖哩美食,T小姐话要食水蟹粥,我就食咖哩牛腩饭啦。首先黎既系咖哩牛腩饭,系巴基斯坦果种款既咖哩黎,牛腩同牛根都有好几旧,咖哩香浓,牛腩都淋又无咩渣,牛根软滑,整体黎我我系觉得正既。不过我觉得太辣啦平时最多食谭仔3小辣既我,食完呢个饭成头都汗之後黎既水蟹粥就好鲜甜,蟹就细细只咁啦,有d肉食下。最终饭就食唔哂,粥就比我同t小姐清哂
平时最多食谭仔3小辣既我,食完呢个饭成头都汗

之後黎既水蟹粥就好鲜甜,蟹就细细只咁啦,有d肉食下。
最终饭就食唔哂,粥就比我同t小姐清哂
2019-03-28
  • 水蟹粥
2019-03-31 813 浏览
其中一个到访澳门嘅目的地就系呢间牛记美食。上网见过好评如潮,特地去试下。听讲最岀名嘅系蟹皇捞面,所以先叫一碟,另外作为爱蟹之人,我地仲叫左水蟹粥,一蟹二食!除左蟹皇,姜丝同面,底部仲有一层蟹油。将全部材料混合就可以食啦!一食落去,最先食到蟹嘅鲜味,面保持弹牙,而蟹油保持个面唔会愈食愈乾,亦增添多一份层次,每啖都非常邪恶。蟹皇嘅份量够捞哂成个面,食到尾都唔会唔够味。面嘅份量唔算好多,下午茶会啱啱好,午餐就略嫌不够,我地亦觉得香港食到呢种味道嘅机会唔多,所以,encore一碟蟹黄捞面!而水蟹粥就完全系另一种蟹嘅风格。首先粥系清淡嘅,刚好可以平衡捞面嘅浓郁。窝粥仲有足足一只蟹,每啖粥都有丝丝蟹嘅味道,不错呢!一浓一淡,各有千秋。除此之外,我地仲叫左一碟腐乳通菜。上菜嘅时候有惊喜,因为虽然餐牌上写住腐乳通菜,以为系就咁悼熟,但其实系腐乳炒通菜!仲要好大碟,不过因为门口人潮众多,冲冲食完无影相。总括嚟讲,味道十分有惊喜,爱蟹之人必定要去澳门试下啊!
其中一个到访澳门嘅目的地就系呢间牛记美食。

蟹黄捞面

。蟹皇嘅份量够捞哂成个面,食到尾都唔会唔够味。

一浓一淡,各有千秋。

水蟹粥

仲要好大碟,不过因为门口人潮众多,冲冲食完无影相。

总括嚟讲,味道十分有惊喜,爱蟹之人必定要去澳门试下啊!
2019-03-18
2019-03-11 764 浏览
每年一次去澳门都要搵野食,今次男朋友带左我黎呢间好出阱食蟹黄捞面既餐厅!呢到唔算话系旅游热点区, 不过由大三巴去都好方便!沿住十月初五日街行, 尽头就系架啦!不过我地正正食午饭时间去, 去到已经有4,5个人等紧位要食好野紧系要等下啦!好彩我地都好快有位!环境方面, 真系估唔到细细间舖位可以容纳30人左右如果大家去食野就最好系买手信前去啦而大家都好乖咁食完就埋单走人!做足功课就叫野食啦! 除左蟹黄捞面 @ MOP$46, 当然再叫埋花雕鸡捞面 @ MOP$41男朋友话细个黎食既蟹黄无咁少, 有D失望, 另外都估到佢食呢个会唔饱, 所以想叫个墨鱼饼...好可惜墨鱼饼卖哂 , 就转左个鲜虾饼 @ MOP$60!鲜虾饼好足料, 两个人食都已经好够! 不过就可能有少少油腻.另外我叫既花雕鸡捞面无令我失望, 真系好香花雕味, 面条都好有口感!只系肉会比较少, 要慢慢逐旧去品尝.用餐时候, 隔离有位澳门人有朋友黎食, 叫左水蟹粥同咖哩牛腩, 份量相当多!水蟹粥好足料好大碗! 咖哩味都好香, 不过就听到好辣 钟意食咖哩既其实都可以黎试一试架!
每年一次去澳门都要搵野食,
今次男朋友带左我黎呢间好出阱食蟹黄捞面既餐厅!
呢到唔算话系旅游热点区, 不过由大三巴去都好方便!
沿住十月初五日街行, 尽头就系架啦!
不过我地正正食午饭时间去, 去到已经有4,5个人等紧位
要食好野紧系要等下啦!
好彩我地都好快有位!

环境方面, 真系估唔到细细间舖位可以容纳30人左右
如果大家去食野就最好系买手信前去啦
而大家都好乖咁食完就埋单走人!

蟹黄捞面

男朋友话细个黎食既蟹黄无咁少, 有D失望,
另外都估到佢食呢个会唔饱, 所以想叫个墨鱼饼...
好可惜墨鱼饼卖哂
, 就转左个鲜虾饼 @ MOP$60!
香煎鲜虾饼

花雕鸡捞面
只系肉会比较少, 要慢慢逐旧去品尝.

水蟹粥好足料好大碗! 咖哩味都好香, 不过就听到好辣

钟意食咖哩既其实都可以黎试一试架!
2019-02-24
花雕鸡捞面
  • 香煎鲜虾饼
2018-12-26 4037 浏览
蟹黄捞面蟹黄唔太多,捞匀之後每一啖都食到蟹黄既咸香,唔会太腥,味道几好!面条有惊喜!食落弹牙烟韧得黎一咬就断,好有口感👍🏻冇咸水味,个人认为哩到既面比祥x既仲好食。虽然食完个面,碟有好多油,但食落又唔会觉得太油腻或者浆口,偶然唔健康也是可以的🙈😆一碟蟹黄捞面$46,份量其实唔多,几啖就食得晒,细食既女仔可能啱啱好。性价比唔算高,不过味道唔差,面条质感出色,值得一试咖哩牛腩饭有四、五旧牛腩,两小片牛筋、两大旧薯仔。牛腩可以话系全瘦,冇肥膏。肉质唔鞋,软硬适中,保留到咬口之余又唔会好韧好难咬,唔错!牛筋冇试到。薯仔煮既时间啱啱好,粉得黎又唔会煮到烂晒,淋上咖哩汁食好正!薯仔唔系同牛腩一齐焖煮,系分开煮既,所以未算太入味,不过淋咖哩汁食已经好够味。咖哩唔系有椰香、偏甜果种泰式咖哩,而系印度风格果种,比较稠身、颜色亦较深。味道方面,偏辣,冇麻同刺喉既感觉,纯粹系口腔会觉得辣。正正因为哩种辣令咖哩牛腩饭增色不少,更过瘾同惹味,会想追住食~我平时唔太食得辣都接受到,想继续食。见隔离台既食客就因为太辣顶唔顺要转走咖哩,所以怕辣既话就唔好挑战啦!但绝对值得挑战。水蟹粥小窝有两只蟹。蟹肉鲜甜嫩滑。粥质感

咖哩牛腩饭
有四、五旧牛腩,两小片牛筋、两大旧薯仔。
咖哩牛腩饭

牛腩可以话系全瘦,冇肥膏。
肉质唔鞋,软硬适中,保留到咬口之余又唔会好韧好难咬,唔错!

牛筋冇试到。

味道方面,偏辣,冇麻同刺喉既感觉,纯粹系口腔会觉得辣。

但绝对值得挑战。

水蟹粥
小窝有两只蟹。蟹肉鲜甜嫩滑。
粥质感绵密;
味道方面,第一啖首先会食到蟹膏既咸香,继而蟹肉既鲜甜再涌上黎,好好食👍🏻

食左三样野,每样都好有质素。而哩三样都系大部份食客既选择。
有机会我会再食。
该小店绝对值得一战
2018-08-17 2982 浏览
澳门事件簿(6)👨‍🍳澳门嘅第一日美食之旅黎到尾二个站,今次本尊同朋友叫左花雕鸡饭,蟹皇云吞捞面同一个上汤浄面,今次就主力同大家介绍一下上面两种🌟个花雕鸡饭应该由乌鸡做,有红枣同杞子在内,味道就好似屋企食开嘅北菇云耳蒸鸡,比较特别嘅系汁嘅酒味会系大约食落5秒之後散发出黎🌟🌟,之後你会感觉到有少少辣,配饭系一流😱😱👍鸡份量方面就比较少肉,而饭的份量就刚刚好,系值得大家一试😎而个蟹皇云吞捞面就感觉上比较普通,份量唔系太多,而且都系比较贵,唔算太抵食🤔澳门之旅就黎接近尾声,希望之後食到更加好食嘅野😎
澳门事件簿(6)👨‍🍳

花雕鸡饭

蟹皇云吞捞面

澳门之旅就黎接近尾声,希望之後食到更加好食嘅野😎
2018-08-15
花雕鸡饭
2018-06-14 2929 浏览
下一站蟹后!过大海唯一活动食食食,再食食食,增肥之旅!玛嘉烈葡挞、添发煲仔翅、牛记蟹粥蟹面、水佬荣蟹煲,真系好食得呢。上网搵到我最爱的蟹粉、蟹粥,慕名而来 1 星蟹专程拜访。虽然叫牛记咖哩,但咖哩菜色不多?获米芝连 1 星食店,但只有小猫三四只冷冷清清?因为已过午市高峰时段吗?因为位置偏远吗?内内外外看起来都只是普通的潮州粉面店。见有食客叫咖哩喎,我都好想试试呢,奈何只得我俩食唔晒会浪费啊!两味够晒,转头即刻水佬荣蟹锅。蟹皇捞面走葱,面条刚好微爽微弹,挂上蟹粉甘香。食多几啖蟹油味开始呛喉霸道,鲜味欠奉,有点腻啊!都知系外购货,蟹皇劲多劲香,抵食。水蟹粥走葱,见四眼肥姐从雪柜取出青蟹,竟然用上活蟹即劏即造,太美妙喇!新鲜度无可置疑,十分期待。来了来了,水蟹粥味道浓郁致极,粥底棉滑,鲜蟹味厚厚,热辣辣啖啖可口。蟹仔虽小,但蟹肉爽甜,啜啜啜无比幸福。蟹盖藏着大量硬膏,甘香绝伦,硬中带咽韧,食得津津有味。

2015-09-05
水蟹粥走葱
中午去到前面已经有六七人等紧位店员仲话水蟹粥得返一碗 果然好多人帮衬😍.好有惊喜的蟹黄捞面😍 $46原本以为只系蟹黄好味 面条应该麻麻估哈到蟹黄同面条同样出色😘蟹黄足料 充满鲜味🦀面条弹牙有韧力又有酱汁 绝对出色😋
中午去到前面已经有六七人等紧位
店员仲话水蟹粥得返一碗 果然好多人帮衬😍
好有惊喜的蟹黄捞面😍 $46
原本以为只系蟹黄好味 面条应该麻麻
估哈到蟹黄同面条同样出色😘
蟹黄足料 充满鲜味🦀
面条弹牙有韧力又有酱汁 绝对出色😋
2018-03-29 2509 浏览
有时候朋友推介都未必信得过。话说经过澳门,行过7转8湾的横街,可能我唔熟路,终於搵到牛记。铺仔细细,但坐满了客,幸好还有半张枱,见到人地个咖喱饭好吸引,但朋友推介系“蟹黄捞面”,所以都系叫两个蟹黄捞面先。等咗几分钟,面到,应该有2个面吧,蟹黄1汤匙。个面就够弹牙,但蟹黄就少咗啲,只有头几口够味,之後就好似食净面咁。个人觉得一般般,应该唔会再试。之後反正觉得个肚仲有空间,叫多个咖喱饭试下。个咖喱应该是斯里兰卡或者南印度的风味,有那种斯里兰卡咖喱粉烘烤过的味道。呢碟咖喱饭食唔到辣的朋友就唔好试了,我旁边的朋友食了两啖就投降了。对我来说就刚好,食完出一身汗。下次要再带其他好辣的朋友一试。另外还有其他饭面都好吸引,但今次就食唔落了,留待下次
有时候朋友推介都未必信得过。
话说经过澳门,行过7转8湾的横街,可能我唔熟路
,终於搵到牛记。
蟹黄捞面

之後反正觉得个肚仲有空间,叫多个咖喱饭试下。

咖喱牛腩饭

。对我来说就刚好,食完出一身汗
。下次要再带其他好辣的朋友一试。

另外还有其他饭面都好吸引,但今次就食唔落了,留待下次

2018-03-21
咖喱牛腩饭
2018-03-17 2041 浏览
在来澳门之前已经有朋友推荐我来试「牛记咖哩美食」的蟹黄捞面和水蟹粥。和朋友在大三巴「打卡」後,便沿着小路走到了「牛记」。(从大三巴牌坊走到十月初五街路程其实不远)其实位於街角处的「牛记」本属街坊食店,看上去就是一家普通的茶餐厅。在店里除了游客,明显可以看到本地人在用餐。这次点了捞面和水蟹粥,片刻,店员便把捞面放到我们面前。可能因为通胀,面上的蟹黄没有其他食评照片那麽多,份量偏少,大概是下午茶的份量。把蟹黄和面条拌均後,每口都吃到蟹油蟹膏味道,什麽高胆固醇之类的,先吃再说吧!竹昇幼面没有硷水味,口感爽弹。因为份量少,两三口就把面给吃完了,吃到底还能看到碟底泛着油光,整个面做的相当出彩,邪恶却又美味的让人难以抗拒。相比捞面,「牛记」的水蟹粥就没那麽令人惊艳。水蟹粥的粥底软绵,里面还有一只蟹的份量,隐约吃的蟹的鲜甜味。可能是刚才吃过蟹黄捞面,现在吃水蟹粥的时候就不禁比较其蟹味。但由於蟹黄捞面实在太出众,只能委屈水蟹粥沦为配角了。另,水蟹粥可以按人数选份量,比如我们只有两人,店员便推荐我们叫一碗(虽然叫”一碗”但份量也不小)「牛记咖哩美食」没有豪华装潢,却拿得出一手让人惊艳的美食,米芝莲果然没

水蟹粥(碗)

「牛记咖哩美食」没有豪华装潢,却拿得出一手让人惊艳的美食,米芝莲果然没走眼。
2018-03-10
水蟹粥(碗)
2018-02-06 1284 浏览
D间舖容易揾,听闻好食, 我哋叫咗一个咖哩牛腩饭同埋一个咖哩牛腩米, 第一啖食落口,咖哩带苦,得个辣字,冇咖哩嘅香味,我嚿牛腩好韧. 整体嚟讲食物一般, 如果唔食得辣,千祈唔好叫咖喱
2018-02-06
觉得文章不错请给我一个『赞』作为鼓励喔!  听当地居民说十月初五街【牛记咖哩美食】 这里的蟹黄捞面、水蟹粥、咖哩牛腩很不错,就特地来一试。  店内装潢扑素,不算太大只有5-6张枱。  它曾获得,米芝莲的推介  蟹黄捞面MOP$44居民叫我们一定要加蟹黄,但忘记了真的好伤心。蟹黄味超浓捞面挺身偏硬,口感弹牙葱花面系重点之一 葱花令到蟹黄更香口,鲜味加倍。来到澳门必食推介  咖哩牛腩饭 MOP$36 咖喱汁辣度达中上的辣,唔太食得辣既朋友要有心理准备,或者叫多杯饮品。 牛腩的确很好吃,够淋身,配饭一流另外再送汤。  虾醤炒通菜 MOP$36 没有什麽特别,味道淡了一点,个人觉得配腐乳会更好吃。 ———————————————— 餐厅名字:【牛记咖哩美食】 地址:新马路十月初五街1号地舖 电话:2895 6129 营业时间: 08:00-2:00
觉得文章不错请给我一个『赞』作为鼓励喔!
 听当地居民说十月初五街【牛记咖哩美食】
这里的蟹黄捞面、水蟹粥、咖哩牛腩很不错,就特地来一试。
 店内装潢扑素,不算太大只有5-6张枱。
 它曾获得,米芝莲的推介
 蟹黄捞面MOP$44
葱花面系重点之一 葱花令到蟹黄更香口,鲜味加倍。
来到澳门必食推介
 咖哩牛腩饭 MOP$36
牛腩的确很好吃,够淋身,配饭一流另外再送汤。
 虾醤炒通菜 MOP$36
没有什麽特别,味道淡了一点,个人觉得配腐乳会更好吃。

————————————————

餐厅名字:【牛记咖哩美食】