猫人每次过大海,必定揾阿妈,这位阿妈并不是猫妈,而是火龙妈妈!这里没有葡式殖民味,没有奢华装潢、甚至偶然没开冷气。为的就是在缓缓吊扇下,重拾家的味觉,找回清新的海鲜风味。位於澳门福隆新街的火龙妈妈,开业十多年,是食街里少见的朴素街坊小店,相当平易近人。主打以新鲜鱼和虾,熬制而成的海鲜靓汤底,再加入各式泡饭及米线。满口无添加鲜味,让猫人每次到来,皆喝汤至一滴不留。今次我俩品嚐了鱼汤蟹泡饭(MOP$118),在乳白色鱼汤里,蕴藏了原只水蟹、十多只花蛤、相当足料,鲜嫩清甜;打底的鸳鸯红白米泡饭拌以蕃茄粒及豆腐粒,既健康又富口感!另外也点了必食名物 ~ 沙翁墨鱼肉多士 (MOP$40),片片金黄色,外脆内弹,唔会炸过龙,略略点少量砂糖,滋味又满足!特别一赞是老板特意走来问我们,觉得味道如何,猫人坦言冻柑桔蜜味道较清淡,老板即叫店员再冲杯俾我们,犹如妈妈一样贴心呀!

沙翁墨鱼肉多士

2019-04-01
沙翁墨鱼肉多士
於澳门新马路附近有一间小店 - 火龙妈妈, 早前尝过後一直念念不忘趁着做完Sofitel So Spa後就当然要到附近的福隆新街火龙妈妈最有名气的是火龙汤底, 是以多种新鲜海鲜制而成, 汤底超清甜叫了个鸡扒米配火龙汤底, 本想改为乌冬麺条, 但居然要多收MOP 15, 太贵了! 鱼汤浸小白菜我觉得火龙汤底最好是配饭, 就点了个蚝仔鸳鸯米火龙汤泡饭蚝仔比平常吃到的肥美, 饭粒尽吸收火龙汤的浓浓海鲜精华, 最後全都给我喝光而且喝完并不觉得口渇啊
鸡扒米配火龙汤底

鱼汤浸小白菜
蚝仔鸳鸯米火龙汤泡饭
我觉得火龙汤底最好是配饭, 就点了个蚝仔鸳鸯米火龙汤泡饭

而且喝完并不觉得口渇啊

鸡扒米配火龙汤底
蚝仔鸳鸯米火龙汤泡饭
2014-02-23 2171 浏览
每次去澳门, 都必定会去火龙妈妈食饭。每次水准都一样,好好味。好过好多都出左名嘅店舖, 水准每次都唔同。推介1)咸柠雪碧$18,好好饮, 饮完喉咙好舒服。推介2) 煎虾米饼$110,虾用蒜蓉炒过,好香,煎米粉饼够脆又香口, 加埋佢秘制嘅辣椒酱,正正正推介3) 芝士黄金虾$36 ,好香口,价钱超抵食另外一品米线$68, 都好味,个汤底好香,好饮,另外海鲜又够多, 加埋佢秘制辣椒酱, 够晒惹味
每次去澳门, 都必定会去火龙妈妈食饭。
每次水准都一样,好好味

好过好多都出左名嘅店舖, 水准每次都唔同

推介1)咸柠雪碧$18,好好饮, 饮完喉咙好舒服。

推介3) 芝士黄金虾$36 ,好香口,价钱超抵食

2014-02-22
  • 咸柠檬雪碧
  • 煎虾米饼
  • 芝士黄金虾
2013-10-08 812 浏览
DBIRD兄介绍, 查查临去食先....呢间D野食真系平呀! 好多款都只系$25-$28, 已经有蚝仔/虾/青口....为左食菜, 嗌左个娃娃菜鲮鱼滑, 饮啖汤先, 原来系鱼汤, 好好饮! 都算重鱼味, 饮完唔会口渴! 同鱼米家差唔多!跟住食我既海鲜泡饭转火龙海鲜汤, 饮啖汤, 完全无味! 好明显畀之前个鱼汤盖过晒d味! 友人之鱼汤肥牛米线我以後只嗌鱼汤!!!!
DBIRD兄介绍, 查查临去食先....

娃娃菜鲮鱼滑
火龙汤海鲜泡饭
友人之鱼汤肥牛米线
火龙汤肥牛米线
我以後只嗌鱼汤!!!!

2013-10-08
娃娃菜鲮鱼滑
中秋追月日,第三站地点是傍晚开餐地 -火龙妈妈。我的朋友早前曾极力推介其出品- 真材实料,难得趁马交之行必去走访一遍啦 。店舖很易找,置身其中仿似走进时光机,重现昔日繁华一面.....传统建筑再伴以一致的色彩和风格,感觉气氛确与众不同,保育功夫应记一功。时间尚早,刚好六时,我与老公仔是第一台的顾客呢。地方简洁舒适,稍微不够冷气 (後来才知店舖营业时间是: 12pm - 4pm, 6pm-11pm),晚市才刚开始 ,怪不得。店方其实好细心,将大部份的菜式照片张贴於店内,并附中英文菜名,果然之後大为方便之後入座的一对外籍游客点选海鲜美食。当时我俩不太肚饿,望过餐牌後,最终点选其招牌火龙海鲜汤底的米线系列,Let's  (1) 海鲜米线 ($25)  份量劲多,用料十足,海鲜有两只虾, 鱿鱼, 蟹柳, 鱼片,配料新鲜很鲜甜。米线爽口弹牙,汤底呈少讦乳白色,混合了各款海鲜的鲜味,再配以新鲜蕃茄粒, 芽菜和豆腐粒,色清但味浓,超好味。喜海鲜的不得不试。 (2) 蚝仔米线 ($25)另一推介之选。超.....多及大粒的蚝仔。好鲜甜及粒粒都没有沙的,白雪雪的,可以好放心及尽情享用蚝的

,怪不得。
(1) 海鲜米线 ($25)
海鲜米线
(2) 蚝仔米线 ($25)
蚝仔米线
另一推介之选。超.....多及大粒的蚝仔。好鲜甜及粒粒都没有沙的,白雪雪的,可以好放心及尽情享用蚝的体验很难得,好好味呀!
汤底同海鲜米线的一样, 配上新鲜蕃茄粒和豆腐粒,不过呢碗有更多的芽菜,爽爽的芽菜加上口感软腍肥美的蚝仔,有丰富的口感集於一身,令人一试难忘。

吃得出店主对煮食的诚意及对美食的追求,加油。
2013-09-20
蚝仔米线
2013-08-15 358 浏览
午餐时间“班球炒面/粉”被告知河粉买完,店家建议“你不如换米粉啦,都一样的...”结帐时被要求多付10蚊,理由是“你河粉换了米粉啊”(米粉到底是哪里比河粉高贵?)跟老板娘理论,答案是“我们这里就这样,你没有看到上面的鸡丝炒米粉的价钱吗?比这道就是贵10蚊啦...”被质疑和我消费的这一道炒粉面有何关联时,就以店员没有介绍清楚为由搪塞顾客!!!只能说,这样的行为实在让人大跌眼镜!
题外话/补充资料: 一定要按照“旅游攻略”去的食家,有必要在下单前怀着高度警惕的心理询问价钱,否则出入很大哦!
2013-08-10
  • 超级不推荐!!!
2011-03-26 187 浏览
火龙妈妈已经食过好多次, 佢d野食都整得好heart ge...但系都好似越黎越差咁!!!!!!琴日同男朋友去食晚餐, 贪佢食完就可以去保健牛奶公司!haha去都通常都会叫火龙汤底d米线...不嬲我都觉得佢个汤都几好饮架...不过琴日就真系差左d lo,,,成个汤都有d腥味, 食左几啖就顶唔顺la!!! bf 叫左烧鸡翼拉面, 点知佢碗面一黎到, 再望一下只鸡翼, 佢个样有d似烧味舖个d烧鸡翼(红红地色个d), 一放入口, 果然冇估错真系烧味舖个d红色烧鸡翼, 好失望...我谂都可能冇下次架la!!!!
2011-03-25
2010-08-03 165 浏览
豆豉鳮正,但油就多了些.不过肉都几滑可能香江无鲜鳮鬼马油条一般蒸海鲜就一般无特别二杯冻0茶鱼汤浸菜劲平青岛大支13$地方细细假日会好.......
豆豉鳮正,但油就多了些.不过肉都几滑

可能香江无鲜鳮
鬼马油条一般
蒸海鲜就一般无特别
二杯冻0茶
鱼汤浸菜
劲平青岛大支13$

地方细细假日会好.......
2010-08-02
  • 豆豉鳮正
2010-07-29 157 浏览
失望於翅客, 又再搵第二间医肚, 行过呢间见佢门口介绍嘅虾煎米粉好似好吸引, 於是心口一个勇字嘅我, 当然要试啦! 唔试点知得唔得呢? 虾煎米粉 - 净系个卖相已经好吸引, d 虾摆得好靓, 中间重开埋边方便食, 个蒜茸汁煮得好好味, d 米粉亦煎到边脆心软, 简直系perfect match. 超好味. 老板重教我哋点佢哋自家制嘅辣椒酱, 佢话唔系太辣, 但好夹个米粉, 果然食唔到辣嘅我都食到, 而且味道又真系match喎!沙嗲牛肉炒乌冬 - 话系手打乌冬, 不过真系几弹牙, 沙嗲酱几好味, 炒到个牛肉同乌冬都好惹味.蒜茸焗蚝 - d 蚝细咗d, 不过个蒜茸做得好好味! 唔错.鱼汤蟹泡饭 - 香浓嘅鱼汤加埋新鲜嘅蟹, 呢个泡饭值得再回味呀!鬼马油炸鬼 - 用鱼肉酿入油炸鬼里面, 虽然唔系咩新菜式, 不过一样做得唔错.煎蚝饼 - 呢度嘅蚝饼用咗好多韮菜煎, 都ok, 不过蚝就少咗d.咸柠7 - 咸柠帮你打碎加冰底比你自己落汽水, 哗! 大热天时, 简直劲解渴, 正!後记: 睇到店内新假期嘅介绍先知老板原来系两姐弟, 今日细佬老板重好有心介绍菜式比我哋, 重话下次可以早d 打电话去,

後记: 睇到店内新假期嘅介绍先知老板原来系两姐弟, 今日细佬老板重好有心介绍菜式比我哋, 重话下次可以早d 打电话去, 佢可以做私房菜添. 咁有心嘅老板, 希望佢生意兴隆啦!

虾煎米粉
鬼马油炸鬼
煎蚝饼
咸柠7
2010-07-29 98 浏览
听说这家不错, 夜晚走来试下, 途中见另有3港人去同地方, 应该真的不错吧当时8点左右, 食客就得我和友人和那3人, 有点冷清.叫了2面1小食.田鸡米线 mop22 -- 汤底清, 唔觉有味精. 配菜有点特别, 有芽菜, 一点酸菜, 豆腐粒和蕃茄粒. 田鸡份量应是1只, 我想要多点.带子手打乌冬 mop38 -- 汤和配菜同上一样. 手打乌冬算是比较软稔滑. 带子不硬, ok.沙翁墨鱼多士 mop25-- 不明白沙翁如何跟多士, 白糖跟上, 沾来食无特别, 还是剔走沙翁吧~ 4小片要这个价, 算是贵.还没试辣汤味道, 但要另加mop5.这间总算比四哥3好食.

当时8点左右, 食客就得我和友人和那3人, 有点冷清.

叫了2面1小食.

还没试辣汤味道, 但要另加mop5.
这间总算比四哥3好食.
田鸡米线
带子手打乌冬
沙翁墨鱼多士
2010-07-23
田鸡米线
带子手打乌冬
2010-04-23 77 浏览
最近一次光顾 什麽都大特价感觉生意有点撑不住…本人是蟹痴泡饭痴…绝对必点「蟹膏泡饭」40元左右的价钱 但是超过40元的质素蟹盖一个 蟹膏一点也不小气泡饭汤底方面选用的是鱼汤加上蟹膏虽然有点零碎的蟹壳 但是可以接受的范围而且味道实在太出色…另外吃过忌廉蟹肉薯饼基本上不要期待蟹肉在哪里…因为三块里头根本就是一堆忌廉而已这个有点失望一杯热阿华田实在淡而无味…华田果然还是香港的好…另外的不好是当你不点店员推介的她多多少少会给你面色而且下单的时候可以完全没回应…也不知道她听到了没...
最近一次光顾 什麽都大特价
感觉生意有点撑不住…

本人是蟹痴泡饭痴…绝对必点「蟹膏泡饭」
40元左右的价钱 但是超过40元的质素
蟹盖一个 蟹膏一点也不小气
泡饭汤底方面选用的是鱼汤加上蟹膏
虽然有点零碎的蟹壳 但是可以接受的范围
而且味道实在太出色…

另外吃过忌廉蟹肉薯饼
基本上不要期待蟹肉在哪里…
因为三块里头根本就是一堆忌廉而已
这个有点失望

一杯热阿华田
实在淡而无味…华田果然还是香港的好…

另外的不好是当你不点店员推介的
她多多少少会给你面色
而且下单的时候可以完全没回应…
也不知道她听到了没...
2010-04-11
  • 蟹膏泡饭
星期6无野做就去左澳门搵野食行行吓,见倒条街d舖头全部门窗都系红色,有间金色字叫火龙妈妈,入左去之後耿系问下个老细有乜野好食,跟往佢话整个镇店之宝离食喎!第一个离既系一品米线,有好多海鲜,带子虾唔在话重有(哗!)鲍鱼片,米线够弹海鲜汤低劲清甜(好野!)第二个离既系上汤蟹煎米粉,金黄色米粉煎到鬼死咁香,脆卜卜好野味,淋系面个汁源来用左几粒钟整成(老细话)加埋成只蟹系面都(超值!)食完先见有,鬼马油炸鬼$10碟,但系星期一至五先至有特价.(天呀!)
墨鱼肉多士
豆豉鸡
(非会员)
2008-11-10 36 浏览
3 of us went there yesterday and it was not a pleasant dinner.there were quite a lot of people downstairs so they made us go upstairs.they just ignored us and let us sit there waiting.we ordered:satay pork chop ramen - tasted quite weird...the pork chop is not freshsome fish soup rice noodles (forgot the name) - the best among all dishes but still...not too impressive.cheese golden shrimp - too oily and the shrimps looked rather scary with heads and shells and such.curry pork chop rice - this o
we ordered:
curry pork chop rice - this one was just ok.
some vegetables with fish soup thing (this one never arrived as it took super long and we decided to cancel it)
when we told the staff we wanted to cancel this dish he was like "CANCEL LA CANCEL LA!!!" then we asked him for a plastic bag to carry some leftovers. then he gave us some trash bag that looks used and gross. so we asked "would you please give us another one? cos we want it to take away some food." he shouted "IT'S ALREADY A PLASTIC BAG! WHAT ELSE DO YOU WANT HUHH?"
so the service was definitely "impressive".
P.S. NEVER sit "upstairs" cos they will ignore you and they are probably too lazy/busy to walk up and serve you. even if you do want to sit upstairs, they would "invite" you to sit downstairs anyway. (they made all other people who wanted to sit upstairs go back down whenever there are seats before they order anything)
2008-10-23 32 浏览
第一次同朋友去食火龙妈妈,初初见个门面好似茶厅咁,无乜特别...只不过........见倒门面贴左饮食男女的广告...所以就试下啦!!点知!!!!?!?!!!食完之後,,,真系令人番寻味!!!我地只系叫左两样野~~第1样系蟹膏泡饭~~~第2样系蚝仔拉面~~~两样都好好味!!!!我特别钟意『蟹膏泡饭』!!因为佢个汤底好正呀!!!真系谂番起都好想食番!!!依家每次去亲澳门....个心都要去食一食!!好近嫁咋,,,在福隆新街!!!食完行去大三巴都几近ar!!!^^真系不仿一试呀!!!
见倒门面贴左饮食男女的广告...所以就试下啦!!

点知!!!!?!?!!!
食完之後,,,真系令人番寻味!!!

我地只系叫左两样野~~
第1样系蟹膏泡饭~~~第2样系蚝仔拉面~~~

两样都好好味!!!!

我特别钟意『蟹膏泡饭』!!因为佢个汤底好正呀!!!

真系谂番起都好想食番!!!

依家每次去亲澳门....个心都要去食一食!!

真系不仿一试呀!!!

依个就系蟹膏泡饭!!!^^汤底好正!!
蚝仔拉面,,,都唔错ar!!
依个就系蟹膏泡饭!!!^^汤底好正!!
蚝仔拉面,,,都唔错ar!!
  • 蟹膏泡饭
2008-10-08 64 浏览
11/07年, 与太太到澳门, 行到福隆新街买手信, 行到肚饿唔知食咩好, 结果入左去呢一间米线.佢地标榜出名既就系米线既海鲜而又辣汤底 - 火龙汤我同太太於是叫了以下的 海鲜米线墨鱼滑米线另加黄金虾鬼马春卷米线都OK 中规中矩 汤底就真系好味 好味到当汤饮都唔会口渴.黄金虾既咸蛋黄适中 唔太多 味道亦o岩o岩好. 正鬼马春卷 油条加虾胶再翻炸 几好味几有特式言谈间知道本号系由香港人过来澳门创业.与一众充满特色既澳门食市比真的比较失色, 不过眼见呢间铺反而好多澳门既打工仔黎食晏.^^
结果入左去呢一间米线.
佢地标榜出名既就系米线既海鲜而又辣汤底 - 火龙汤
我同太太於是叫了以下的

墨鱼滑米线
另加
黄金虾
鬼马春卷
黄金虾既咸蛋黄适中 唔太多 味道亦o岩o岩好. 正
鬼马春卷 油条加虾胶再翻炸 几好味几有特式
言谈间知道本号系由香港人过来澳门创业.
与一众充满特色既澳门食市比
真的比较失色, 不过眼见呢间铺反而好多澳门既打工仔黎食晏.
^^