2023-09-01 230 浏览
新馬路有很多不同的知名食店及旅遊景點,好好計劃一下都可以行一整天。咸蛋金錢餅💰經過見到有位伯伯好努力咁搓呀搓,同夾呀夾,而且好香,於是乎就買咗一包來食下。食落香脆可口,咸蛋味唔係好濃。

咸蛋金錢餅💰

2017-07-10 1933 浏览
由小店轉做車仔檔,每次想食都要睇下夠唔夠幸運,事關有幾次經過都唔見有...不過今日當然買到...每次都係即制,一磅都係$20...新鮮熱騰騰既金錢餅....有好香蛋味,雖然唔係唔脆,有d淋...但係我就係鐘意呢個口感....

不過今日當然買到...

2016-09-16 1889 浏览
近年對於任何雞蛋類的小食我都毫無抵抗力,雞蛋仔、蛋卷、雞蛋糕等都是我至愛,若無身形和健康的考量,絕對可以時時吃日日吃也不厭倦。一直也知道這店的存在,印象中它以往是位於那家胡椒餅店旁邊,後期才在車仔檔售賣,之前每次經過皆是很多很多人在排隊,從沒嚐過。這天走在附近被一陣出爐蛋糕的香氣吸引,望著老闆純熟地將粉糰搓成小粒、用兩個炭爐每次烘熟十多塊餅,雙腳已不由自主地走到人龍的最後方。 減蛋金錢餅 $20明明前面只有三個人,但湊巧人人也買一磅,所以也等了好一陣子才到手,熱辣辣的餅乾剛烘起,拿出來時還燙手,咬下是蛋卷的味道,牛油味挺濃,可是不太脆又不太鬆化,及後吃到一些麵粉味,好像有點未熟透的感覺,總算試過但沒有再吃的衝動。

減蛋金錢餅 $20

题外话/补充资料: 地址:議事亭前地車仔檔
2016-08-20
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
同步刊载
2015-11-03 1848 浏览
潘榮記最令我印象深刻的,不是減蛋金錢餅,而是長長的人流,以及自力更新的伯伯和婆婆。不知道是不合口味,還是每次試的時候總是失手,自問喜歡吃蛋類小吃,卻吃不到金錢餅有甚麼過人的蛋香,口感也略為生硬。所以,每次經過,並沒有很大的意慾去試。這些年來,就只試過兩次,兩次都無法留下深刻印象。反倒是那種傳統味、生命力,讓人每次經過都忍不住看看伯伯和婆婆。
2014-05-26 3750 浏览
感謝半澳人Oph,在上週五的私家菜聚中帶來潘榮記的金錢餅。金錢餅是超大的一盒,打開密密麻麻至少有廿多三十片吧! 雖然未能品嚐到最新鮮出爐的脆香口感,但不要緊,放凍了包起再吃,仍是蛋香純樸、鬆香而不會太甜,是款很平易近人的可口小吃,有種令人連吃3、4、5件甚至更多的魔力!希望日後在她轉成全澳門人後,仍然有空多與我們再聚,並帶來更多美味的澳門小吃!
感謝半澳人Oph,在上週五的私家菜聚中帶來潘榮記的金錢餅。
2014-05-23
2014-05-17 13480 浏览
那天過來這邊是想吃豬扒包的,不過走過來的時候發現到潘榮記知道潘榮記是在賣些什麼,但每次到這邊也沒刻意去找就這樣相遇了~!從遠遠看過去還以為是傢俱店,不過走近看看就知道小小店舖裡,老婆婆正忙著做 金錢餅以傳統方式製作的金錢餅,並且用炭火烤製...這點最為吸引到我邊拍照時就聞到它的香氣,不過這天大家都往旁邊的店跑而沒人注意到它,金錢餅 最主要的成份是雞蛋、鮮牛油、麵粉和糖預先拌勻材料,搓成小球,再將金黃色的小球放到生鐵裡壓下燒一燒零售由 MOP$20起,雖然不便宜但很值得喔如果買1磅以上的話還有個精美的盒子裝著,而零售就用塑膠袋濃濃的雞蛋香 帶有特別的香氣,拿到的是新鮮現做的金錢餅剛做好比較軟一些,放涼後就變得酥酥脆脆,1種食物有2種質感每塊都很香不會很甜,蛋香十足的薄薄又香脆,邊走邊吃就清光它們了這簡單的懷舊小食,你會喜歡嗎?!
那天過來這邊是想吃豬扒包的,不過走過來的時候發現到潘榮記
知道潘榮記是在賣些什麼,但每次到這邊也沒刻意去找
就這樣相遇了~!
從遠遠看過去還以為是傢俱店,不過走近看看
就知道小小店舖裡,老婆婆正忙著做 金錢餅
邊拍照時就聞到它的香氣,不過這天大家都往旁邊的店跑
零售由 MOP$20起,雖然不便宜但很值得喔
如果買1磅以上的話還有個精美的盒子裝著,而零售就用塑膠袋

濃濃的雞蛋香 帶有特別的香氣,拿到的是新鮮現做的金錢餅
剛做好比較軟一些,放涼後就變得酥酥脆脆,1種食物有2種質感
每塊都很香不會很甜,蛋香十足的
薄薄又香脆,邊走邊吃就清光它們了
這簡單的懷舊小食,你會喜歡嗎?!
2014-05-06
2013-08-06 1499 浏览
下午三點幾去到正鋪已經全部賣完,正當以為無得食,老闆就話原來係議事廳前廣場既便民藥房樓底有一個車仔檔,都係屬於佢地,仲有散裝賣。聽完即刻去睇,原來車仔檔都係用炭火烤金錢餅。而且雖然係車仔檔,但檔主亦非常衛生,唔會掂d錢,只叫顧客將錢放低,自己找續。熱食當然比較好味,但放涼左隔日都仲好脆,頗香蛋味(味道似雞蛋仔),值得一試
2013-08-05
2013-05-17 1124 浏览
買左10蚊雞試左下味,並無發覺有幾好吃,脆脆地同埋有D蛋味,真唔覺有食評講得甘吸引羅。而且我戈時又無幾多個系度排隊啊?不過試下無妨但系我就唔會再吃第二次啦,真唔明我同人哋口味差甘多咩?
2013-05-09
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2013-02-05 877 浏览
呀呀,真是有眼不認泰山的說~ (΄◉◞౪◟◉‵)去了幾次澳門都沒知道這店,因為店子門面感覺像雜貨鋪似的 (喂!你竟然這樣說呀所以真會令人不以為意... (你的眼晴也太物質化了吧吃下口感像脆脆的厚蛋卷,不會太甜,很好吃(*♥ω♥*) 不過10元的分量實在太少了呀... (記住一分錢一分貨!!!我反而想試一下,未烘成脆餅前的粉團的味道( ´◔ ‸◔') (喂!(ÒܫÓױ)
呀呀,真是有眼不認泰山的說~ (΄◉◞౪◟◉‵)
去了幾次澳門都沒知道這店,

因為店子門面感覺像雜貨鋪似的 (喂!你竟然這樣說呀
所以真會令人不以為意... (你的眼晴也太物質化了吧
吃下口感像脆脆的厚蛋卷,不會太甜,很好吃(*♥ω♥*)

题外话/补充资料: 這自家製的小食頗有特色,之後去澳門又多了樣必買小食啦哦~(●⌒∀⌒●)
2013-02-03
2013-01-17 675 浏览
金錢餅其實係一樣好簡單唔花巧既小食用既食材同工具都係好普通蛋黃、麵粉、牛油同糖。但唔知點解自從食過一次之後就愛上左佢既味道,質感次次黎到澳門一定要黎買次次都係見到依個伯伯係到整要好好彩先見到架佢地好『大牌』的。有時去到下午賣哂就唔做你生意通常黎到都係大排長龍既伯伯都係默默咁一路壓一路整唔會同你講野唔會有笑容,有人會覺得佢地冇禮貌但食親佢地整既金錢餅時我會感覺有一種好濃既人情味=]岩岩整好既金錢餅好熱,唔係買一盒既只會用個袋比你佢食落係甜既蛋香味,甜味岩岩好,第幾次食都好,水準都係一樣咁高佢唔係曲奇果種脆既口感,係入口鬆化,濃郁既牛油味係第二到食唔到咁既口感會有種食完一塊要再食多塊既吸引力就算唔係新鮮熱食,拎到番香港過左一兩日都依然係咁好味見到黑黑地燶左都唔怕架,仲香口真心希望依份真誠手藝可以一路經營落去
金錢餅其實係一樣好簡單唔花巧既小食
用既食材同工具都係好普通
蛋黃、麵粉、牛油同糖。
但唔知點解自從食過一次之後就愛上左佢既味道,質感
次次黎到澳門一定要黎買
次次都係見到依個伯伯係到整
要好好彩先見到架
佢地好『大牌』的。有時去到下午賣哂就唔做你生意
通常黎到都係大排長龍既
伯伯都係默默咁一路壓一路整
唔會同你講野唔會有笑容,有人會覺得佢地冇禮貌
但食親佢地整既金錢餅時我會感覺有一種好濃既人情味=]
岩岩整好既金錢餅好熱,唔係買一盒既只會用個袋比你
佢食落係甜既蛋香味,甜味岩岩好,
第幾次食都好,水準都係一樣咁高
佢唔係曲奇果種脆既口感,係入口鬆化,濃郁既牛油味
係第二到食唔到咁既口感
會有種食完一塊要再食多塊既吸引力

就算唔係新鮮熱食,拎到番香港過左一兩日都依然係咁好味
見到黑黑地燶左都唔怕架,仲香口
真心希望依份真誠手藝可以一路經營落去
2013-01-16
外卖自取
我都明白今日紅日係忙,但都話俾排隊既人聽,賣哂唔好等吧,一直在等,又冇指示wor,佢指示既只有唔好開閃光燈影相,等到終於可以買時,同你講俾電話訂既人賣哂,早d黎啦,冇一盒盒70蚊那種,算啦都唔緊要,咁我與同行朋友話買3袋10蚊,跟住佢仲好大聲話,吓買咁多做咩,不如你地夾份分1袋,食下先啦。真係火都黎埋,我話10蚊得幾塊,點分呀,佢先免為奇難咁賣2袋俾我地,好心你地咁知名既舖明知多人就配套好d.真係賣完咪同後面d 人講只限買1份,or 今日設排隊零售etc ...有少少指示。佢既指示淨係得那兩位老人家大駡人唔好開閃光only...等人地唔洗白等吧得一袋吧。ps 最後買個兩袋仲要有好幾塊係燶左(後悔冇影到相)。有d 中間仲未熟。唔係咁做生意掛。其實佢係同蛋卷差唔多味,係好食在多陣炭香,不過唔想失望而回既朋友,都係建議去買番蛋卷,or 幫襯番香港鯉魚門呀,元朗個隻手制蛋卷其實一樣咁香脆好味,唔洗去到咁遠,仲要一肚氣。
2012-12-26
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
2012-10-06 363 浏览
sep 23, 12........我嘅毒癮太深............前嚟睇吓買唔買到先 :1) 盒裝金$$$$餅 (mop70)-當時大約4pm...........好彩得幾個人排啫-先買1盒 (1磅1盒).........好開心,番香港可以有得食-買完全程hand carry,所以可以保持到好完整-每塊都大,又夠厚身,鬆脆,除咗蛋香外,今次有很濃燒過嘅香氣,很香口-開始咗第1塊,就會接住食.............好滿足2) 散裝金$$$$餅 (mop10)-盒裝內嘅膠袋紮住,唔方便拎嚟食............而且金$$$$餅喺攤涼咗先入盒,所以牛油香會弱咗-雖然我仲好飽,食唔落..........但我都排隊散買咗mop10............因為散貨先會好熱..........只有熱力先可以將蛋香,牛油味等谷到最出...........唔打算即刻食,旨在買嚟索吓都好格...........唔好錯過呢個嗅覺享受..............喺咪好痴線呢?....................hahahaha-而且都唔會side格............番到香港食多d之嘛~~

1) 盒裝金$$$$餅 (mop70)
-當時大約4pm...........好彩得幾個人排啫
-買完全程hand carry,所以可以保持到好完整
-開始咗第1塊,就會接住食.............好滿足
2) 散裝金$$$$餅 (mop10)
-而且都唔會side格............番到香港食多d之嘛~~~
-不過脆度就會無盒裝咁好
题外话/补充资料: * 所以盒裝同散裝喺2個食法...............各有1000秋
2012-09-23
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$80 (其他)
2012-09-23 285 浏览
潘榮記位於往大三巴必經之路的一條支路上,每當路過這附近都會聞到炭燒金錢餅的香氣,每次來到都必定會買一小包邊行邊吃。排隊的時候邊看著伯伯和他的家人純熟的製作金錢餅,門外有一張告示提醒遊客拍照時不要開閃光燈,以免燈光傷害到伯伯的眼睛。剛燒好的金錢餅會先放在一邊,待涼了一點才入袋交給排隊的客人,他們還會提醒客人待金錢餅完全涼了才脆口。但充滿牛油香氣的金錢餅一到手,我們又怎會忍得到口,先吃一片吧。還暖暖的金錢餅吃來帶有撲鼻的牛油香,入口有蛋香及麵粉香,只是吃來不脆,不過也十分好吃。待完全涼了之後再試,金錢餅真的變得鬆脆,不過香氣則不及剛交到手上是,是暖有暖的好吃,涼有涼的鬆脆。
面外排隊的人龍
伯伯在燒金錢餅
炭燒金錢餅製作中
剛造好的金錢餅
2012-09-01 143 浏览
金錢餅甜而不油又薄又脆,仲要啱整好熱住食特別正d味有d似雞蛋餅不過講真,如果真係話抵,我又唔會覺得抵食係食佢傳統,食佢手藝但真係要食好野,我覺得有更多好既選擇囉
金錢餅
甜而不油
又薄又脆,仲要啱整好熱住食特別正
d味有d似雞蛋餅

不過講真,如果真係話抵,我又唔會覺得抵
食係食佢傳統,食佢手藝
但真係要食好野,我覺得有更多好既選擇囉
2012-08-20 72 浏览
有位為食朋友叫我幫佢買潘等榮記,因佢話每次嚟都買唔到是日星期五,嘩....大三巴附近勁多強國人呀!天氣又熱條人龍又長,等咗15mins終於輪到我買整餅伯伯門口有個牌寫住成份"雞蛋,牛油,麵扮,糖",1磅$66嘩,咁嘅嘢都賣得幾貴吓wor!於是買咗半磅$33走人(見相)講真比較香蛋味之外,食落口都唔係咁好食啫唔係話自己孤寒,係確得唔抵買囉,我寧原買杏仁飲餅,蛋卷之類,感覺抵d同好食d囉
有位為食朋友叫我幫佢買潘等榮記,因佢話每次嚟都買唔到

是日星期五,嘩
....大三巴附近勁多強國人呀!
天氣又熱條人龍又長,等咗15mins終於輪到我買
嘩,咁嘅嘢都賣得幾貴吓wor!
於是買咗半磅$33走人(見相)
講真比較香蛋味之外,食落口都唔係咁好食啫

2012-08-17
等候时间
15 分钟 (外卖自取)