2016-02-12 1643 浏览
碗仔翅是一種仿魚翅羹的小吃,無論在外貌及味道上都跟酒樓的魚翅湯有幾分相似,因售賣時以小碗盛載,因而被稱為碗仔翅。碗仔翅材料以粉絲為主,以澱粉將湯煮至濃稠,並加入老抽和生抽成棕色,冬菇絲和雞肉絲常被加入一起烹調,使湯羹的口感更為充實。澳門的碗仔翅卻選用真正的魚翅, 絶對如假包換。因此吸引不少遊客慕名而來。澳門的碗仔翅最馳名莫過於的位於福隆新街「添發碗仔翅」。福隆新街區是澳門昔日最繁盛的商業中心之一, 黃、賭、毒樣樣捨掂。福隆新街建築群,是迄今為止保存得最完整的中國青樓建築群,是青樓文化的唯一「化石」。現在的福隆新街已變成旅遊區, 另外這些紅屋吸引不少人來拍婚紗照。據說「添發碗仔翅」 的店主出身於魚翅世家,為讓普通人也可以品嚐到魚翅這種名貴食材,於是以街坊價去出售有翅的碗仔翅。「添發碗仔翅」 的門口總是大排長龍。店子十分小, 為免浪費時間於是一碗在對面石級就地而食。碗仔翅有6款, 價格$30至$220, 豐儉由人。揀了最經濟實惠的《雞絲竹笙碗仔翅 $30》。等了十五分鐘終於有得食, 坐在紅屋下另有一番風味。打開蓋, 賣相沒有想像中吸引。雞絲切到比紙還要薄, 完全沒有口感可言。竹笙有幾片,
店子十分小, 為免浪費時間於是一碗在對面石級就地而食。
碗仔翅有6款, 價格$30至$220, 豐儉由人。
雞絲竹笙碗仔翅
竹笙有幾片, 竹笙厚身, 吸了湯頭效果不錯。
主角魚翅都算完整又大片, 雖然應該是翅頭翅尾, $30碗有4片魚翅, 絕對對辨。
碗仔翅的好壞重點是它的濃稀度。筆者認為這個碗仔翅太個洁身, 生粉太多有些似茨汁。味道比較濃味, 食到一半已經口渴。
2016-02-05
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
自從阿哥帶過我黎食一次之後,以後每次我同任何人黎澳門,做野又好、旅行又好,都一定要黎呢度食返碗煲仔翅,因為實在太足料、太好味,最重要係質素夠穩定,每次食都食得返咁上下味道,所以即使次次都幾乎要排長龍,但仍然好值得等!試過有一次黎到食閉門羹,撞正佢地休息,於是就喺同一條街揀過另一間試,點知咁就中伏了,d翅食落有陣唔太新鮮嘅味,真係好失望~自此以後,無論呢度條隊有幾長,我d同伴有幾想放棄,我都會好堅持話一定要排呢間,因為堅係正,哈哈~

2016-01-02
等候时间
60 分钟 (堂食)
2015-12-21 1454 浏览
今次澳門的大食遊,一早已經確定了要吃翅,但是事前我們並沒有搜尋資料,就打算去到哪吃到哪的心。紅窗門街其實很好找,只要在去大三巴前的噴水池的對面街。一直走上去,就會看到,那裡都是旅遊區,遊客也多,但就沒有大三巴多人。走到紅窗門街,看到有一家的門外排滿了人,就知道這家一定人氣很好。(因為其他的店,並沒有人龍。)我們就跟人龍找吃的。排了大概也有二、三十分鐘吧,就到我們了。在排隊的時候,店員已經有幫我們下單。此家「添發」賣的翅其實種類不多,一個人用的價錢也由四十多到二百多,其他貴一點的是鮑魚。本來想要點的是濃湯雞煲花膠魚翅,但因為賣完了(當時是晚上七點多已經賣完了!)那點了另外一個招牌的翅。紅燒湯招牌花膠海參大隻翅 MOP 95.00看到這個顏色就知識味道會是好濃的。果然吃下之後,感覺到紅燒的味道好重!而且口感是稠稠的,是因為花膠的關係嗎!?或是其是溝了生粉!應該是生粉了,因為吃過沒有黏著唇。但是調味是好吃的。最主要的翅呢,份量也不少!而且能夠吃到一絲絲的翅,一百蚊真的好抵!裡面還有少量的花膠及海參,都好吃。另外一個是燕窩!冰糖燉官燕 MOP 98.00原來可以選擇是椰汁還是杏汁,而我因為沒有

紅燒湯招牌花膠海參大隻翅 MOP 95.00
另外一個是燕窩!
冰糖燉官燕 MOP 98.00
原來可以選擇是椰汁還是杏汁,而我因為沒有看清楚而沒有說明要甚麼汁。不過上來的是椰汁,真的是幸好!因為我對杏汁是一般般的。這個是甜品,是凍的,也不錯。官燕的份量也很足。

兩樣食物都好滿意,感覺也是足料的。我跟肥膏都決定,如果下次再去澳門,必定要再吃「添發」。
用餐时段
2015-12-14 1673 浏览
$272添發碗仔翅澳門之旅食唔停,經過呢間食翅小店, 雖然條街古色古香, 但內裡裝修簡陋,店面好細,只有四張摺枱,我哋7個人(4大3小)迫在一張摺枱,連背包都唔可以揹!阻住通道! 在門口已經睇好餐牌,落單幾好笑,唔使講菜名,只講價錢,我哋每款叫一個,再攞碗仔分來食! 芒果腸粉($32)芒果汁比較假,明顯係糖漿開出來,扮腸粉嘅椰汁榚好滑!鮮芒果肉清甜! 碗仔翅($30)夠熱,材料普通!雞絲獻汁!唔值呢個價錢! 豪華碗仔翅($45)同碗仔翅差不多,多了兩塊魚肚! 招牌海參煲仔翅($70)煲上即刻好咗!海參彈牙爽口,翅身細梳爽口,湯汁比較挺身!唔止係雞絲! 招牌花膠大煲翅($95)最後嘅大煲翅,最足料,翅亦最多,花膠彈牙!全部翅夠熱,亦好重胡椒粉味!偏辣!好在小朋友都食到!店員好急趕,唔helpful,攞碗仔都唔情願,食物次序先來甜品,再上翅!雖然一齊落單!唔會合理上菜!可以嘅唔會再來!
$272添發碗仔翅

澳門之旅食唔停,經過呢間食翅小店,
雖然條街古色古香,
芒果腸粉
碗仔翅
碗仔翅($30)夠熱,材料普通!雞絲獻汁!唔值呢個價錢!
豪華碗仔翅
豪華碗仔翅($45)同碗仔翅差不多,多了兩塊魚肚!
招牌海參花膠煲仔翅
招牌海參花膠大煲翅

全部翅夠熱,亦好重胡椒粉味!偏辣!好在小朋友都食到!

可以嘅唔會再來!

2015-12-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
圣诞节
2015-10-18 1583 浏览
來到福隆新立刻就會想到添發碗仔翅無論什麼時候,人潮依然不減由於店面並沒有很大因此等的人自然就會很多裡面食材相當的豐富有雞絲、魚翅、海參、火腿、竹笙、花膠等食材雖然價格那麼的便宜,但是食材絕對不馬虎魚翅是片裝紅燒翅的口感與味道,因此湯頭非常的香醇雞蛋豬腳薑裡面的食材有豬腳、雞蛋、老薑以及醋豬腳已經煮到入口即化搭配著薑醋的味道,絕妙之搭配
來到福隆新立刻就會想到添發碗仔翅
無論什麼時候,人潮依然不減
由於店面並沒有很大
因此等的人自然就會很多
裡面食材相當的豐富
有雞絲、魚翅、海參、火腿、竹笙、花膠等食材
雖然價格那麼的便宜,但是食材絕對不馬虎
魚翅是片裝
紅燒翅的口感與味道,因此湯頭非常的香醇
雞蛋豬腳薑
裡面的食材有豬腳、雞蛋、老薑以及醋
豬腳已經煮到入口即化
搭配著薑醋的味道,絕妙之搭配

2015-10-17 1200 浏览
澳門人龍店之一 非添發莫屬,七年前食要排隊,今時今日都要,好在唔駛排好耐。因為添發舖頭位置有限,我地被安排到附近嘅糖水鋪到座,再由添發嘅員工速遞啲order去糖水舖,期間會有人cross sell下是必需的。但糖水舖坐位闊落得多,的確坐得舒服過添發嘅…我地每人叫左一碗雞絲花膠海參碗仔翅,盛惠$70/碗,請注意,要叫$70或以上先會砂窩上架。講返個翅,味道好夠,醋都唔駛落,味道同係酒樓食嘅翅差唔多,最大亮點係魚翅、花膠同海參每樣有幾舊,都幾足料下!$70豪一次,ok啦。

雞絲花膠海參碗仔翅 $70

有真翅嘅

2015-10-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
有真翅嘅
  • 碗仔翅
2015-10-14 1291 浏览
遊走澳門,其中一站來到福隆新街。這條風味十足的街道,從前是煙花之地,百葉窗均刷上了紅色;時至今日,已變成一條百花齊放的食街,葡國菜、粥品、粉麵、涼茶、日式、各種類型都有。其中,又以魚翅最為出名,有人更稱這條街為「魚翅街」。添發碗仔翅看人流,就知道添發碗仔翅是這裡最熱的店。每天都大排長龍,不想等太久可以傍晚再來。店子很小,也沒甚麼裝修,大家擠在一起吃熱辣辣的魚翅。30 元就可以食到小小一碗,但用料甚足的竹笙雞絲碗仔翅。大大鍋的瓦煲花膠翅亦只是 90 元,吸引的賣相及小店氣氛,令人很想試試這兒的風味。
遊走澳門,其中一站來到福隆新街。
其中,又以魚翅最為出名,有人更稱這條街為「魚翅街」。
添發碗仔翅
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-08-06 1783 浏览
上網睇以為呢間鋪好易搵, 真正去先知道, 行過去都幾係野!呢間鋪頭係係斜路中間既, 由於面績小,而且知明度都唔低, 所以我地要係門口既斜路上, 曬住等位, 等左20-25分鐘....終於有位喇!! T^T一張摺抬可能要同人搭抬, 坐4-5個人, 都好迫下嫁至於menu, 好多款唔同既翅, 價錢都唔同的, 我地就點左2個:濃湯花膠翅呢個翅係用雞湯煮既, 味道會比較清淡d, 花膠同魚翅唔少海參魚肚大隻翅同"海參魚肚煲仔翅"有d唔同, 湯底有d稀,魚肚好大塊 魚翅就比較少... 不過都幾好味丫雖然老闆既態度真係唔係好得, 但係食物係好味既, 所以下次會再離食的~
上網睇以為呢間鋪好易搵, 真正去先知道, 行過去都幾係野!

等左20-25分鐘....終於有位喇!! T^T

一張摺抬可能要同人搭抬, 坐4-5個人, 都好迫下嫁

濃湯花膠翅
呢個翅係用雞湯煮既, 味道會比較清淡d, 花膠同魚翅唔少

海參魚肚大隻翅

2015-08-01
  • 海參魚肚大隻翅
  • 濃湯花膠翅
十分失望的一次經歷! 最愛食呢到既豬腳薑...可惜, 可能係cheap cheap 野食, 佢地話冇左, 轉左做賣鮑魚.. 唯有只食魚翅啦....一心帶d 外國返黎既親戚黎, 試下澳門出名既魚翅, 想之後再繼續食其他美食...點知.........變哂質!又咩一人一定要叫一碗!唔準share!算....我地叫d 貴既, 叫d 平既, 總之就5人叫5碗....想自我share 下....點知..呢位小姐又串,比多幾隻碗都話唔比!比左碗啦, 又唔肯比spoon ...玩野咩 至於d 魚翅, 其實本人唔太喜歡呢一間魚翅既湯底既味.....總覺得有陣怪味, 同埋, 老老豆豆, 平日去飲食既翅一定多過呢到好多, 份量小到未必睇得到, 只見到薄如紙既花膠, 細細細粒既海參.....唉就算而家開左分店, 都只對普通話人有禮貌。趕絕香港人,趕絕本地人,趕絕遊客! 失望!留下一個咁'難忘'既經驗!我真係無言了.....

等候时间
5 分钟 (堂食)
2015-07-13 1951 浏览
澳門尾二站,食翅。可能都係平日而且仲係4點幾關係,無需排隊,店內8成滿。一坐低叫咗個雞絲竹笙碗仔翅$30細細碗得7成滿,翅仔都有3「住」,味道一般同酒樓飲宴雷同。另外叫咗個招牌海參花膠煲仔翅$70,故之言煲仔上,味道同之前個碗仔翅有少少分別,比較香,翅就有3「梳」仔咁上下,海參又係3「粒」左右。味道真係一般,叫做試過啦!男友大人係咁話似食「献」咁。
澳門尾二站,食翅。
可能都係平日而且仲係4點幾關係,無需排隊,店內8成滿。
一坐低叫咗個雞絲竹笙碗仔翅$30
細細碗得7成滿,翅仔都有3「住」,味道一般同酒樓飲宴雷同。
男友大人係咁話似食「献」咁。
煲仔翅
碗仔翅
2015-06-20 2055 浏览
來到有特色的福隆新街,影下相之餘,於是為了食翅呀。到了添發,唔記得以前有冇幫襯過。小小的店子,都幾多人幫襯。幾款選擇。必備調味料。要了招牌海參花膠煲仔翅及豪華碗仔翅,大家開心share。招牌海參花膠煲仔翅,$70,一人份量的。花膠海參份量只是適中,味道普通。豪華碗仔翅,$45,不算太足料,味道普通。整體來說一般。
來到有特色的福隆新街,影下相之餘,於是為了食翅呀。
到了添發,唔記得以前有冇幫襯過。
小小的店子,都幾多人幫襯。
幾款選擇。
必備調味料。
要了招牌海參花膠煲仔翅及豪華碗仔翅,大家開心share。
招牌海參花膠煲仔翅,$70,一人份量的。
花膠海參份量只是適中,味道普通。
豪華碗仔翅,$45,不算太足料,味道普通。

整體來說一般。

等候时间
6 分钟 (堂食)
2014-12-02 2757 浏览
聽朋友講呢間翅又平又抵食,所以經常都排長龍,所以我都好想試下,黎之前係openrice睇下d評語先,d評語都麻麻而且話老闆服務差,我都好怕呢d餐廳所以都有d怯,但都想去試下。等左差唔多半個鐘到,叫左濃湯花膠翅同海參煲仔翅呢個花膠翅湯底應該係雞湯,清清地幾好飲,飲曬都冇口乾。花膠都有幾條,魚翅都有幾梳,不過份量都係比較少。呢個係海參煲仔翅係紅燒湯底類似碗仔翅,不過呢兜既魚翅就比較大梳d,比較重胡椒味,我都係比較清清地既濃湯花膠翅不過睇openrice之前d評語服務態度都麻麻,但今次係幾個後生仔女,服務態度都算ok呀,冇之前d評語講得咁差。

等左差唔多半個鐘到,叫左濃湯花膠翅同海參煲仔翅

2014-11-28
2014-08-01 2995 浏览
給排隊人龍….中伏鳥排了20分鐘, 一行6人被安排一行5坐位面壁, ok.. 冇所謂, 跟住被通知最低消費1人1碗翅, 又ok…叫了2碗$40, 4碗 $60 (老細話講價錢就ok).$60…兩小梳翅裙, 小量海參粒, 大量竹笙, 胡椒粉小量雞絲, $40…一小梳翅裙, 大量竹笙, 胡椒粉小量雞絲除了胡椒粉味外…乜都食吾出….又一次被人龍騙了
給排隊人龍….中伏鳥
除了胡椒粉味外…乜都食吾出….
又一次被人龍騙了
2014-07-20
用餐优惠
優惠券
  • N/A
2014-07-30 2724 浏览
見有人龍,以為係正野,咪又排下隊。入到去6個人要面壁(實際只可坐5人),跟住話每人要最低消費一碗翅,ok...明嘅,叫了4碗60元,2碗普通40元。。。60元那碗只有翅裙邊兩小梳,海參粒幾粒,大量竹笙。。個湯底勁多胡椒粉。40元那碗 只有翅裙邊一小梳,冇海參,少量竹笙, 湯底又係勁多胡椒粉6人一致承認。。中伏。。。
見有人龍,以為係正野,咪又排下隊。

6人一致承認。。中伏。。。
2014-07-02 2909 浏览
之前去過澳門, 個個都話會去食翅, 但實咗太多人排隊, 冇等到, 今次再去試過!上一次假日過澳門, 人山人海, 排隊都排咗20-30人出舖頭, 但今次平日去澳門, 諗住冇上次咁多人, 但都排咗10幾人, 因為上次冇試的關係, 所以今次冇放棄!舖內地方唔算太大, 放咗幾張圓枱, 坐到滿滿的, 比較狹窄叫咗85蚊大隻翅, 唔洗等咗好耐就上菜, 夠火喉, 上到枱重滾緊材料都幾足, 有2隻大翅, 重有幾舊花膠海參, 湯底好濃, 花膠唔算腥, 好淋賣相相當吸引, 熱烘烘, 糊椒粉味不重, 下次可以再試不過翅既選擇唔多, 同埋價錢算貴!

舖內地方唔算太大, 放咗幾張圓枱, 坐到滿滿的, 比較狹窄

賣相相當吸引, 熱烘烘, 糊椒粉味不重, 下次可以再試
不過翅既選擇唔多, 同埋價錢算貴!
2014-05-20
等候时间
30 分钟 (堂食)