2023-01-29 2529 浏览
葡式乳豬釀飯:必食菜式,特色好吃,乳豬皮超級鬆化,肉質不會乾、很嫩滑;飯混了醬汁,增加視覺上吸引,不會太濃味而蓋過乳豬,這個菜式我挺欣賞、我喜歡。葡式白酒薈爐魚:味道偏淡,中間至內層的魚肉不入味。脆炸馬介休球:外脆內軟,入面薯蓉即炸熱辣辣,特別好吃。馬介休正常是鹹鹹的,但略有點鹹,可以淡少少。
葡式乳豬釀飯:

葡式白酒薈爐魚:
味道偏淡,中間至內層的魚肉不入味。

脆炸馬介休球:
外脆內軟,入面薯蓉即炸熱辣辣,特別好吃。
馬介休正常是鹹鹹的,但略有點鹹,可以淡少少。

2023-01-09 12824 浏览
澳門抵食葡國菜傻婆R同爹d叫左2個高級行政套餐$88mop🌸葡式炭燒豬頸肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有2大塊,落左孜然粉去燒,所以放落口十分香口,孜然粉又不會太過搶味,而且燒得剛剛好鎖到肉汁,淋得黎又有咬口。🌸特色焗鴨飯⭐️⭐️⭐️⭐️☆焗飯偏乾,食落口有微微既鴨油香,中間有鴨肉,可以混住飯黎食,不過略鞋。🌸葡國鹹豬手沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鹹豬手味道正常,肉質不錯。沙律菜十分新鮮,沙律汁酸甜,加上好多不同既配料令沙律好惹味。🌸芥末籽焗豬肉眼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬肉眼有咬口得黎又夠淋,再配上好香芥末籽,芥末籽不會辣所以不會好搶豬既味道,整個配搭好正。薯角炸得十分香脆。🌸木槺布甸⭐️⭐️⭐️☆☆木槺碎偏少,因為下面全部都係cream,所以不太夠配黎食,不過cream好滑好香。🌸是日餐湯⭐️⭐️⭐️☆☆味道比較淡,飲落有少少薯蓉湯既感覺,再加上菜。飲品叫左凍檸檬茶同凍檸檬水,傻婆R忘記左影🤣,凍飲需加3蚊。店員服務良好,環境佈置十分懷舊同舒服,餐廳播住不同既音樂有feel。======詳情======波爾圖氹仔舊城區地堡街泉福新村第1期第4座嘉開閣地下================#yummy #澳門美食指南 #澳門美食 #hkfoodie
澳門抵食葡國菜

傻婆R同爹d叫左2個高級行政套餐$88mop

🌸葡式炭燒豬頸肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🌸特色焗鴨飯⭐️⭐️⭐️⭐️☆

🌸葡國鹹豬手沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鹹豬手味道正常,肉質不錯。

🌸芥末籽焗豬肉眼⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
薯角炸得十分香脆。

🌸木槺布甸⭐️⭐️⭐️☆☆

🌸是日餐湯⭐️⭐️⭐️☆☆
味道比較淡,飲落有少少薯蓉湯既感覺,再加上菜。

======詳情======
波爾圖
氹仔舊城區地堡街泉福新村第1期第4座嘉開閣地下
================
#yummy #澳門美食指南 #澳門美食 #hkfoodie #food #eat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #澳門好去處 #氹仔美食 #RnT澳門 #RnT葡國菜 #澳門 #氹仔 #官也街 #葡國菜 #薯角 #豬肉眼 #豬頸肉 #鴨飯 #鹹豬手 #葡式炭燒豬頸肉 #特色焗鴨飯 #葡國鹹豬手沙律 #芥末籽焗豬肉眼 #木槺布甸 #波爾圖
  • 木糠布甸
📍波爾圖葡國餐廳📍Est. de Comida Portuguesa “Porto” 🇲🇴澳門氹仔舊城區地堡街泉福新村第1期第4座嘉開閣地下🇲🇴G/F, Block 4, Ka Hoi Court, Phrase 1, Chun Fok Vilkage, R. do Regedor, Vila de Taipa, Macau🌐澳門#MFJ澳門 #MFJ葡國菜#MFJ_Macau #MFJ_PortugueseFood人均消費: ~MOP150味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆兩條友走左去食葡國菜🇵🇹上網睇波爾圖個名好似好勁咁,但睇餐牌好鬼茶餐廳🤣🆗招牌血鴨🦆MOP78點左個血鴨,個汁味道唔錯,但有少少酸,男友話係檸檬味😅鴨肉都多但好多骨,送飯會好啲,整體都普通啦⭐️芝士忌廉焗生蠔🦪MOP63芝士忌廉焗生蠔,MOP63又唔貴就試下啦😍上面個芝士焗好好味呀,好耐無食過依隻芝士焗皮啦🤩入面係好多既忌廉汁同波菜,個味好夾👍🏻如果有煙肉仲正,但隻蠔細到無朋友🤦🏻‍♀️蠔太細失分不少未能算必試但我同男友都覺得個味係幾唔錯🙆🏻‍♀️
📍波爾圖葡國餐廳

服務: 👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆

兩條友走左去食葡國菜🇵🇹
上網睇波爾圖個名好似好勁咁,但睇餐牌好鬼茶餐廳🤣

🆗招牌血鴨🦆MOP78
點左個血鴨,個汁味道唔錯,但有少少酸,男友話係檸檬味😅
鴨肉都多但好多骨,送飯會好啲,整體都普通啦
招牌血鴨

⭐️芝士忌廉焗生蠔🦪MOP63
芝士忌廉焗生蠔,MOP63又唔貴就試下啦😍
上面個芝士焗好好味呀,好耐無食過依隻芝士焗皮啦🤩
入面係好多既忌廉汁同波菜,個味好夾👍🏻
如果有煙肉仲正,但隻蠔細到無朋友🤦🏻‍♀️
蠔太細失分不少未能算必試
但我同男友都覺得個味係幾唔錯🙆🏻‍♀️
如果喜歡芝士焗蠔的可以一試👌🏻

芝士忌廉焗生蠔

另外點咗個普通豬扒飯,就真係好普通😂
網上評價好高手,整體絕對冇我期待嘅風味😂😂😂

• 芝士忌廉焗蠔
2020-01-23 3578 浏览
从开饭啦的点评数和评价,我猜那是本人居民都喜欢去的店,所以带着满满的期待,带着一班同事去尝试,但结果除了第一道意粉有点好味道外,其余的都十分失望,乳猪和猪骨都处理得不好,浓浓的猪气味,那包菜淡而无味,更不爽不鲜,如果这是正宗葡菜的处理方式,那我只能说自己不懂欣赏了。但后来回程时跟司机大哥讨论时,他说本地人都很少去帮衬这家餐厅,而且如果乳猪处理得有猪气味,那是他们的处理有问题了。

2020-01-16 2533 浏览
我見OpenRice 勁多讚,就一心諗住差極有限,點知去到就當然揀d hot item,乳豬飯,葡國雞,白酒蜆,咖啡雜菜,乳豬飯係最期望嘅一款,因為最貴,就睇下有幾好食!依?個皮咬唔開,點搞,雖然d肉係滑但個皮先係重點,好明顯係番叮,真係好差,蜆有沙,其他兩樣好一般,唔明點解有咁多讚,澳門都食過好幾間葡國餐廳,依間係最差!
2020-01-13
  • 麵包葡國雞
2019-12-31 2309 浏览
好食而招呼又好的餐廳,應食評 來試一試。晚餐時間 叫了三個菜及飲品 價錢合理得應叫抵食1/ 酒煮硯 硯肉好滑 湯微微酸 很開胃2/ 沙丁魚 大小適中 內有魚春 🤤3/ 乳豬飯 好香滑 入口即溶豬仔肉 記得多個人先好叫 好多件 食太多好油膩整體唔貴 乳豬飯大大碟 很抵食餐廳內位置編排不錯 光暗適宜 出入方便記得電話訂枱 有好幾班人走過想入 都因為無訂枱而撲空 幸好分店係附近 😏 而職員有耐心同每一班撲空的客人解釋入座情況及提義轉去另一分店 大多接受
好食而招呼又好的餐廳,應食評 來試一試。

晚餐時間 叫了三個菜及飲品 價錢合理得應叫抵食
1/ 酒煮硯 硯肉好滑 湯微微酸 很開胃
2/ 沙丁魚 大小適中 內有魚春 🤤

整體唔貴 乳豬飯大大碟 很抵食
餐廳內位置編排不錯 光暗適宜 出入方便

用餐时段
2019-11-03 7384 浏览
周末到澳門度假,晚上想試下葡國菜,就來到呢間出名的葡菜餐廳。我們沒有訂位,幸好早到(我們晚上6點半到),店員幫我們留位。隨後有不少沒有訂位的人來到,店員都表示滿座,要等到8點才有位。我們等了半個鐘左右就有位了。 店面不是很大,但很有殖民地色彩,環境不錯。我們一家四口點了四個菜:麵包焗葡國雞,葡式乳豬釀飯,燒美國牛肋骨和咖哩雜菜。上菜很快,點完不是等了很耐就有得食。麵包焗葡國雞個麵包焗得好脆,食到卡卡聲。葡汁雞肉好入味,拼埋麵包真係唔錯配搭。店員好細心,會幫我們剪開個麵包方便食。老人家表示很喜歡。咖哩雜菜就普通咖哩汁炒雜菜,個汁送飯一流。燒美國牛肋骨意想不到燒得好好味,仲好大份,有兩大塊牛肋骨。葡式乳豬釀飯都好好食,D乳豬好厚肉,好juicy,不過葡式乳豬個皮唔脆,同平時香港食開的不同。個飯就有D似西式醬汁煮嘅飯,齋食都好味。埋單5百蚊唔駛真係好抵。食物有質素,服務態度好,價錢又合理,下次都會再食。

店面不是很大,但很有殖民地色彩,環境不錯。

咖哩雜菜就普通咖哩汁炒雜菜,個汁送飯一流。

燒美國牛肋骨意想不到燒得好好味,仲好大份,有兩大塊牛肋骨。

麵包焗葡國雞
葡式乳豬釀飯
燒美國牛肋骨
咖哩雜菜
2019-09-28
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐时段
麵包焗葡國雞
葡式乳豬釀飯
燒美國牛肋骨
咖哩雜菜
2019-10-29 3245 浏览
差唔多每次嚟氹仔都會去呢間葡國菜餐廳食飯,佢哋嘅款式種類好多,而且價錢算係抵食兼好食 所以每次見佢地食客都比較多,如果呢間舊店已經full曬,佢哋響附近仲有一間新店~ 可想而知響氹仔官也街呢邊佢都幾出名~ 先會開多一間分店響附近坐低就同朋友叫咗一支黑啤同一支啤酒Super Bock黑啤都幾好飲,重麥味。馬介休薯蓉球 $48略嫌唔夠咸,太少馬介休,炸得都夠脆幾香口。葡式辣汁蜆肉蝦 $83呢個小吃有驚喜,辣辣地個汁味道幾特別,蜆肉同蝦都鮮甜,啲蝦好大隻葡國咸豬手沙律 $55沙律菜好新鮮,個沙律汁有少少似泰式沙律汁,酸酸辣辣咁,豬手有好多片。麵包焗葡國雞 $83每次都會Order嘅菜式,農夫包焗到好脆好好味,點葡汁食無得頂!不過今次個葡汁好似太稀,比較淡🙁總括嚟講都係唔錯嘅~繼續支持!

坐低就同朋友叫咗一支黑啤同一支啤酒

Super Bock黑啤都幾好飲,重麥味。

馬介休薯蓉球 $48
略嫌唔夠咸,太少馬介休,炸得都夠脆幾香口。

葡式辣汁蜆肉蝦 $83

葡國咸豬手沙律 $55

麵包焗葡國雞 $83
不過今次個葡汁好似太稀,比較淡🙁

總括嚟講都係唔錯嘅~
繼續支持!
2019-10-15
2019-10-20 3212 浏览
我同家姐兩個人要去澳門威尼斯人聽演唱會,所以特登提早到澳門睇吓有咩好嘢食,網上見到呢一間食評唔錯,又見攞好多獎,價錢合理,地點又喺氹仔舊城區,方便食完之後行過去威尼斯仁酒店,所以去食下。晏晝接近2:00到達餐廳,服務生話有一張枱賣緊單,所以等左5分鐘左右就入得去,俾咗張二人枱我哋坐,張枱唔大唔細OK啦,好快就比兩杯水同Menu我哋,我哋仔細睇咗Menu上嘅選擇,見到其實牆上面也有其他手寫餐牌,所以都幾多嘢食,但因為得兩個人所以叫唔到太多嘢食,雖然係咁,今次嘅餐飲體驗令我好難忘,覺得值得推介!叫咗個葡式乳豬釀飯($178),上嘅時候熱辣辣,乳豬皮好脆,肉質嫩滑多汁,名副其實嘅必食招牌菜,炒飯底有橄欖,好香好好食,想講即使後來乳豬飯涼左少少,但係個乳豬皮仍然keep到好脆,非常高水準!另外叫咗個芝士薯蓉馬介休焗酥皮($98),每次去澳門食葡菜我一定會叫馬介休,因為本身好鍾意食薯仔。上嘅時候一碟有兩個,每個size都有手掌咁大個,仲要係落足料,如果女仔一個人食一個其實都會幾飽幾滯。薯蓉有煙肉芝士加洋蔥,好好食,啲薯蓉唔會太溶,會有啲薯粒咬吓,好明顯真係人手壓用心做;至於酥皮夠薄夠脆仲要超香牛

另外叫咗個芝士薯蓉馬介休焗酥皮($98),每次去澳門食葡菜我一定會叫馬介休,因為本身好鍾意食薯仔。上嘅時候一碟有兩個,每個size都有手掌咁大個,仲要係落足料,如果女仔一個人食一個其實都會幾飽幾滯。薯蓉有煙肉芝士加洋蔥,好好食,啲薯蓉唔會太溶,會有啲薯粒咬吓,好明顯真係人手壓用心做;至於酥皮夠薄夠脆仲要超香牛油味,真係好好食,當然食完之後付出嘅代價就係要勤力做運動消耗返。

總括來講,我非常推介呢間餐廳。如果食飯時間來應該都要排隊,所以如果不想排隊,最好就提早少少或者過咗食飯時間先來就好啲。這間餐廳仲有好多嘢食,見其他枱有叫葡式焗麵包雞、葡式咖喱炒蟹(見隔離枱食客食到連手指都吮埋)、檸檬白酒炒蜆等等,下次一定會再嚟試吓其他菜式。
2019-10-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 芝士薯茸馬介休焗酥皮
2019-10-01 3769 浏览
幾年前同大佬嚟食過,之後都係好掛住佢個葡國乳豬釀飯!今次專登過氹仔再食!1:30 左右到,冇訂位情況下曬住等咗10分鐘就入座。當日只係點咗兩樣嘢!就係乳豬飯同炸馬介休!乳豬飯即點即做,都等成4個字先上菜。乳豬皮脆,肉嫩多汁同有淡香五香料味,骨頭香脆,咬兩咬香濃到唔捨得吞。飯粒明顯係焗到有少焦脆飯粒,唔乾好有咬口!夾有粒粒葡國腸,口感豐富味道豐盛!炸馬介休啱啱炸好皮鬆軟脆,餡滑,不過薯仔同馬介休味就比較淡,一定要襯熱食!35度情況下叫咗2支葡啤降溫,麥味中等小甘。
1:30 左右到,冇訂位情況下曬住等咗10分鐘就入座。
當日只係點咗兩樣嘢!就係乳豬飯同炸馬介休!
35度情況下叫咗2支葡啤降溫,麥味中等小甘。
乳豬飯
炸馬介休球
葡啤
乳豬飯
2019-09-25 2950 浏览
對於我地d窮L,一年先去一次澳門,(去澳門二日一夜都5平架)儲夠錢去澳門享受,我地多數食自助餐,因為平同有質數,但今次試下食葡國餐,真係好正,我地六人叫左,葡汁麵包雞、馬介休球、肉醬意粉、檸檬白酒蜆、乳豬飯、血鴨、豬手沙律、酥皮馬介休薯蓉、1渣水果酒,每樣都好好味,出餐又快,服務超好,下次再食過😋😋😋返到香港我地日日都掛住佢,我個人推介(檸檬白酒蜆、乳豬飯、酥皮馬介休薯蓉、水果酒)係一定要食同飲,但係記住早一、二日前訂位,我見佢地好多人等,因為太好味正!!!
正!!!
2019-09-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 乳豬釀飯
2019-09-07 3379 浏览
同朋友去澳門,玩到九點幾,好多餐廳都關左門,而同朋友都好想試葡國菜, 就去咗呢間餐廳。餐廳滿座,侍應話分店有位,問我地去唔去。有侍應帶路,而且路程只不過1分鐘,本店同分店都滿座,證明係有幾好食啦!同朋友叫咗個麵包焗葡國雞、炸馬介休球、葡式海鮮燴飯。麵包焗葡國雞好正!個麵包吸晒啲葡汁,軟綿綿好好味,椰子味重,但啲雞就有啲老。第一次食葡式海鮮燴飯,第一啖覺得怪怪地,但越食越好味,蕃茄味濃郁,唔係講笑真係充滿海鮮!有一隻大蝦、好多蝦仁蜆肉同墨魚,仲有青口。本人就唔係點食鹹魚,但朋友話個馬介休球好好味。雖然餐廳好多人,但上餐速度正常,唔駛等好耐。之前同朋友去澳門,只係食個越南湯河,都要成百蚊。但呢到叫咗三碟嘢食,兩杯嘢飲同湯,埋單只係三百零蚊。真係好抵!

同朋友叫咗個麵包焗葡國雞、炸馬介休球、葡式海鮮燴飯。

本人就唔係點食鹹魚,但朋友話個馬介休球好好味。

雖然餐廳好多人,但上餐速度正常,唔駛等好耐。
葡式焗雞
馬介休球
2019-08-31
等候时间
2 分钟 (堂食)
葡式焗雞
馬介休球
  • 麵包焗葡國雞
2019-08-22 2795 浏览
我地8個女仔一齊去Macau玩齊齊食好野haha係open rice同買其他website見到呢間餐廳好多人鍾意去食同埋評價都幾好所以我地就決定一定要去試下啦因為我地book左位 所以就可以好快入座 d人服務態度好好 環境唔算窄 佢d檯有地方俾我地掛我地d袋 係一個幾好嘅設計 加分haha 唔洗larm住d袋食野咁多樣我最鍾意個白酒煮蜆 好好味!!佢d湯好清甜好好飲 有芫荽但味道唔重 好鮮甜 佢嘅乳豬同雞都好嫩好好食 好推薦!!下次想試下海鮮燴飯
我地8個女仔一齊去Macau玩
齊齊食好野haha
所以我地就決定一定要去試下啦

下次想試下海鮮燴飯
2019-08-17
2019-08-15 2959 浏览
黎澳門一大目的係食葡國菜,原本計劃食呢一間葡式餐廳,但未開又已經想食嘢。行行下竟然發現咗open rice排行第一嘅葡國餐廳,所以就拋低原定計劃,食呢間。結果... 喜出望外! 叫咗葡式燴海鮮飯,望落去已經好足料,有大蝦、青口、蝦、魷魚、馬介休。每口都食到海鮮,$108都物超所值。用來燴飯嘅汁係蕃茄汁,材料有蕃茄、青椒、洋蔥、火腿粒,同埋芫茜。蕃茄汁酸酸地,好開胃,配以好淡芫茜味為更特別。飯好入味,可能因為汁好多,有d多到似湯。另外仲叫咗葡國菜數一數二嘅馬介休。餐廳對於馬介休都有不同煮法,例如焗、炸等等等。今次比牆上芝士焗馬介休酥皮嘅圖所吸引就叫咗。「芝士」、「酥皮」都多麼好聽、吸引嘅名詞呀。一客$98,有兩件,本身覺得少。佢一黎到,我就發覺錯了。兩球大大的。一切開就有少許拉絲效果,印象分大增。酥皮就好似個碗仔,上面有層馬介休,馬介休之上兜住薯球,最上係一層薄薄嘅芝士。材料好豐富,每層都好夾,調味剛剛好,口感又有薯球嘅綿綿,又有酥皮嘅香脆。酥皮食落唔會成口油,有幾層夠鬆化,大推。對於我黎講(第一次食馬介休),馬介休相對下一般。馬介休分量唔多,要單獨食個層先可以食得清楚d。馬介休魚嘅分量

葡式海鮮燴飯
另外仲叫咗葡國菜數一數二嘅馬介休。餐廳對於馬介休都有不同煮法,例如焗、炸等等等。今次比牆上芝士焗馬介休酥皮嘅圖所吸引就叫咗。「芝士」、「酥皮」都多麼好聽、吸引嘅名詞呀。一客$98,有兩件,本身覺得少。佢一黎到,我就發覺錯了。兩球大大的。一切開就有少許拉絲效果,印象分大增。酥皮就好似個碗仔,上面有層馬介休,馬介休之上兜住薯球,最上係一層薄薄嘅芝士。材料好豐富,每層都好夾,調味剛剛好,口感又有薯球嘅綿綿,又有酥皮嘅香脆。酥皮食落唔會成口油,有幾層夠鬆化,大推。對於我黎講(第一次食馬介休),馬介休相對下一般。馬介休分量唔多,要單獨食個層先可以食得清楚d。馬介休魚嘅分量應該唔多,因為唔太食到魚嘅口感。薯球係世界級,材料多多,有洋蔥、粒狀馬介休。成個撻食到好飽,大滿足!
芝士薯茸焗馬介休酥皮

環境係小店feel,有上下兩層。不幸地,隔離枱坐住一家大細,小朋友不停發出刺耳欲聾嘅尖叫聲,令享受美食嘅經歷打折扣。其他食客都對呢枱投以目光,但店員對此亦冇加以勸阻,因此減服務分。另外,店面侍應不足,叫落單叫咗好多次先有人黎,扣分位。不過,佢地都會主動幫你添水,所以服務分整體不過不失。
2019-08-01 2660 浏览
未食過葡國菜,嚟到澳門試下,見隔離枱叫左個葡國雞,好大個,自己又叫嚟試下,個葡國雞外面係個大包嚟,勁香脆,加埋d葡汁食,超正,d雞好嫩滑。焗鴨飯好香,面層焗到脆卜卜,入面d飯粒粉分明,煙煙韌韌,平時無飯癮既我都食左半碟。白酒煮蜆,好有酒味,蜆肉大粒,好鮮味,超正!最後點左個tea set,依個不得了,78蚊,一大set野仲包兩杯野飲,超抵。甜品有木槺布甸,奶凍,芒果千層蛋糕,鹹點有葡撻,蒜蓉多士,咖哩角同煙三文魚餅,鹹甜點都好好味,最重要係78蚊已經有甘多野食,真係唔點唔得。
2019-07-28
等候时间
10 分钟 (堂食)