2019-06-21 469 浏览
呢两年都冇嚟过澳门最挂住嘅其中一个地方就系呢度原来佢已经攞咗连续四年米芝莲推介雪糕口味都有多咗今次一样叫咗充满柠檬味嘅signature 柠檬车路!仲带咗一款新口味 Black Mango唔知系咪色素但系芒果味唔会话太假原本只系谂住影相靓啲,对平时食芒果味嘅我来讲都几易接受
呢两年都冇嚟过澳门
最挂住嘅其中一个地方就系呢度
原来佢已经攞咗连续四年米芝莲推介
雪糕口味都有多咗
今次一样叫咗充满柠檬味嘅signature 柠檬车路!
仲带咗一款新口味 Black Mango
唔知系咪色素但系芒果味唔会话太假
原本只系谂住影相靓啲,对平时食芒果味嘅我来讲都几易接受
lemon  celloX  black  mango
lemon  celloX  black  mango
2019-05-20 398 浏览
虽然未到夏天,但天气都已经觉得热,系澳门大三巴行街买嘢之外,都仲有唔少小食同甜品可以选择.呢间手工雪糕店系门面就挂住米芝莲banner,店铺唔大,冇提供座位,雪糕口味都系水果较多.店铺比较好嘅系有得试味,尤其对於有选择困难症嘅人嚟讲,可以试下想食嘅味道再决定要边种口味.雪糕可以拣杯装定甜筒装,今次试咗草莓芝士同Black mango,两个味道都唔错.份量都几多下,雪糕口感都几顺滑,香味唔会太重,整体价钱方面都可以.

2019-05-04
2019-05-17 290 浏览
去旅行就要有旅行嘅心态,喺街行行下自不然会想买杯雪糕食。见到间好多人食紧嘅,於是乎就入去望下发现好多种味道,心痒痒就买咗杯嚟食,今次嚟到「柠檬车露 LemonCello」。三球甜筒杯:柠檬车露、椰子、红蕃石榴其实正确嚟讲我喺买咗2球甜筒嘅,不过店员话加多只红色(红蕃石榴)俾我,色彩缤纷d,食得开心d。柠檬车露应该喺佢地嘅主打味,但老老实实真系食唔惯,因为真系超超超超超级酸,真系酸到五官都扭埋一团😖😖😖😖。锺意食酸嘅朋友仔,可以试下。椰子味我就觉得非常好食,唔会太甜,有阵椰子嘅清香。可能因为同柠檬车露嘅对比太强烈,令我觉得椰子味完胜一切😂😂😂。红蕃石榴都有酸味,因为俾柠檬车露嘅酸味吓衬,所以无用心去食个红蕃石榴,😅😅唯有下次再嚟认真试下。

三球甜筒杯:柠檬车露、椰子、红蕃石榴

2019-05-11
2019-05-14 193 浏览
见到好多人都推介柠檬车露, 决定要试一试(*地点 : 往大三巴方向的一条横巷)店舖内有多款口味雪糕选择, 差不多有30款当中亦有不少特别口味, 例如黑芒果味, 颜色黑黑但味道却是芒果味。 (不过拍照就不太美观喔)我叫了彩虹+芒果味(正常黄色), 双球$35。彩虹味当中有软糖, 甜甜酸酸的很不错。而芒果则淡味道, 我比较喜欢浓味道的
见到好多人都推介柠檬车露, 决定要试一试
(*地点 : 往大三巴方向的一条横巷)
店舖内有多款口味雪糕选择, 差不多有30款
我叫了彩虹+芒果味(正常黄色)
彩虹+芒果味
2019-05-13
5 分钟 (外卖自取)
彩虹+芒果味
2019-03-28 325 浏览
唔系成日去澳门,但每次去澳门都会嚟呢度,估唔到当日无意中发现嘅小店原来系米芝莲推介初初唔知佢搬咗新舖,仲走番去原址...好彩有个店员带番我哋过去,原来只系搬咗过隔离街店主好nice,好大方咁任我试,最後拣左红蕃石榴+西柚,两种味都酸酸地,好fresh,啱晒食足全日嘅我用嚟解腻雪糕幼滑又唔会太甜,仲保留到原有嘅果味除左好多唔同生果味之外,仲有豆腐、金莎、益力多、Mojito、姜汁等等嘅特别味道,花多眼乱,拣下食咩味都需时

雪糕幼滑又唔会太甜,仲保留到原有嘅果味
红蕃石榴+西柚
其他
红蕃石榴+西柚
2018-11-22 782 浏览
再接再厉,柠檬车露在米芝莲指南中街头小食依然出现 难得近年新设这项目,将定价平民的街坊滋味都冠上「米芝莲」的头衔 虽没有星星照耀,但是单与这名堂有关就已经备受注目,也是让人闻名而至的原因 这次来到半岛这边,刚好可以来到观光区,位於大堂巷的本店 其实去到氹仔都依然可以找到Lemoncello的踪影,银河及地堡街均有分店 柠檬车露主打意大利手拉雪糕,也有雪糕相关制品,如雪糕蛋糕及雪糕月饼等 口味众多,近三十款可选,不论是基本或加钱升级的款式都不马虎 再者,有闻雪糕是每日新鲜制造,不会有隔夜货的出现,味道保持最佳状态 既为人气热捧的店家,而且获得米芝莲团队的注意,就算不是天上之物,也定非伏点吧? 食雪糕就爱配甜筒配窝夫装,这次意外地遇上了合眼缘的姜汁玫瑰 对於姜汁口味的表现,加上是以奶香悠然的意式雪糕,不会期望有多淋漓尽致 怎料舌上那一阵一阵淡辣的清香姜意,配上不至腻的甜度,可口得很 玫瑰雪糕味道不会太药水,实为玫瑰水的深沉幽香,外表却是对比性的粉红少女梦幻色调 而家人选的则是清新的椰子番石榴组合,夏日炎炎的消暑良方 早有闻柠檬车露的椰子雪糕也不错,而其椰香确实也自然而浓郁,并有点点椰丝出
再接再厉,柠檬车露米芝莲指南街头小食依然出现
这次来到半岛这边,刚好可以来到观光区,位於大堂巷的本店
口味众多,近三十款可选,不论是基本或加钱升级的款式都不马虎

食雪糕就爱配甜筒配窝夫装,这次意外地遇上了合眼缘的姜汁玫瑰

而家人选的则是清新的椰子番石榴组合,夏日炎炎的消暑良方
早有闻柠檬车露的椰子雪糕也不错,而其椰香确实也自然而浓郁,并有点点椰丝出现
提起椰子雪糕就会想起另一家着名小店,未曾一嚐,但专做一范应该再可口加倍
至於番石榴的果味甜美清香来得更为合意,冰感不重都可以顿时透心凉
同步刊载
2018-07-01 959 浏览
我每次黎到澳门,不得不吃既系lemoncello 既雪糕🍦 行到成身汗热到死,虽然而家周街都有雪糕食,但我最推荐既都系lemoncello!入到门口,已经眼花缭乱,各色各样的雪糕比你拣。店员见到你入黎都已经即刻比唔同味你试。柠檬车露味就每次必食啦,今次试左番石榴味,十分推荐!佢同想像中既番石榴味唔同,比较酸但味道好清新😋 双味夹埋柠檬车露真系好正!Lemoncello 一样都系有筒同杯拣,不过佢既雪糕,尤其柠檬车露味都溶得比较快,我就钟意用杯多啲😋 单味MOP30,双味MOP35,我就觉得真系好值得食!🤣

2018-06-30
2018-06-25 525 浏览
由中学食到而家, 一开张就有ge黄色呍呢嗱雪糕,或者已经冇左ge白朱古力味雪糕,近期少少ge姜味雪糕,最近期我食过最有惊喜ge盐味花生雪糕,佢实在有太多味可以简,而且佢仲可以比你试食, 食到系有1个味觉得ok先order, 佢都算系澳门第1间可以试食ge雪糕店,呢个service我真心钟意!!!!
由中学食到而家,
一开张就有ge黄色呍呢嗱雪糕,
或者已经冇左ge白朱古力味雪糕,
近期少少ge姜味雪糕,
最近期我食过最有惊喜ge盐味花生雪糕,
佢实在有太多味可以简,
而且佢仲可以比你试食,
食到系有1个味觉得ok先order,
佢都算系澳门第1间可以试食ge雪糕店,
呢个service我真心钟意!!!!
5 分钟 (外卖自取)
  • 盐味花生雪糕
🤓🤓过大海❗️吃货怎能不把握机会!密食扫街🤗是常识吧!呢间其实食过一次啦!但系黎到澳门就挂住呢间野所以就食多一次罗▫️🙆🏻‍♀️柠檬车露意大利手拉雪糕店话系澳门第一家提供意大利雪糕既铺头!而我就去咗呢间玫瑰堂旁边嘅分店☺️超多种口味的啦 ! ▫️💁🏻‍♀️▲ 单种口味的话是MOP30▲ 两种口味的则是MOP35 ▲若是特别一点的口味的话还要再加$5我叫左👉🏻金莎朱古力及士多啤梨乳酪两味雪糕雪糕推广是较为轻盈健康,🤩低脂无负担!我食落个口感似韩式冰沫✨🍓士多啤梨乳酪味雪糕味有阵果香同乳酪酸香,唔算好浓味但系甜度都觉得好足够😊🌟金莎朱古力系镇店之作😎加5蚊但我认为系必点,香滑浓郁既朱古力味,食落啖啖都有金莎碎,劲脆!甜度适中,劲赞…谂唔到食咩味?放心!可以试食架😌▫️我就几喜欢呢间雪糕店! 因为香港都仲未有类似嘅铺头!
但系黎到澳门就挂住呢间野所以就食多一次罗
💁🏻‍♀️
▲ 单种口味的话是MOP30
▲ 两种口味的则是MOP35
▲若是特别一点的口味的话还要再加$5
我叫左👉🏻金莎朱古力及士多啤梨乳酪两味雪糕
金莎朱古力及士多啤梨乳酪两味雪糕

雪糕推广是较为轻盈健康,🤩低脂无负担!
我食落个口感似韩式冰沫✨
谂唔到食咩味?放心!可以试食架😌
▫️
我就几喜欢呢间雪糕店! 因为香港都仲未有类似嘅铺头!
2018-04-01
金莎朱古力及士多啤梨乳酪两味雪糕
2018-04-03 773 浏览
虽然早已知道「柠檬车露」是澳门最有名气,最多人认识的雪糕店之一,但多年来,虽然自己每年总有一两趟过澳门游玩上一两天,但始终不曾帮衬过它,直到最近的一次访澳,才终於嚐到。这店子的雪糕款式可真是挺多的,使人有点花多眼乱的感觉,幸好好客的老板可以让我在购买之前先试试不同口味雪糕的味道,让我可以轻易找出这次的心水。始终是第一次光顾,招牌「柠檬车露」是必然的选择,而在两款一较甜一较酸的「蕃石榴」和「红蕃石榴」口味中,我就选了味道较甜的「蕃石榴」与「柠檬车露」搭配,好让味道带甜的「蕃石榴」中和一下「柠檬车露」较酸的味道。两款口味兼收并蓄的效果,是既清新醒胃,又香甜味美,幼滑的口感,鲜果的味道,为我这个在澳门街头闲逛的游客增添更多的动力。 虽然「柠檬车露」名气不小,在「柠檬车露」旁边有一档由日本女士主理,与它刚好打对台的雪糕店其实与「柠檬车露」一样在近两年都获得米芝莲的推介,正所谓不是猛龙不过江,下次过澳门都可以试下呢!
其他
  • 雪糕
同步刊载
2018-02-28 589 浏览
[ 澳门🇲🇴| 米芝连级Gelato🍦]••第一次同男朋友去澳门,佢好坚持要去食呢间雪糕🍦个时夏天劲热,行到身水身汗💦劲唔高兴心谂呢间有咩咁特别呀😩最後每次去澳门我都要食一次👅-🔹Gelato双味($35)⭐️8/10我每次必拣既西柚味😍酸酸甜甜,好好味!黑加仑子就比较甜🍇男朋友就每次都拣柠檬味,我就觉得太酸,仲有粒粒柠檬🍋我建议拣生果口味,因为果味非常突出,好似果汁咁👍🏻冰感重,夏天食就最正😋🍦☀️-🔺自从上左米芝连之後,成间店都劲多大陆人,好似要争要抢咁先买到👹💢---
[ 澳门🇲🇴| 米芝连级Gelato🍦]

🔹Gelato双味($35)⭐️8/10
冰感重,夏天食就最正😋🍦☀️
点解黎到澳门都要食雪糕? 仲要系 gelato? 究竟有咩咁特别? 其实我地系冲住佢个米芝莲推介而黎!! 咁一定要试下啦!佢位於大三巴附近, 好易搵到架咋! 入到去, 见到好多只味, 即刻心心眼, 好多味都想试呀!呢间好大方咁比我地试咗几只味, 等你试清试楚先决完买边只, 唔洗食食下後悔嘛! 我地试咗几只味之後就决定咗买豆腐味🍦同香蕉榛子味🍌! 佢啲雪糕都几幼滑啲味道都好浓郁, 甜得黎又keep 到佢食材嘅味道!另外佢最出名系柠檬车露, 酸酸地几开胃, 而眼见亦都系最多人叫嘅一款!当我地叫完之後先发觉, 隔离有间卖gelato嘅都系米芝莲推介架! 试过只绿茶味都唔错, 不过啱先食完杯食唔到第二杯喇😭

, 好多味都想试呀!

2017-12-29
外卖自取
早前!在10月中,我跟三位好姊妹去澳门滋味游! 我们先到美高梅附近的多元化面包店 <自由咖啡 Cafe Free> 嚐过特色面包、西饼及饮品,大家食饱饱;之後,我们走到美高梅酒店看那 <腾花蝶舞>! 影完相真乐透!当时,已经下午约 3:00,下一站,我们便走到议事亭前地觅食! 这一带有些食店及食街,於是,我们便向食店进发吧! 沿澳门新马路行,我先发现有一间 <榴香园>,便立刻买一件榴槤饼即食! 然後,行到新马路大三巴附近的议事亭前地,找到食街,嚐了 <澳门大利来记猪扒包> 离地价质素差的猪扒牛角包!在隔离街的新马路大堂巷是一条食街,除了有台式奶茶店、牛杂店之外、还有三间雪糕店,其中两间雪糕店 <柠檬车露> & <KIKA> 更荣获米芝莲推介!身为香港游客既惊喜又开心!我看过两间雪糕店的雪糕口味,前者 <柠檬车露> 口味多元化,而<KIKA> 以日式风味为主,各具特色! 我选择了 <柠檬车露>!她们让我发办,雪糕口味多元化,实在令我有选择困难症!
早前!在10月中,我跟三位好姊妹去澳门滋味游!

这一带有些食店及食街,於是,我们便向食店进发吧!

我选择了 <柠檬车露>!
她们让我发办,雪糕口味多元化,实在令我有选择困难症!
 在店内可试食雪糕口味,最终选择了番石榴雪糕!

番石榴雪糕 $35
番石榴雪糕入口似是雪芭的质感,满载番石榴本身的果香!味道香甜浓郁,清新自然!
番石榴雪糕
2017-10-22
3 分钟 (外卖自取)
番石榴雪糕
2017-10-23 731 浏览
今次是我第三次吃柠檬车露的雪糕, 今次要回黑朱古力味和山莓乳酪味配雪糕筒。雪糕质地较软, 很快会溶, 记得食快点喔!山莓乳酪味道较淡, 以往很喜欢它酸酸甜甜的味道, 实在醒胃, 但今次味道有点淡, 酸甜味未能突出, 有点失望。黑朱古力味道不太甜, 朱古力味亦不够香浓。今次比较好的是脆威化雪糕筒, 一般威化筒很易焾而变韧, 但这个仍然保持香脆, 算是不错了!整体而言, 今次再食发觉水准差了, 下次还是不要对它太有信心, 还是先试试味再买吧!毕竟...$30-40多一杯雪糕不是便宜哦!

黑朱古力味道不太甜, 朱古力味亦不够香浓。

黑朱古力+山莓乳酪

外卖自取
2017-08-10 785 浏览
澳门呢间米之莲Gelato, 有多款特色味道,特别系"彩虹"味, 呃 like 首选, 食落甜甜地, 似棉花糖味~另外仲拣左益力多味tim....Gelato口感幼滑, 不过就好易溶, 影相就要手快啊!!

澳门呢间米之莲Gelato, 有多款特色味道,

特别系"彩虹"味, 呃 like 首选,
食落甜甜地, 似棉花糖味~
另外仲拣左益力多味tim....

Gelato口感幼滑, 不过就好易溶, 影相就要手快啊!!