2019-10-17 325 浏览
系附近周围行经过几次都无留意呢间铺,门出面既banner因为有内地feel所以无特登留意间铺系食咩😂😂,系同行友人见到所以先入去试。入到铺头职员好热情甘不停介绍口味同比我地试味。🌟咖啡味唔会好甜,好浓味,单球只可以用杯,双球用甜筒,下次一定会再食
入到铺头职员好热情甘不停介绍口味同比我地试味。

🌟咖啡味
2019-09-25 158 浏览
><九月都仲系咁热 要疯狂饮冻嘢食雪糕店员都好乐意比大家试食单味 $30 只可杯装双味 $35 可杯装/cone虽然颜色冇咩分别 但其实嗌咗两种味道lol分别系椰子同柠檬😂😂椰子味夹杂住椰丝 几有口感柠檬酸酸的好解暑 质感似sorbet个cone系平时普通威化 冇咩特别价钱合理 服务体验几好 味道唔错><><><><><><><><><><><><柠檬车露 LemonCello Gelato氹仔旧城区地堡街115号地下J号舖
九月都仲系咁热

><><><><><><><><><><><><
柠檬车露 LemonCello Gelato
氹仔旧城区地堡街115号地下J号舖
2019-08-07 208 浏览
去澳门玩,天气热辣辣廿几三十度,当然要吃雪糕cool down店面装潢很乾净,颜色很鲜明主题漂亮,雪糕也是五颜六色,看到我眼花撩乱~犹豫了超久,也麻烦了店员好几次给我试吃 (对,这间店可以试吃雪糕,可以尝到你找到合你口味的才买 ),最後点了豆腐味和黑芒果!黑芒果视觉上很大冲击,但事实上跟正常的芒果味差不多,甜甜吕宋芒那种水果味,很不错 豆腐雪糕的话,大推!!朋友和我超超超喜欢,很浓郁的豆腐味,虽然是甜的但完全不会腻,试了你就知道大概买了三,四十港纸吧,不太肯定,但一定物有所值!

),最後点了豆腐味和黑芒果!

大概买了三,四十港纸吧,不太肯定,但一定物有所值!
2019-07-20
2019-07-28 133 浏览
我哋第一次嚟呢间食雪糕,口味选择真系几多,多到眼花撩乱,唔知想拣边只好。有一样服务超级好嘅就系啲员工唔会因为你好想使好多味而比面色你睇,相反,真系会俾你系咁试,使到你啱为止。不过,呢度嘅雪糕有一个共通点,就系好易溶。我同朋友试咗几款味道,个人就觉得金莎朱古力几唔错,唔会好甜,模仿金莎朱古力模仿得几好。柠檬sorbet同西柚味都几酸,酸得来有少少苦涩。姜味几好食,真系几够姜!益力多味就偏甜,个人锺意乳酸味再重少少,呢个奶味就比较重啲。薄荷味就唔系太多人锺意,个人比较锺意薄荷加朱古力,可惜呢度冇,净系薄荷味尚算单调。佢呢度有款黑芒果味,其实同普通芒果冇咩分别,纯粹系黑色。如果锺意食水果味雪糕嘅朋友,呢间应该几适合你,因为佢多数以水果味为主题,同埋味道唔会好化学。

柠檬sorbet同西柚味都几酸,酸得来有少少苦涩。

姜味几好食,真系几够姜!

佢呢度有款黑芒果味,其实同普通芒果冇咩分别,纯粹系黑色。

化学。
2019-06-27 173 浏览
🔎柠檬车露 (氹仔旧城区)🍴氹仔旧城区地堡街115号地下J号舖天气热当然要食杯雪糕🍦解下暑拉主打意大利手拉雪糕🍦有20-30款口味选择大部分以水果为主今次选左柠檬车露味和另一只味(忘记左)😂第一啖感到好酸😖非常醒神😂感觉十份清新,食柠檬雪糕就喜爱食这种酸酸的味道😋
🔎柠檬车露 (氹仔旧城区)
🍴氹仔旧城区地堡街115号地下J号舖
天气热当然要食杯雪糕🍦解下暑拉
主打意大利手拉雪糕🍦有20-30款口味选择

大部分以水果为主
今次选左柠檬车露味和另一只味(忘记左)😂

第一啖感到好酸😖非常醒神😂
感觉十份清新,食柠檬雪糕就喜爱食这种酸酸的味道😋
2019-02-18 295 浏览
澳门大三巴附近嘅米芝连雪糕店。HKD $30 一只味加多5蚊可以拣第二只味,左边喺pink guava同 rose 味,两只都好清新,粉色喺亦都很受女仔欢迎。右边喺rainbow同招牌柠檬车露,柠檬味嘅雪糕十分有惊喜,味试过嘅朋友可以一试。
2019-02-14
2018-10-06 364 浏览
柠檬车露系澳门第一家提供意大利雪糕嘅商店,强调每日新鲜制造,以健康、低脂同创意口味为主要卖点。贪心贪吃嘅我见到咁多款口味好自然就选择困难症发作,谂咗好耐好耐好耐最後我哋就拣咗柠檬车路、芒果芝士、美国果仁同香蕉榛子,两个人两杯四个味食到尽个人特别推荐柠檬车路,味道清爽,甜而不腻,每一口都带黎一种refresh嘅感觉。不过唔知点解柠檬车路比起另外嘅口味无咁实,比较沙冰feel,快溶好多,食嘅时候嘅注意一下。店内座位唔多,但空间尚算舒适,下午茶时间停下脚步,坐低叹杯雪糕,都系一种唔错嘅享受

上次来澳门时因时间关系,错过了卢家大屋也错过了这间柠檬车露,这次来澳门参观卢家大屋顺便吃上次没吃到的遗憾,这一排街上都是卖咖哩鱼蛋、咖哩牛杂等,最有名莫过於恒友咖哩了,附近还有间夹饼很热门,也是网友很推荐。▲柠檬车露优雅的白色外观被红色布条装饰下,真的是亮眼到很难会错过这一间,尤其是获得「米芝莲指南2016、2017、2018推介小食、连续12年澳门美食节销量冠军」光头衔就很厉害!▲冰品单味30MOP (80g)、双味35澳币(110g),可选杯装或筒装,价钱我觉的没差多少而且一次就能吃二种口味Hen不错,但壳看起来不是我喜欢的就没选,MOP、人民币、港币皆是1:1的汇率,但当然是以最棒的汇率购入是最精明的选择罗!▲冰柜中的冰淇淋种类有超多种,每一种口味都是很可爱的水果制成,还有巧克力等等,而且很棒的是现场都可以试吃,服务态度超好,不会因为你一直试食而不耐烦,那天碰到二位帅哥服务下真的更加分冰好像更好吃了耶,哈哈。▲招牌中的招牌,人气热卖款「柠檬车露」是店内必点冰淇淋之一▲我们所谓的义式冰淇淋Gelato,在这间店翻译成「义大利手拉雪糕」,皆是手工新鲜自制,而且传统挖冰淇淋是使用叭哺的

这次来澳门参观卢家大屋顺便吃上次没吃到的遗憾,

▲招牌中的招牌,人气热卖款「柠檬车露」是店内必点冰淇淋之一

而且传统挖冰淇淋是使用叭哺的挖勺,这里使用的是抹刀,看维基百科是说可以维持冰淇淋绵密的口感,而且更具纯手工感。

▲选择筒装二种口味:「柠檬车露、红蕃石榴」,

柠檬车露不愧是招牌中的王,清新酸甜又带着柠檬的芳香,不过甜度就略高一点,而石榴口感更加清爽充满果香味,甜香气十足。

▲乳脂含量低二款吃起来都很清爽,有着水果原始的香气及风味,而且不会有太多的负担,

但口味还真的满像是在百货街吃到的义式冰淇淋一样耶,所以没有太大的惊喜感,但来澳门当然还是必吃这些在地美食罗!

///INFO///

柠檬车露

电话:+853-2833-1570

地址:澳门新马路大堂巷11号地下 (卢家大屋隔壁)

营业时间:星期日~五11:00~23:00、星期六11:00~24:00

欢迎加入▲女子的休假计划▼粉丝专页
  • 柠檬车露
同步刊载
👫每一次都系夏天先嚟澳门,系街行两步就出晒汗😕 头上又顶住大太阳🌞,晒到燶😰 想搵个地方抖下避暑,就嚟到呢间米之莲推介嘅街头小食餐厅食雪糕啦🍦一一一一一一一一一一一一一一#Gelato双味 <$35>🔻澳门首间意大利手拉雪糕专门店,每日新鲜制造,以健康、低脂及创意为卖点✌🏻🔻有多款口味选择,可以试左味先决定买边款😚.▫️蓝莓芝士蛋糕&柠檬车露食落芝士味好浓,加埋酸酸甜甜嘅蓝莓味,味道有啲似瑞士糖😳雪糕质感软绵绵,比较易溶💦柠檬味就比较酸,仲食到一粒粒嘅柠檬,食完好清新开胃🍋柠檬味食落好似真系食柠檬咁,劲重果味,无出面雪糕嘅化学味,值得一试😆.▫️金莎朱古力&芒果朱古力食落好似食紧粒金莎咁,仲食到粒粒嘅Nuts😋芒果食落有果香但比较淡同无咁甜,可能系金莎味太浓盖住咗原本嘅果味🤔质感有啲似食冰咁,值得一赞嘅系雪糕筒食到最後都够脆🤤一一一一一一一一一一一一一一👾惊喜指数:❗️❗️❗️❗️🔙翻挞指数:❗️❗️❗️(5个❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️有Cup同Cone拣👻
👫
#Gelato双味 <$35>
🔻有多款口味选择,可以试左味先决定买边款😚
▫️蓝莓芝士蛋糕&柠檬车露
食落芝士味好浓,加埋酸酸甜甜嘅蓝莓味,味道有啲似瑞士糖😳
雪糕质感软绵绵,比较易溶💦
柠檬味就比较酸,仲食到一粒粒嘅柠檬,食完好清新开胃🍋
▫️金莎朱古力&芒果
朱古力食落好似食紧粒金莎咁,仲食到粒粒嘅Nuts😋
质感有啲似食冰咁,值得一赞嘅系雪糕筒食到最後都够脆🤤

👾惊喜指数:❗️❗️❗️❗️
🔙翻挞指数:❗️❗️❗️
(5个❗️最高)
💑提提你:
▪️有Cup同Cone拣👻
2017-12-29 602 浏览
『柠檬车露』~ 一间喺澳门评价同人气都相当高嘅意大利手拉雪糕专门店...已经到访过几次!佢哋雪糕款式有成二十几种选择...大部分都系以水果味为主。可以拣杯装或者筒装!单味价为$30/80g,双味$35/110g。店内职员招待非常热情,入到去会不断向客人提供试食!而且态度非常好...吾会因为客人吾帮衬而黑面!我就试食咗石榴、柠檬、益力多、奇异果、同柚子味。样样都觉得好正😋真系好难拣!结果点咗柠檬同柚子双味👍佢哋依家有三家分店,除咗大堂巷呢间...氹仔旧城区同银河里面都有分店。
柠檬+柚子
2017-12-26
外卖自取
柠檬+柚子
2017-04-23 829 浏览
难得再次探访澳门,当然专程带埋屈小姐黎到LemonCello食雪糕啦!补番上次食唔到麻,同埋要食甜品爲一餐作结麻!我地一入到去已经见到大大个雪糕柜啦!放满晒林林种种既手工雪糕呀,大大话话都有14种以上!本身仲挣扎紧食唔食+食咩味既时候,个店员好醒目咁拣左2只味比屈小姐试啦!当赖生见到屈小姐个表情⋯其实已经知道佢想食咩味Lu(连屈小姐自己都唔知喎)温柔体贴既屈小姐好想好想食黑朱古力味(+$5),但佢知道赖生唔锺意食朱古力所以冇提到⋯⋯不过好好既赖生早就因为屈小姐而习惯左食朱古力啦,其实同屈小姐食朱古力仲系赖生既小幸福之一添所以,赖生就叫左黑朱古力,而屈小姐知道赖生中意甜,就拣左鲜奶士多啤梨味想帮赖生中和番朱古力既苦味1)双色雪糕杯:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑朱古力味: 名符其实,真正既黑朱古力味,一入口就好重Dark Choco既味道,初头有朱古力甜味,之後就有超浓烈既可可苦味徘徊系口腔入面,对朱古力迷黎讲,呢个味道真心正!鲜奶士多啤梨味:好甜哦,少少士多啤梨酸味加超重奶味,好夹,不过士多啤梨味出番少少更佳,正所谓如果太多牛奶味⋯口感:一流,好滑,做到入口即融!唔错!#朱古力B#同你一齐食朱古力既幸福
补番上次食唔到麻,同埋要食甜品爲一餐作结麻!
!当赖生见到屈小姐个表情⋯其实已经知道佢想食咩味Lu
连屈小姐自己都唔知喎

想帮赖生中和番朱古力既苦味
双色雪糕杯
1)双色雪糕杯:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

口感:一流,好滑,做到入口即融!唔错!

#朱古力B
#同你一齐食朱古力既幸福
#今次唔驶食完灌水啦

#一年前一年後

2017-03-20
双色雪糕杯
  • 黑朱古力味
2017-04-03 487 浏览
第四站,我哋去柠檬车露食雪糕。我哋叫咗两个味,一个系柠檬车路,另外一个系士多啤梨。先讲讲嗰个雪糕嘅口感,同普通嘅雪糕唔同,平时嘅比较creamy,但系呢个车路会有多少少冰嘅感觉,几特别,而且感觉上会健康少少。柠檬车露比较酸,但系嗰个酸系可以接受嘅。士多啤梨味的口感就比较似普通嘅雪糕,而且味道都比较甜。食士多啤梨嗰种味,之後再食柠檬车露嘅话,柠檬车露就太酸。店员好好咁,比左几只味我哋试食。但店员话依家一份只可以拣2个味,朋友话以前系三个味架

食完正餐之後梗系要填饱埋个甜品胃啦🤤黎到Lemoncello门口,望入去都感受到阵阵异国风情,装修好有心思☺最印象深刻嘅系雪糕转盘~入面种种唔同口味嘅雪糕令人眼花缭乱,心大心细🌈拣味嘅时候到喇~本来想试试佢嘅招牌柠檬车露味,但店员提醒味道较酸,我地又唔太钟意食酸野🙊所以最後都系嗌左平时雪糕店都有嘅豆腐味同薄荷朱古力味❤我地选择堂食,铺面嘅凳枱都好阔落,不过枱面就有少少污糟喇🙈望望周围,原来Lemoncello仲有为客人提供wifi😛啱晒我地呢啲旅客ah~~~雪糕味道方面,豆腐味几清香,薄荷朱古力味好清新,好够薄荷味👍🏿👍🏿整体而言,除左卫生(枱面清洁)方面,员工态度同雪糕味道都颇好,值得一试!😁
2016-12-31
2016-03-30 1841 浏览
住在银河系列的酒店,跟氹仔只是一段马路之隔,寻味实在是太方便了。走着走着,遇上以意大利手工雪糕闻名的柠檬车露-原来氹仔也有分店呢!  跟新马路店相比,这边感觉舒适明亮,还有堂食的位子,不用边走边吃。雪糕柜前展示数十款手工雪糕,有鲜果味、巧克力味的,也有混搭口味的,花款甚多。雪糕$32一球,$35两球,可选杯装或脆筒装的,选了脆筒装的,柠檬配巧克力口味。  先嚐柠檬味,第一口感觉很酸! 来自柠汁的酸香十分传神,感觉清新得很,喜欢得不行。再嚐一口朱古力味,味道甘浓之余带不少朱古力碎,味道浓郁。这时再嚐一口柠檬,这麽一酸一甜的配搭就是刚刚好了。雪糕的份量不少,轻脆的脆筒配雪糕口感相当好。虽然溶点较低,但入口黏腻缠绵,是很有水准的Gelato。  店内有张为食猫侦探团海报,原来柠檬车露入选开饭热店之一呢!柠檬车露开店多年仍人气不减,每次游澳门,还是会来回味一下它的手工雪糕。
以意大利手工雪糕闻名的柠檬车露

柠檬.巧克力车露

店内有张为食猫侦探团海报,原来柠檬车露入选开饭热店之一呢!
题外话/补充资料: Openrice澳门的第一篇食评,各位Op的食友请多多指教!
2016-03-30
柠檬.巧克力车露
2015-11-25 1123 浏览
叫左彩虹+蓝莓乳酪⋯雪糕味道唔系好特别,即使所谓既彩虹味道亦唔见得杂果味凸出⋯蓝莓乳酪蓝莓味亦欠奉,而且雪糕都好快溶⋯口感亦唔系特别软滑,唔洗一阵都已经滴到成手都系。
彩虹+蓝莓乳酪。
2015-11-24
外卖自取
$35 (宵夜)