2019-06-02 4659 浏览
去緊氹仔官也街途中 見到呢間意大利餐廳就入去食個午餐入到去發現原來香港都有分店!個陣已經接近兩點 鋪頭無咩人我地點左個辣肉腸薄餅 同 白汁煙三文魚意大利飯主菜黎之前有餐包送 配芝士粉同綠蒜蓉食落好香口 蒜蓉都好好食仲有兩小塊配左特別蕃茄醬汁既烘包 幾好食薄餅係薄批 我地叫既係細批材料好豐富 味道都比較重—白汁煙三文魚意大利飯係最有驚喜可惜無影到相本身以為係得幾塊薄片三文魚係上面原來佢係三文魚扒切粒同醬汁一齊煮所以醬汁同飯都好入味而且個飯底都係好有口感既真意大利米真係好好食!—總結 價錢唔算平但食物質素好高! 值得一試!餐廳無論裝修定食物都好有意大利feel店員都係外國人 但都識講少少中文同埋 呢度同好多正宗西餐廳一樣枱面支礦泉水係要收錢嫁 都唔平嫁🤭
去緊氹仔官也街途中 見到呢間意大利餐廳就入去食個午餐
入到去發現原來香港都有分店!
個陣已經接近兩點 鋪頭無咩人

原來佢係三文魚扒切粒同醬汁一齊煮
所以醬汁同飯都好入味
而且個飯底都係好有口感既真意大利米
真係好好食!

總結 價錢唔算平但食物質素好高! 值得一試!
餐廳無論裝修定食物都好有意大利feel
店員都係外國人 但都識講少少中文
同埋 呢度同好多正宗西餐廳一樣
枱面支礦泉水係要收錢嫁 都唔平嫁🤭

2019-05-31
  • 白汁三文魚意大利飯
2018-12-17 2860 浏览
價廉物美又正宗,無諗過在澳門有間咁好食咁平民價嘅正宗意大利餐廳我地路過,跟著睇食評,雖然唔多人評,但全部一致好評,所以就試試,真心堅好食點了:什菜湯,超濃郁,勁多料鮮牛肉沙律,應該唔多地有得食(我估),超新鮮巴馬火腿蜜瓜,呢個都好食風乾番茄緹魚意粉,勁好食,意粉好有咬口,個汁微辣,濃淡適中兩個人食已經好飽,連加一先$436,香港食個pizza hut 都唔得啦
點了:什菜湯,超濃郁,勁多料
鮮牛肉沙律,應該唔多地有得食(我估),超新鮮
巴馬火腿蜜瓜,呢個都好食
風乾番茄緹魚意粉,勁好食,意粉好有咬口,個汁微辣,濃淡適中
2017-06-26 4180 浏览
好味,一間既正宗又好味的意大利餐廳,先來一杯welcome drink,再來一點小食,加上我們一個大pizza,一個意大利飯,真的沒有得輸了,飯後再來一杯意大利咖啡,夫復何求
2017-02-28 3884 浏览
早幾日黎澳門做野, 做完野同事帶左我去呢間餐廳食晚飯, 間餐廳嘅裝飾擺設好有特色, 檯之間又寬敞, 感覺好舒服! 我地叫左幾款菜, 當中包括pizza, 是新鮮即整香脆熱辣辣, 非常好味!  另外有個主菜是香辣雞扒, 雞扒仍然充滿肉汁且辣度適中! 我同同事都好鍾意食!  原來依家叫主菜加上用visa 埋單會送甜品, 本來已經飽哂都食埋個甜品, 先去碼頭番香港.
雜菜薄餅
香辣雞扒
2017-02-22
用餐优惠
信用卡優惠
雜菜薄餅
香辣雞扒
2014-11-08 8252 浏览
因為打左去訂位, 所以唔駛等不過星期五晚來都好多位WALK IN 應該無問題本來考慮緊會否轉餐廳因隔離有間西班牙餐廳但呢間係外邊望入去都好多客係度食緊野+OPENRICE 食評所以就先試呢間等埋老公入到餐廳,安排好座位就坐低望MENU餐枱紙....原來香港灣仔都有呢間餐廳我相信質素更有保證人唔多, 所以咁多選擇....都要時間諗諗價錢公道, 唔會貴到飛起先送上餐包,配香草蒜蓉和芝士粉, 加黑醋橄欖油來食, 好好味!我地點左一個沙律,一個海鮮飯,一個主菜同埋Sangria-white wine食物係差唔多食完果碟, 就好快上第二碟,上菜速度都算快第一次大膽去試點Sangria-white wine, 平時叫開red wine不過呢度的Sangria 就份量比較少, 裝左3杯左右就無晒, 飲完有d 唔夠喉不過white wine 又幾好飲, 咁啱食海鮮意大利飯飲一啖又食口飯, 調到海鮮鮮味, 好正!!!初時....我揀唔到要咩意大利飯,因為有幾款...1款係四式芝士意大利飯(mop 123)另1款係雜菌意大利飯(mop125)仲有呢一款海鮮意大利飯(mop130)價錢差唔多, 好難選擇最後
因為打左去訂位, 所以唔駛等
不過星期五晚來都好多位WALK IN 應該無問題

本來考慮緊會否轉餐廳
因隔離有間西班牙餐廳

所以就先試呢間

等埋老公
入到餐廳,安排好座位就坐低望MENU
餐枱紙....原來香港灣仔都有呢間餐廳
我相信質素更有保證

人唔多, 所以咁多選擇....都要時間諗諗
價錢公道, 唔會貴到飛起
餐包
食物係差唔多食完果碟, 就好快上第二碟,上菜速度都算快
不過white wine 又幾好飲, 咁啱食海鮮意大利飯
飲一啖又食口飯, 調到海鮮鮮味, 好正!!!

初時....我揀唔到要咩意大利飯,
因為有幾款...
1款係四式芝士意大利飯(mop 123)
另1款係雜菌意大利飯(mop125)
仲有呢一款海鮮意大利飯(mop130)
價錢差唔多, 好難選擇
最後由老公決定, 點海鮮意大利飯吧
侍應就問我地要唔要softer?
咁淋身d , 食落胃唔會痛(因我好易胃痛, 琴晚食完, 無事!!)
芝士沙律(沙律LIST 第1個)
同沙律一齊上的印度烤餅
Sangria-white wine
海鮮意大利飯(mop 130)
食到羊架....其實食左一半...我地都覺得飽飽地~~
呢一餐...仲以為mop7xx....點知埋單係mop567
真係估唔到!!!
所以值得推介大家去食!!!
羊架配芥茉醬
叫左埋單, 送左杯香檳俾我地飲
其實枱枱都有, 我地都差d 飽到飲唔落
味道還可以, 當係bonus
我最後倒落Sangria個度, 溝埋飲晒去
餐後送的香檳
餐廳闊落, 坐得舒服, 食得又舒服
侍應好主動換碟, 同我地傾計
2014-11-07
$283.50 (晚餐)
芝士沙律(沙律LIST 第1個)
Sangria-white wine
海鮮意大利飯(mop 130)
羊架配芥茉醬
2013-12-17 5050 浏览
上個星期和友人在澳門玩幾天, 一早在OPENRICE SEARCH下有什麼餐廳可一試. 終於來到這間氹仔排角路(行到尾轉右第一間). 餐廳環境不錯, WAITRESS 全是賓賓, 服務態度還好
题外话/补充资料: 行去對面後街,是官也街(即手信街)直上可到嘉模教堂, 龍環葡韻住宅式博物館.....影下相,可以行大半天
2013-12-04
洋蔥磨菇湯
凱撒沙律
炸海鮮併盤
2012-12-13 3736 浏览
又到澳門工作, 那天是難得的早放工, 朋友便相約食飯, 還說要多謝我。心想, 哪有什麼好多謝, 這都是我的份內事而已, 而且我的工作同時帶給人歡樂, 而令人憂愁, 還可多謝什麼? 但無論如何, 飯總也得食, 朋友領我到這家少許隱蔽的意大利小店吃晚飯。其實餐廳位置不算偏僻, 就在氹仔大利來記打出的迴旋處, 斜對面的小巷一直走到尾便到了。餐廳門面燈光暗, 不太容易令人留意。進去有一小型水池, 小橋流水, 感覺亦寬敞。店員給我們遞上餐牌, 隨之而來就送上了這一個似印度薄餅而不是印度薄餅的東西; 似Pizza / Focaccia, 而又不是的東西, 表面還有一點蒜蓉。剛烘焙出來, 感覺新鮮而不錯, 可是多吃幾片則略嫌單寡。另一味前菜不由分說地遞到了每個人的跟前, 法飽上放上番茄洋蔥蕃茜與蒜頭, 惹味但不算太搶, 是一個不錯的Amuse Bouche, 有點挑逗食慾。先是點上一個生牛肉片配沙律, 生牛肉片不像香港式的薄而滑, 反而有點像意大利西北面的生牛肉球般講求牛肉味道大於嫩滑口感。下面是生菜, 火箭菜, 洋蔥等, 口感清爽, 不錯! 接著下來是一個意大利焗麵包, 我認為似一個餡餅多一點。而

接著下來是一個意大利焗麵包, 我認為似一個餡餅多一點。而且還有很多選擇, 不同的餡料內容加上芝士。由於我們人不多, 太多餡料會太滯, 嘗試不到其他東西, 所以我們只點了簡單的Mozarella Cheese與Sun-dried tomatoes作餡料。軟稔稔的芝士帶著乾茄的甜香, 麵包結構外脆, 但略嫌厚了一點。不過還是值得一試的有趣食物。
我愛吃pasta, 也喜愛嘗試每一家餐廳pasta的mix and match, 感覺多有趣, 變化亦多。醬跟意粉就像男與女的結果配搭, 沒有絕對的公式, 但每一個配搭都可流露出獨特的味道, 就如男女之間相處的方式都各有不同, 即使同一樣的醬汁與意粉, 不同餐廳的調配都各有不同, 味道當然不同。而這次我點的是一個清清橄欖油的扁意粉, 配合少許蒜蔥肉粒, 粉爽口有嚼勁質感, 但畢竟汁醬清淡, 味道難吸引。

眾多意粉之中我較喜歡扁意粉, 因為它比圓身的意粉有嚼勁, 比闊條麵輕鬆, 但可拉上汁醬同食, 令配搭完整。不過這個扁意粉只屬一般的水平。
最後是這個蕃茄牛肉料作餡的Ravioli, 雲吞皮薄而滑, 有絲毫彈性, 可口! 內餡肉香, 蕃茄蓉甜中帶酸, 香料如羅勒, 蕃茜, 黑椒, 惹味吸引, 是全晚的熱捧推介。

整體來說, 這家餐廳看似是隱蔽的一家小店, 但其實內裡寬敞而甚有氣派, 裝潢亦傳統而有味道。食物質素可以, 菜式除有意大利特色外, 還多了一些傳統澳門/葡人的感覺。感覺有點似之前寫過的Toscana, 如喜歡澳門舊式感覺的意大利菜的話, 不妨試試這個吧!
  • 焗餡餅
  • 牛肉蕃茄雲吞
2012-08-26 2220 浏览
本身係土生澳門人一路都冇為意呢間意大利餐廳,但唔知再食咩嘅情況下揭本旅遊書仔,見相靚就黎咗食 環境同其他嘅意大利餐廳一樣,都係行 classic 裝橫,但可能當日爆多人,所以有 d 嘈...2 人食但餓鬼上身,完全唔睇價錢咁叫咗:(1) 雜菜濃湯 - 好好飲..真係好濃(2) 鮮三文魚薄切沙律配青檸汁 - 普通意大利餐廳咁...冇咩特別(3) 薄餅 [**唔係 pizza**] - 好熱好香好好好味,但千祈唔好點湯...如果唔係會晒咗個餅(4) 意式饀餅 - 好多料..有洋蔥,芝士 & 美樂腸肉,芝士味超勁(5) 烤豬扒配紅酒汁 - ok 咁啦....但唔明點解要搵洋蒽埋住塊扒(6) 白汁煙三文魚意大利燴飯 - 超水準之作!! even 忽到尾都唔會水汪汪

2 人食但餓鬼上身,完全唔睇價錢咁叫咗:

有濃厚蒜香味嘅薄餅
被質爆嘅意式餡餅
俾洋蔥掩沒咗嘅豬扒
白汁煙三文魚意大利燴飯
题外话/补充资料: 絕對一定要 book 位 - 去到時多人到爆炸
庆祝纪念
生日
有濃厚蒜香味嘅薄餅
白汁煙三文魚意大利燴飯
雜菜濃湯
一間係角位,平時去完官也街,再行去m記都唔會好覺,因為佢比m記仲前,要行多一小段路。有人介紹,所以帶埋朋友去一齊去試,入到去氣氛幾好,拍拖一流!!入到去全部職員講英文突然嚇一嚇,因為我英文好屎.....好在餐單仲有中文,完全無問題!!!餐前小食及麵包法包片比我地之前焗左一下,keep 皮脆仲有小小暖意大利香草包+豬頸肉+番茄+生菜+Mozzarella cheeseFoccacia(意大利香草包)配上炭燒豬頸肉,加埋新鮮o既番茄生菜。熱辣辣豬頸肉配上微暖o既Foccacia真係正呀,好耐無食過咁有心機整o既餐館啦,仲有小小沙律係旁邊都係35mop,抵!!白汁三文魚扁意粉白汁夠cream ,三文魚粒唔腥但無咩魚味,扁意粉夠彈牙,加埋小小芝士粉食就已經無得頂雞扒+ham+cheese呢個主菜成90MOP,不過反而最唔凸出,兩塊雞扒加煙肉再鋪上芝士加個汁,芝士味唔濃,雞扒都係冰鮮野,可以不試可惜朋友唔食生牛肉,如果唔係可以試下,因為香港一般餐館都唔會有,下次一定要再去食返次先得~~ps:呢度連水都係要比錢買的,所以叫野飲會化算小小
餐前小食及麵包
法包片比我地之前焗左一下,keep 皮脆仲有小小暖

雞扒+ham+cheese

ps:呢度連水都係要比錢買的,所以叫野飲會化算小小

已經食完先記得影o既主菜....雞扒+ham+cheese
已經食完先記得影o既主菜....雞扒+ham+cheese
凍朱古力
我係香港人.同女朋友拍拖一週年紀念就一齊去澳門豪玩兩日一夜拎住本澳x王自由行周圍搵野食!見到呢間餐廳d食物相都好似幾好味又幾令就入去試下喇!可能我我地早.只係晏晝12點幾.都冇乜人.所以唔洗等位就入左去喇一黎就上左兩個好別緻既前菜(送架)酸酸地幾開胃order左::湯- 冇乜大驚喜,普普通通既一個湯簿切tuna沙律- 一開始就咁食覺得有小小酸(可能是檸檬汁吧)之後夾埋佢比既包 wow.即刻好味哂!d酸味冇左.中和左.真係正!!!!!細既pizza- 好多cheese,配料算多,好地道既pizza風味!凍朱古力- 好creamy..好飲!最衰得兩個人.食唔到太多野..真係好想試哂佢所有既菜!餐廳waiter全部都係外國人要用英文溝通服務態度都算好環境好舒服.有好想坐耐d既感覺係到傾下計.食下lunch真係幾寫意價錢都唔算太貴,(如果咁既質素係香港食的話..價錢可能要double)算係可以接受既範圍內(我只係一個中6學生咋!)最可惜係冇食到佢著名既簿切生牛肉沙律.(因為走時見到枱枱都嗌..心入面先知自走左寶)下次如果再去澳門.一定會再黎食呢間餐廳食完真係令我留下深刻印象
我係香港人.同女朋友拍拖一週年紀念
就一齊去澳門豪玩兩日一夜

就入去試下喇!

可能我我地早.只係晏晝12點幾.都冇乜人.
所以唔洗等位就入左去喇

一黎就上左兩個好別緻既前菜(送架)
酸酸地幾開胃
order左::

- 冇乜大驚喜,普普通通既一個湯
簿切tuna沙律
wow.即刻好味哂!d酸味冇左.中和左.真係正!!!!!
細既pizza
- 好多cheese,配料算多,好地道既pizza風味!
凍朱古力
- 好creamy..好飲!
最衰得兩個人
.食唔到太多野..真係好想試哂佢所有既菜!

餐廳waiter全部都係外國人
要用英文溝通
服務態度都算好
環境好舒服.有好想坐耐d既感覺
係到傾下計.食下lunch真係幾寫意
算係可以接受既範圍內(我只係一個中6學生咋!)

下次如果再去澳門.一定會再黎食呢間餐廳
pizza!!好好味
  • pizza
  • 簿切吞拿魚沙律
  • 簿切生牛肉沙律
Macau濠食之旅 : 寫意細味午餐@ 我的意大利廚房 來到 美食之都 濠江 遊玩, 除了品嚐地道葡菜小食外, 更喜歡 它的 葡色建築物.從 威尼斯人酒店 步行 15mins 到 氹仔的官也街, 中途 經過 我的意大利廚房餐廳正位於 一間三層的獨立屋內,雅致的環境 , 環境輕鬆之餘,也有情調。中午 時 客人不多, 客人都是 外國人,我選了坐在window邊的一張六人桌,非常的寬敞。1)贈送的 餐前小吃: 一片 小法包 配 鮮茄粒 , 很開胃. 另外的數片法包 配 餐廳 自製 的 olive oil很香口 . 很喜歡這個sauce配上小法包. 我把所有小法包 都吃光了.2)orange juice, 新鮮甜美.3)白汁三文魚天使麵, 白汁十分creamy 香滑, 配上三文魚粒 滑滑天使麵, yummy, 份量ok, 一個人都可以吃光了. 4)法色奶凍~ 吃得非常的飽足,還要一試 sweet sweet的甜品,法色奶凍 很香滑& milky. 喜歡牛奶的人會love it. 埋單 mop200,貴就貴d, 試到正宗意大利餐, 及享受 雅致的環境, 間中 豪一次也不錯 的。 Lunch
Macau濠食之旅 : 寫意細味午餐@ 我的意大利廚房

2)orange juice, 新鮮甜美.

埋單 mop200,貴就貴d, 試到正宗意大利餐, 及享受 雅致的環境, 間中 豪一次也不錯 的。 Lunch 感覺這麼輕鬆,這麼滿意的一餐了.

我的意大利廚房是一間富有情調的意大利 餐廳,交通不是很方便,但是可以暫離澳門街的煩擾,情侶約會, 可以 靜靜的吃一餐, relax & romantic.

我的意大利廚房MENU
小法包
白汁三文魚天使麵
法色奶凍
2010-06-04 854 浏览
一行四人點左:蕃茄PIZZA - 基本菜,還可以,有好香的CHEESE 同 蕃茄 味。生牛肉配薄餅,都幾抗拒全生的牛肉,但配埋薄餅,又幾好味。海鮮飯,幾好味,夠多汁。烤薄豬肉,呢個好似食緊日式义燒. 2個甜品,tiramisu 同個不記得名字了,甜品反而唔錯。呢間餐廳的食物并沒有令我留下深刻的印象,只屬一般。
一行四人點左:
生牛肉配薄餅,都幾抗拒全生的牛肉,但配埋薄餅,又幾好味。
海鮮飯,幾好味,夠多汁。
烤薄豬肉,呢個好似食緊日式义燒.

呢間餐廳的食物并沒有令我留下深刻的印象,只屬一般。
Menu
2008-03-27 628 浏览
地址應該係氹仔排角路6-12號泉福新村偉興閣地下AD-AF舖食左:雜菜湯牛肉沙律白汁三文魚意粉芝士菠菜卷凍牛奶咖啡好正,正宗意大利餐,size都幾大份量,食物比較濃,好有水準
地址應該係

凍牛奶咖啡

我的意大利廚房
(非会员)
2008-01-15 573 浏览
address shuld be AD-AF...near 手信街附近間廟對面角落頭....Pixxa Hxt 價錢...正宗口味享受...有味「生牛肉cappaccio」正到轟轟聲..另外白菌意大利飯都勁正。