2025-03-22
之前分享過的中區M8商場內兩間餐廳,今次試埋位於商場5樓的上海菜館 #御家上海 。選擇種類不少,有好多熟悉的菜式。剛開業時無預約walk in 失敗,現時可以好方便網上訂位先。當晚大約七點多入座,掃二維碼落單,上菜速度好快。 ▼淮揚五福拼盤 $268上海海參酸辣湯(鍋)$118招牌十景揚州炒飯 $108高力豆沙香蕉 $68茶位 $12/位▼拼盤一次過試晒五款前菜,包括有女兒紅醉雞、鎮江冰官肴蹄、四喜烤麩、涼拌陳醋紅蜇頭和蘇式燻魚。醉雞雞肉略微唔夠嫩,四喜烤麩口感鬆軟又不失口感,味道偏重。當中最深印象係肴蹄爽口口感,加上清爽開胃醋味,另一道青瓜海蜇頭爽口好味。食上海菜一定會諗到 #上海酸辣湯 ,湯質地濃稠,味道酸酸辣辣,幾開胃,個人認為呢到出品辣味較出,酸度剛好。佢有碗裝和一鍋兩種選擇,好似我地兩個人其實碗裝應該都足夠,一鍋夠3-4人分享。.中式菜最後叫甜品高力豆沙香蕉,外表質地鬆軟,內有香甜豆沙香蕉餡,一份4個。兩個人試唔到好多菜,等下次人多想再試松鼠桂魚和小籠包。
▼
淮揚五福拼盤 $268