2023-10-24 349 浏览
🍽 餐廳:安德魯餅店 (路環市區)📍地址:路環市區戴紳禮街1號地下去到路環冇理由唔食安德魯葡撻卦!呢個葡撻出曬名澳門名物!筆者終於有幸食到!好在未夠1:00pm唔駛排長龍,但已經開始見到客人絡繹不絕來購買了!安德魯分店不多,全澳只有兩間,比起瑪嘉烈餅店少很多。但葡撻味道非常出色!酥皮酥脆,有蛋香又滑溜!甜度適中!即場食用熱呼呼的!筆者覺得價錢$11很公道!比起香港要排長龍的bake house 賣$30多元一個價錢更合理。下次要買多幾個葡撻返香港做手信!
🍽 餐廳:安德魯餅店 (路環市區)
📍地址:路環市區戴紳禮街1號地下

安德魯分店不多,全澳只有兩間,比起瑪嘉烈餅店少很多。

下次要買多幾個葡撻返香港做手信!
2023-08-21 627 浏览
以往去澳門旅遊,都是買瑪嘉烈葡撻,近年轉投了安德魯餅店,不是名氣較高,而是更勝一籌。這次在路環遇上安德魯餅店,正好在離澳前把美味帶回香港。遲遲未知安德魯的美味,是因以前分店太少,一般只會遇上瑪嘉烈。也許是路環店遠離鬧市的關係,不用排隊便能購得新鮮出爐的葡撻。安德魯葡撻($11)安德魯葡撻的酥皮比瑪嘉烈更為酥脆,甜甜的一點也不油膩,蛋味濃滑溜溜的不太甜,即使是千里迢迢帶回也沒有走味。下次再訪澳門,要回購送給親友。
這次在路環遇上安德魯餅店,正好在離澳前把美味帶回香港。

安德魯葡撻($11)

下次再訪澳門,要回購送給親友。
2023-06-14
2023-07-26 411 浏览
澳門小食最有名一定是葡撻,所以這次到澳門也到了這間位於路環的安德魯餅店。安德魯餅店是獲得幾年米芝蓮香港澳門指南推介的餅店。除了葡撻之外,還有其他烘焙食品及飲品。另外,這間安德魯餅店更售賣三文治及沙律拼盤,非常多選擇。我星期日大約下午一點半左右到達,門外大約有十幾人在排隊,大約排了10分鐘已經到我,非常快速。❈ 葡撻 MOP$11葡撻製作工場就在旁邊,購買葡撻的人很多,所以買到剛出爐的葡撻,熱辣辣。葡撻蛋味飄香濃郁,不算太甜,吃起來質感絲滑。撻底厚度適中,酥皮鬆化香脆,沒有油膩的感覺。相隔三年,葡撻依然好好吃。

❈ 葡撻 MOP$11

2023-07-23
外卖自取
2023-06-27 359 浏览
今次我哋食出香港,去到澳門食🇲🇴 相信唔少人都知葡撻係澳門必食嘅食物😊。我哋就去咗好多食客都大推嘅安德魯餅店試佢哋嘅大熱葡撻,點知一試返唔到轉頭🤩葡撻內涵飽滿嫩滑🥚,餅底非常酥脆,口感簡直冇得彈👍🏻 果然係大熱推介🔥(好想買晒返去😂)去澳門嘅朋友仔一定要試呀!P.S:男小編覺得路環呢間分店先最好食😋~~~~~~~~~~~~~~~~~推薦度:⭐️⭐️⭐️ ⭐️美味度:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️📍 澳門路環市區戴紳禮街1號地下#葡撻 #澳門 #澳門美食 #澳門必食 #路環 #路環美食 #安德魯餅店 #安德魯餅店葡撻 #葡國 #macau #macaufood #portugueseeggtart #hkcouple #minicoupleenjoyer #hkfoodie #enjoyer #hkig

P.S:男小編覺得路環呢間分店先最好食😋

~~~~~~~~~~~~~~~~~
推薦度:⭐️⭐️⭐️ ⭐️
美味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️

📍 澳門路環市區戴紳禮街1號地下

2023-06-06 359 浏览
究竟澳門邊一間葡撻最好食?大家都各有fans講起澳門葡撻大家都一定會諗起安德魯或瑪嘉烈我自己就較愛安德魯餅店以前一定要黎呢間店先食到而家澳門都開左幾個銷售點幾年無黎澳門緊係要買番個葡撻黎食啦~相比瑪嘉烈佢蛋撻皮係比較好食食落每一啖都脆口而唔油膩雞蛋會比瑪嘉烈甜一點但我喜歡大家都係$11基本唔駛點等候排隊就買到下一篇會講埋瑪嘉烈葡撻….另買左一杯原味乳酪嘩~好酸🤪真係夠哂健康🙊但同葡撻唔係好夾😝
究竟澳門邊一間葡撻最好食?
大家都各有fans
講起澳門葡撻
大家都一定會諗起安德魯或瑪嘉烈
我自己就較愛安德魯餅店
以前一定要黎呢間店先食到
而家澳門都開左幾個銷售點

幾年無黎澳門
緊係要買番個葡撻黎食啦~
相比瑪嘉烈
佢蛋撻皮係比較好食
食落每一啖都脆口而唔油膩
雞蛋會比瑪嘉烈甜一點
但我喜歡
大家都係$11
基本唔駛點等候排隊就買到
下一篇會講埋瑪嘉烈葡撻….

另買左一杯原味乳酪
嘩~好酸🤪
真係夠哂健康🙊
但同葡撻唔係好夾😝
2023-05-28 260 浏览
今日特意過嚟路環過下口癮。現在迫爆人。晨早去買好dd ,唔洗排隊就可以直接買到食物方面,我點選了以下:(葡撻)-就係呢隻感覺,皮鬆、酥、脆,這撻底真係冇得輸,再食埋勁滑身嘅葡撻面,兩者交融,這就是安德魯的精華。不過間唔中食一、兩件就好了,是關都幾流同幾油下。
[安德魯餅店]
不過間唔中食一、兩件就好了,是關都幾流同幾油下。
🐶澳門之旅EP1📍第一站:安德魯餅店(路環市區)🥧嚟到澳門 點可以唔去食葡撻🤪呢間安德魯餅店系澳門人最推薦連平日去都好多人排隊😳聽聞KFC嘅葡撻其實系安德魯嘅前妻瑪嘉烈同佢離咗婚之後將食譜賣比KFC架😳咁到底安德魯同KFC有幾大分別呢😜-♥︎ 葡撻 $11焗到金黃色 淨系賣相已經贏咗一半🤪葡撻暖暖地 唔辣嘴 即刻食啱晒雖然如果啱啱新鮮出爐會更加正😂撻面有啲啡啡地嘅位甜甜地充滿葡撻嘅焦香🤤蛋漿滑溜有蛋香 食落甜而不膩😚撻皮非常酥脆真系食到一層層layer🤩底部仲keep到夠乾身雖然好邪惡但食落唔會覺得好淋油👍🏿同KFC嘅差十萬九千仗遠🤫呢個好食好多!!😛味道: 9/10性價比: 8/10-雖然要成$11個但其實整嘅過程好複雜 所以呢個價錢都合理嘅🤣上次小妹喺西貢食要成$16個😳但味道一般般 呢個出色好多🤩小妹第二日仲特登去買多半打攞走翻香港焗返熱嚟食😜推薦指數: 9/10直升機指數🚁: 0個伏😚/10大家去澳門嘅話一定要試下😍😍-
🐶澳門之旅EP1
推薦指數: 9/10
直升機指數🚁: 0個伏😚/10
大家去澳門嘅話一定要試下😍😍
2023-04-10 324 浏览
安德魯餅店排隊時間:約半小時😋官也街分店店舖唔算細,加上岀爐岀得密,好快就買到必試嘅安德魯葡撻😋 小編暫時覺得安德魯葡撻係最好食嘅😋首先買相金黃色好吸引,蛋味亦都係最濃郁,再加上鬆脆嘅酥皮🤤 食完返唔到轉頭🫣 推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍地址:澳門氹仔官也街9號栢鴻大廈地下E座
安德魯餅店
排隊時間:約半小時
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍地址:澳門氹仔官也街9號栢鴻大廈地下E座
2023-03-15 568 浏览
🥚👼🏻安德魯餅店​📍澳門路環市區戴紳禮街1號地下(入路環巴士:‘路環市區’站落車就係)​👉🏻👉🏻menu細個成日食呢間,仲記得有一排食到厭,大個左之後就好少食,隔左咁耐食返,竟然有少少感動​安德魯蛋撻 ​ $11/個撻皮做得好出色,非常薄又鬆脆,仲要好多層,犀利,而蛋漿都幾多,焗得又滑又香(好食過XFC十倍)一直都咁出色,難怪到而家都仲咁多人排隊👍🏻​(評分:5杯☕️最高分) 食物:☕️☕️☕️☕️☕️環境:☕️☕️☕️☕️CP值:☕️☕️☕️☕️服務:☕️☕️☕️️️️️️️️️️️️☕️​✨會再幫襯? 會,發現自己淨係幫襯過呢間安德魯😂下次可以食氹仔個間
🥚👼🏻安德魯餅店

👉🏻👉🏻menu

安德魯蛋撻 ​ $11/個

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️☕️☕️
環境:☕️☕️☕️☕️
CP值:☕️☕️☕️☕️
服務:☕️☕️☕️️️️️️️️️️️️☕️

✨會再幫襯?
會,發現自己淨係幫襯過呢間安德魯😂下次可以食氹仔個間
2023-03-11
等候时间
8 分钟 (堂食)
  • 安德魯蛋撻
2023-03-14 359 浏览
二話不說買左半打。一個字,好味。趁熱食差唔多十年無去澳門,記得細個係食瑪嘉烈葡撻??唔知有無記錯。今次黎就食呢間,好多人排隊,但都輪得快。見到鋪頭裡面有其他都好吸引既麵包曲奇嗰啲,不過我講個胃俾咗葡撻。
二話不說買左半打。一個字,好味。趁熱食
2023-03-13 263 浏览
澳門必食之選,一定係葡撻🤣💓((私心最喜歡安德魯店))。之前聽人講話路環總店嘅葡撻係好食過其他分店~所以今次就專登去路環食~當然就逃不過要排隊嘅命運 哈哈,星期日1pm左右,排左15分鐘左右就買到了((好曬的~))新鮮出爐,熱辣辣 酥皮脆 蛋多香夠多,味道真係好好,完全覺得排隊係值得🥲亦都明白點解啲人 半打半打咁買。。。因為我食完之後好想再買。。但買到條人龍就打消左呢個念頭。。。下次再去一定會再買(一盒咁買)🤣🤣💓💓

下次再去一定會再買(一盒咁買)🤣🤣💓💓
2023-02-19
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-05-19 625 浏览
每次經過路環,都忍唔住喺度買個葡撻懷念一下經典嘅葡撻味道。個撻真係好熱,個皮非常酥脆,好有蛋香,加上淡淡的焦糖味,真係非常好食。咁啱我係平日去,所以冇人排隊,一埋去就可以買到,真係好開心😃
每次經過路環,都忍唔住喺度買個葡撻懷念一下經典嘅葡撻味道。
葡式蛋撻
葡式蛋撻
我時常說,我很喜歡食葡撻,喜歡的程度已經達到不可抗力的地步。雖不是次次來到澳門都要食一食葡撻才肯走,但我每一次來到路環市區,非要吃一口葡撻不可。於是,是次在澳門路環,縱使已經吃了午飯,縱使已經吃到好飽,不單只我,而是同行的一班我們,都要來《Lord Stow's Bakery》(安德魯餅店),朝聖。《安德魯》,眾人都知道這是一間以售賣葡揵為主的餅店。實際上,《Lord Stow's Bakery》是一間很多元化的西式麵包餅店。有特式的脆餅,有牛角包,蛋糕等等。為滿足區內人的午餐需要,他們也有一系列的 Quiche,三文治同其他的甜點。說真,《Lord Stow's Bakery》的麵包餅食,是很有水準的。可是,我們每次來的目標,同所有遊客一樣,都是為了他們的葡撻而來。一盤一盤的新鮮葡撻,不間斷地在焗爐內推出來,當然,在週六的中午,專程來拜訪的人潮亦令到店子需要不間斷地製作美味的葡撻。太太同親戚飢把葡撻買到手了。大家都急不及待的要把盒中的葡撻據為己有。當然,每人肯定有一件,所以我好安心地先去買一杯咖啡,買完才回來與咖啡一起享用。回來了,已餘下兩件。新鮮即焗起即食的葡撻,是最美味的。牛油酥
回來了,已餘下兩件。新鮮即焗起即食的葡撻,是最美味的。牛油酥皮十分之香,又脆又有層次感。Custard 與雞蛋混合的味道,再配上焦糖的香味,很甜也很滑。《安德魯》的葡撻,是以香口為主,甜為次的,喜歡香口而不喜歡太甜的我們,往往都以《安德魯》的出品為首選。
對,我是一個 情迷路環《安德魯》的男人,在我有生之年,來到澳門,我都會不斷去食《安德魯》既葡撻。
$30 (其他)
同步刊载
2019-07-01 1108 浏览
安德魯餅店,為葡撻愛好者的朝聖之地,常見排隊人龍,縱使外面有幾家分店,大家也是喜愛到總店,因為選舉較多,及感覺比較新鮮。在總店購買,可在傍邊的咖啡店享用,順道欣賞海景,感受一下寧靜。據說葡撻就是安德魯餅店發明。不愧為創始店,確實比坊間的葡撻好吃很多。除了葡撻外,其他出品也非常優秀,focaccia bread(白色那一包麵飽),香味撲鼻,充滿橄欖味,飽的口感很軟熟。如果用來沾咖哩汁,應該是絕配。蛋白蛋糕,也是必買的選擇。到總店朝聖的朋友,除了懂得乘坐巴士,否則一定需要乘坐的士,因為有點遠離市區,如果接近他們下班(下午6:00)的時間,到訪的客人不多,可能比較困難乘坐回頭的士,可能需要call車。

蛋白蛋糕,也是必買的選擇。

2019-06-23 860 浏览
我們遠遠的坐了一小時的車程到來,好多客人來買!總店是最長最久歷史的,雖然出面好多分店,但當然點都要來試試。落車後好快就找到,未入到店就已經聞到好香的葡撻味,這裡除了最出名葡撻外,還有麵包、蛋糕、更有酒心巧克力、大大個牛角麵包。我們點了半打葡撻$55/6個,單點就$10,最後我們每個人3個,KO了它們!撻皮好鬆脆,熱熱的溫度,唔會好甜的,香滑蛋漿好香蛋味,上面唔會好燶的,吹住海風慢慢食,好正的享受!
我們遠遠的坐了一小時的車程到來,好多客人來買!

2019-06-23