As the name suggests, this hidden gem is a Spanish restaurant, one of the rare places in Macau serving up both authentic Spanish and Portuguese dishes 🇪🇸🇵🇹 We were wandering around in Taipa Village after grabbing egg tarts from Goat Bakers and randomly stumbled upon them. At first glance, we thought it might be a Chinese restaurant (the storefront had us fooled), and we were intrigued by the unique menu compared to everything else in the areaManitas de Cerdo Pig Feet MOP80This signature Spanish

Manitas de Cerdo Pig Feet

This signature Spanish dish was great value for money! The pig feet was stewed to such tenderness they practically fell apart at the touch of our forks. The broth had a subtle sweetness that added a whole new layer of deliciousness
Cod Fish In The Oven

Cod Fish In The Oven MOP250
If you’re tired of the classic fried codfish cakes, then you need to try this dish that’s all about elevating your seafood game! The wait was totally worth it, as the fish was baked in the oven until it’s incredibly succulent while the seasoning was spot-on
2025-06-15
行完官也街想食特別啲?過嚟「唐吉柯德」就啱晒!澳門唯一同時玩轉西班牙&葡萄牙菜嘅餐廳。《白酒煮蜆》真係驚艷到爆~蜆肉肥嘟嘟冇沙,白酒蒜香湯鮮到連汁都撈埋麵包清碟!《西班牙海鮮飯》用傳統平底鍋上,鋪滿大蝦、青口、蜆肉,飯粒吸盡海鮮精華,仲有超邪惡飯焦,2-3人分享啱啱好! 環境好有歐洲小酒館feel,紅磚牆+吊燈超適合打卡。服務員會耐心介紹菜式,推薦加杯Sangria水果酒,完美襯托海鮮鮮味~ 小貼士: ▪️ 海鮮飯需時25分鐘(即叫即煮) ▪️ 晚市最好訂位 ▪️ 順路去官也街買手信超方便

小貼士:
▪️ 海鮮飯需時25分鐘(即叫即煮)
▪️ 晚市最好訂位
▪️ 順路去官也街買手信超方便

經朋友推介去了這家澳門現時唯一一間同時提供正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜的餐廳。餐廳更邀得具澳門地道葡餐四十多年經驗的退休大廚作為顧問,增加道地葡國菜式,堅持以道地的手法烹調各款菜式。分享一下品嚐了甚麼菜式😋:炸沙丁魚沙丁魚本身的味道鮮美,炸過後更加濃郁。外皮的酥脆,這使得口感更豐富,也更能襯托出魚肉的鮮味。 ⼤蒜油煎蝦蒜油煎蝦蒜香濃郁,蝦子的鮮甜與蒜蓉的香氣完美融合,口感豐富且開胃。蝦肉鮮嫩多汁,外皮則帶有微微的焦香,與蒜蓉的香氣相得益彰。 烤乳豬皮脆肉嫩,肥而不膩,香氣撲鼻。酥脆的外皮,鮮嫩多汁的肉質,並帶有獨特的烤製香氣,讓人回味無窮🤩下次再黎試吓其他不同的菜式☺️

分享一下品嚐了甚麼菜式😋:

炸沙丁魚

沙丁魚本身的味道鮮美,炸過後更加濃郁。

外皮的酥脆,這使得口感更豐富,也更能襯托出魚肉的鮮味。

⼤蒜油煎蝦

烤乳豬

下次再黎試吓其他不同的菜式☺️
黎澳門一定要食呢間餐廳☺️
黎澳門一定要食呢間餐廳☺️
2025-07-23 0 浏览
推薦菜:西班牙式薯仔炒蛋口感特别好! 薯仔🥔和蛋🥚融合得恰到好处,外壳金黄酥脆,内里软嫩绵密,真的很不错,上面铺满培根🥓,搭配起来层次更加丰富了西班牙海鮮飯🍤海鲜种类好几种,而且量也很大!底部的米饭焗得脆脆的,越嚼越香,还融入了海鲜的香甜,一口接一口停不下来!燒西班牙黑毛豬肋骨🐖烤得焦香酥脆,搭配酱汁风味更上一层楼,还有小番茄解腻,好好吃呀!这间餐厅同做西班牙菜🇪🇸和葡萄牙菜🇵🇹,超级正呀

推薦菜:
西班牙式薯仔炒蛋

西班牙海鮮飯🍤

燒西班牙黑毛豬肋骨🐖

这间餐厅同做西班牙菜🇪🇸和葡萄牙菜🇵🇹,超级正呀
2025-07-20 0 浏览
澳門地道朋友今次帶我們去氹仔區那邊開餐,餐廳門面以古木色門框十分古典,紅色招牌好搶眼,餐廳裝修簡約而古典舒適。朋友說呢間餐廳澳門現時唯一一間同時提供正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜,我們都十分期待。西班牙式海鮮飯:以一個大鐵盤盛載顯得十分復古,有大隻的海蝦、青口、蛤蜊等、顏色鮮亮,海鮮飯的米飯呈金黃色,顆粒分明,海鮮鮮嫩的肉質,令人垂涎欲滴。大蒜煎章魚:金黃章魚蜷曲於木製托盤,外層焦香,蒜蓉的香如碎鑽點綴,入口瞬間與內裡彈牙肉質交織,濃濃蒜香海鮮味令人難忘。

#chuchu食在澳門📍 唐吉柯德喺氹仔發現咗一間好好味嘅西班牙🇪🇸+葡萄牙🇵🇹嘅餐廳,裝修係好古雅復古嘅風格!💡 weekend建議book定位!旺到爆場🔥 —————————————————————❣️ 葡國烤乳豬MOP$220乳豬必點!脆皮天花板💯 一咬落「咔嚓」,乳豬皮脆到,肉汁好多!秘製葡式啤酒醃製超入味~薯角都好脆,食完想encore!.❣️ 西班牙式海鮮飯 MOP$195(for2)海鮮多到瀉瀉瀉💥 大青口、鮮蝦、魷魚、蜆多到!飯粒吸盡番茄+藏紅花精華,仲有飯焦底🔥海鮮飯份量足3人食👨‍👩‍👦 $195抵到笑 ✨ 海鮮飯需等25分鐘⏰ 即叫即整!.❣️ 火腿炒露笋 MOP$85解膩神器!露筍爽脆無渣,parma ham鹹香~簡單鑊氣十足,5分鐘清碟節奏 .💬人均200就食到咁有feel嘅葡國菜😋—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比: 8/10👍🏻推薦: 8/10 —————————————————————🏡地址: 唐吉柯德 (氹仔舊城區)氹仔舊城區地堡街23-31號泉福新邨第二期第5座偉興閣地下AA舖🕑營業時間: 11:
#chuchu食在澳門
📍 唐吉柯德

💡 weekend建議book定位!旺到爆場🔥
❣️ 葡國烤乳豬MOP$220

❣️ 西班牙式海鮮飯 MOP$195(for2)

✨ 海鮮飯需等25分鐘⏰ 即叫即整!
❣️ 火腿炒露笋 MOP$85
💬人均200就食到咁有feel嘅葡國菜😋
不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 唐吉柯德 (氹仔舊城區)
🕑營業時間: 11:00-22:30(3-6落場)
星期一只開晚市⛔️
#chuchu食葡國菜
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

2025-06-30
2025-07-16 0 浏览
想喺澳門歎盡正宗西班牙菜同葡國菜?今次帶大家去氹仔舊城區地堡街嘅唐吉柯德!呢度係澳門唯一一間同時提供西班牙同葡國菜嘅餐廳,無論你鍾意西班牙嘅熱情定葡國嘅悠閒,都一次過滿足到你!🥩藍芝菲列牛排呢款牛排選用高質菲力部位,肉質細嫩多汁,厚切上枱,外層煎香帶微微焦香,內裡保持粉嫩。牛味濃郁,伴菜仲有薯條熱辣辣點茄汁食good👍🦐西班牙式海鮮飯最鍾意食西班牙海鮮飯色彩繽紛,食材豐富,有鮮蝦、青口、蜆同魷魚等。每粒飯都吸收晒海鮮精華,飯粒微微帶嚼勁,味道鮮甜而不膩。食落去有陣陣橄欖油香氣,好快食晒一碟!

🥩藍芝菲列牛排

🦐西班牙式海鮮飯
2025-07-16 0 浏览
上個星期又同朋友仔去咗澳門玩其中有一個朋友仔係澳門人帶咗我哋去玩之餘仲帶我哋去咗間係澳門唯一一間同時提供正宗西班牙菜同地道葡葡牙菜嘅餐廳ღ ⼤蒜油煎蝦🦐蝦肉入口鮮嫩彈牙,外層帶微微脆口,內裏多汁,蝦味濃郁,加上蒜香味好突出,食落超惹味!ღ 燒雞🍗燒雞上枱時已經切件,好貼心👍🏻外皮燒得香脆帶點焦香,肉質鮮嫩,咬落仲非常juicy,好滑唔會乾柴,香口惹味,食完會忍唔住想再食多件!ღ(♫ ♪ ♫ ¢яєαмfυи ♫ ♪ ♫ (¯`◕‿◕´¯)ღ
上個星期又同朋友仔去咗澳門玩
其中有一個朋友仔係澳門人
帶咗我哋去玩之餘仲帶我哋去咗間
係澳門唯一一間同時提供正宗西班牙菜同地道葡葡牙菜嘅餐廳

ღ ⼤蒜油煎蝦🦐

ღ 燒雞🍗
燒雞上枱時已經切件,好貼心👍🏻

2025-07-12 207 浏览
今次過澳門,搵到呢間【唐吉柯德】,係澳門唯一同時主打正宗西班牙菜同葡國菜嘅餐廳,真係好吸引!👀 餐廳環境舒服,感覺好有異國風情。今次點咗三款人氣推介美食,全部都好有驚喜!🦐 **大蒜油煎蝦(Gambas al Ajillo)** 一上枱已經聞到勁香嘅蒜香,蝦新鮮彈牙,油香入味,蒜粒煎得微脆又唔嗆,配埋橄欖油簡直係perfect match!每一啖都食到地中海嘅陽光同熱情~👍🥗 **牛油果沙律(Ensalada Con Aguacate)** 沙律新鮮清爽,牛油果滑溜creamy,配搭新鮮蔬菜,一啲都唔膩,食完好refresh。作為前菜好開胃,健康又有層次感,女士們一定會like!✨🍗 **葡國雞(Portuguese Chicken)** 葡國雞用上正宗香料慢煮,雞肉嫩滑,薯仔吸晒醬汁精華,仲有葡腸同蛋點綴,口感同味道都好豐富,鹹香帶微辣,食完勁滿足!而且份量唔細,兩個人share都啱啱好。如果你地想試正宗西班牙同葡國菜嘅朋友,價錢合理,味道有驚喜,打卡都靚!下次去澳門,記得bookmark定呢間啦✨

🦐 **大蒜油煎蝦(Gambas al Ajillo)**

🍗 **葡國雞(Portuguese Chicken)**

喺澳門,有間特別嘅餐廳叫做唐吉柯德,佢係唯一一間可以同時品嚐到正宗西班牙菜同地道葡萄牙菜嘅地方。入到餐廳,紅磚牆同藝術品令你感受到一種溫馨同舒適,無論係朋友聚會定係家庭聚餐,呢度都係個完美嘅選擇。推薦菜式燒西班牙黑毛豬肋骨呢道豬肋骨經過精心烤製,外皮金黃香脆,內裡則保持住豐富嘅肉汁,咬落去即刻感受到鮮嫩嘅感覺。搭配嘅特製醬汁有一絲微甜,令整體味道更加立體。薯條則食起來好鬆脆,同豬肋骨嘅濃郁味道形成絕佳對比,每一啖都令人陶醉。西班牙式薯仔炒蛋呢道菜係西班牙經典小食,外層金黃香脆,裡面包裹住柔軟的薯仔同雞蛋,口感滑順。上面鋪上嘅火腿,咸香中帶有煙燻味,完美地提升咗整道菜嘅層次感。每一啖都能感受到薯仔嘅香甜同火腿嘅濃郁,簡直係一個唔可錯過嘅美味享受。總結唐吉柯德不單止有美味嘅西葡料理,仲有舒適嘅用餐環境,真係一個唔可以錯過嘅美食天堂。下次來澳門,記得帶埋朋友一齊來品嚐,保證你哋會流連忘返。

推薦菜式

燒西班牙黑毛豬肋骨

西班牙式薯仔炒蛋

總結
2025-06-18
2025-07-05 225 浏览
之前過澳门工作,快閃咗位於地堡街23-31號泉福新邨第二期第5座偉興閣地下AA舖嘅唐吉柯德,呢間餐廳幾特別,可以同時享用正宗西班牙菜同葡萄牙菜,環境幾舒服,裝潢有西班牙風情,令人感覺放鬆。食咗烤雞絲沙律,雞肉嫩滑,沙律醬味道唔重,清新又飽肚;西班牙海鮮飯海鮮肥美新鮮,飯粒吸晒湯汁,味道香濃,渣幾滴檸檬汁,酸酸甜甜幾好食。下次旅游的时候,有多啲時間肯定要試吓其他菜式,想試正宗西班牙同葡萄牙菜嘅朋友可以考慮下。

食咗烤雞絲沙律,雞肉嫩滑,沙律醬味道唔重,清新又飽肚;

2025-05-17
最近同朋友去咗澳門玩,喺氹仔發現咗一間好好味嘅西班牙🇪🇸&葡萄牙🇵🇹嘅餐廳✨成間餐廳主要係復古風格🩷餐廳入邊嘅場都掛滿咗好多異國風情嘅畫作😍而且坐得舒服滿🥰有異國風情🥰➖➖➖西班牙海鮮炒飯 $195 8/10 🔥🔥賣相非常之吸引!啲飯炒到好金黃~海鮮色澤鮮艷~令到人食極都唔停口🥰海鮮方面有:蝦貝類同埋魚片,樣樣都非常新鮮!🫣海鮮嘅汁都覆蓋晒每一粒飯,食落去口感非常豐富~➖➖➖大蒜煎章魚🐙 $90 9/10🔥🔥🔥小編非常鍾意食魷魚~而且小小嘅魷魚仔配上香濃蒜蓉爆炒🤤超級超級惹味!令人不停咁樣食!而且魷魚嘅口感非常彈牙😍唔會食落去有種唔新鮮嘅感覺😆➖➖➖煙三文魚沙律🥗 $80 7.5/10🔥🔥賣相好吸引,而且極佳嘅開胃菜🤤煙三文魚質地嫩滑~配合埋新鮮嘅生菜同埋小蕃茄,再加上檸檬汁同埋少許橄欖油嘅調味,食落去更加Fresh!➖➖➖🔥🔥🔥 (Highest Recommend)地點:唐吉柯德 (氹仔舊城區)氹仔舊城區地堡街23-31號泉福新邨第二期第5座偉興閣地下AA舖
西班牙海鮮炒飯 $195 8/10 🔥🔥

大蒜煎章魚🐙 $90 9/10🔥🔥🔥

煙三文魚沙律🥗 $80 7.5/10🔥🔥

➖➖➖
🔥🔥🔥 (Highest Recommend)
地點:唐吉柯德 (氹仔舊城區)
澳門揾到一間有正宗西班牙同葡萄牙料理的餐廳,絕對值得一去!❤︎ 馬介休球由鹹魚作為主角嘅一道經典葡國美食🇵🇹外脆內軟,口感拿捏非常好。每一口都感受到濃郁嘅鹹香海味,搭配醬汁食更加好食😍❤︎燒沙丁魚新鮮的沙丁魚經過炭火燒烤,外皮燒到焦焦脆脆,肉質保持到嫩滑。加上點點檸檬點綴,呈現最真實簡單嘅鮮味🐟❤︎葡國海鮮飯呢道海鮮飯係餐廳嘅招牌之一✨ 包含多種新鮮海鮮,米飯吸收了曬海鮮嘅鮮味,味道層次更加豐富,亦係同朋友分享嘅好選擇🧑‍🤝‍🧑
澳門揾到一間有正宗西班牙同葡萄牙料理的餐廳,絕對值得一去!

❤︎ 馬介休球

❤︎燒沙丁魚

❤︎葡國海鮮飯
2025-06-14 899 浏览
主打正宗西班牙菜與葡國菜fusion的唐吉柯德,係澳門現時唯一一間同時提供正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜既餐廳!裝修走復古酒窖風,紅磚牆掛滿畫作,帶點異國情調~ 必點西班牙海鮮飯:用大鐵鍋上枱,藏紅花飯粒分明,帶飯焦香。青口大蝦蜆肉份量多,海鮮精華滲透飯粒,加點檸檬汁更開胃。⼤蒜油煎蝦鹹香味十足,粒粒大隻彈牙👍白酒煮青口酒香四溢,青口肉厚且保留海水鹹香,湯汁鮮甜美味~📍唐吉柯德 (氹仔舊城區)氹仔舊城區地堡街23-31號泉福新邨第二期第5座偉興閣地下AA舖

必點西班牙海鮮飯:

⼤蒜油煎蝦鹹香味十足,粒粒大隻彈牙👍

白酒煮青口酒香四溢,青口肉厚且保留海水鹹香,湯汁鮮甜美味~

📍唐吉柯德 (氹仔舊城區)
係OpenRice有好多人收藏嘅餐廳,我梗係要去試下啦😍唐吉柯德係澳門🇲🇴現時唯一一間同時提供正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜嘅餐廳🤩令你有雙重體驗~雙重滿足~~正呀😌😌每碟菜式都好大份,食到我哋捧住個肚走😝食得出每樣食物都係新鮮準備,係調味方面做得好好,濃淡適中。西班牙海鮮墨汁天使面每條麵都掛住啲墨汁🦑,麵條口感彈牙,海鮮都好新鮮,好爽口😋 個份量真係好勁😆⼤ 蒜 油 煎 蝦呢款招牌菜堅正!✨性價比又高!隻隻蝦🦐都好新鮮,蝦肉結實得來又好Q彈。啲蝦入晒啲蒜油味,每一隻都煎得好均勻,真係可以食到停唔到口🙊燒西班牙黑毛豬肋骨每一條骨嘅火候都燒得夠平均,🐷豬肋骨肥瘦適中,佢呢個係用咗燒嘅方法,令到肉質有嚼勁,但又可以保持到啲肉汁 。

西班牙海鮮墨汁天使面

⼤ 蒜 油 煎 蝦