2020-01-05 110 浏览
叫食物问多几句都大声,完全唔想做咁???服务???I really disappointed 我们2个家庭去,完全好似想赶客咁,旅游杂志介绍此间袲餐厅,但来到足是这样......我相信不过再来帮衬,也不会介绍给朋友
2020-01-05
$300 (早餐)
  • 鸡蛋文治
2019-10-21 892 浏览
.《南屏雅叙》❤️奶汁红荳冰 💲1️⃣7️⃣我觉得系澳门饮既红荳冰同香港的分别,香港的红荳冰比较重奶味,以澳门的红荳冰比较重红荳味,另外佢既杯都系冰过,冰上加冰,爽!.❤️牛奶红茶 💲1️⃣5️⃣澳门的奶茶同香港的奶茶分别唔系太大,但同样佢既杯都系冰过,爽!.❤️南屏三文治 💲2️⃣7️⃣''南屏三文治''=蛋火腿叉烧三文治,佢每一份都好整齐好有层次,加上佢好足料,佢既叉烧好入味,但我觉得叉烧比较少,但蛋同火腿都足料☺️.❤️沙翁💲6️⃣香港真系好少会有得食沙翁,我自己好中意食沙翁,味道上要岩岩好,唔系太甜,但可能唔系新鲜出炉,所以佢做唔到外脆的感觉.呢间冰室系澳门的士司机介绍,但我觉当中既菜式不是好特别,但胜在食环境同平价🤣可以去试下!*可以由港澳码头接驳巴士(去十六浦)系酒店对面再行入一条街😚如果唔系系十月初五街行到好入先到.地址:新马路十月初五街85-85A号地下评分5🌟为最高;💫为半粒特色:🌟🌟味道:🌟🌟🌟性价比:🌟🌟🌟🌟上菜时间:🌟🌟🌟🌟💫(就算多人都系5分钟就有野食)环境:🌟🌟🌟🌟(旧式既冰室,香港已经愈来愈少)#TMS澳门 #TMS香港 #TMS平民之食 #吃货 #沙翁#红豆冰#南屏雅叙 #三文治 #南屏三文
《南屏雅叙》
评分5🌟为最高;💫为半粒
特色:🌟🌟
味道:🌟🌟🌟
性价比:🌟🌟🌟🌟
上菜时间:🌟🌟🌟🌟💫(就算多人都系5分钟就有野食)
环境:🌟🌟🌟🌟(旧式既冰室,香港已经愈来愈少)

#TMS澳门 #TMS香港 #TMS平民之食 #吃货 #沙翁#红豆冰#南屏雅叙 #三文治 #南屏三文治#奶茶 #冰室#回忆#澳门#十月初五街#Hkfoodie#澳门美食 #饮饮食食 #TMS推荐 #吃货 #foodiehk #怀旧
2019-10-02 724 浏览
—呢间系食环境怀旧?! 唔知系咪撞正店员食饭服务真系麻麻 沙翁($6)即系炸蛋球 香港好少地方食到 所以满心期待dix冻冰冰嘅 有冇搞错不了南屏三文治($27)有晒火腿蛋叉烧就系原本食材应有嘅味道 冇咩特别南屏通粉($35)都系有火腿蛋叉烧牛肉波蛋出前一丁($29)普通 个面好似未煮熟透平就几平 但食物完全冇可取之处———————————————————南屏雅叙 Nam Ping新马路十月初五街85-85A号地下

呢间系食环境怀旧?! 唔知系咪撞正店员食饭
服务真系麻麻
沙翁($6)
即系炸蛋球 香港好少地方食到 所以满心期待
dix冻冰冰嘅 有冇搞错
不了
南屏三文治($27)
有晒火腿蛋叉烧
就系原本食材应有嘅味道 冇咩特别
南屏通粉($35)
都系有火腿蛋叉烧
牛肉波蛋出前一丁($29)
普通 个面好似未煮熟透

平就几平 但食物完全冇可取之处
———————————————————
南屏雅叙 Nam Ping
新马路十月初五街85-85A号地下
2019-10-01 469 浏览
This is your very traditional cha chaan teng (HK style restaurant). You come here for the atmosphere - the old styled interior design, the waitresses all wearing white tops and orders written in short form - no electronics here. Very quick service and very laid backI came here for breakfast and had their "Salty Meal" - ham & egg sandwich, ham macaroni and tea (remember they add money if you want a cold drink). The food was good, especially the ham & fried egg sandwich - actually a runny yolk you

I came here for breakfast and had their "Salty Meal" - ham & egg sandwich, ham macaroni and tea (remember they add money if you want a cold drink). The food was good, especially the ham & fried egg sandwich - actually a runny yolk you scoop up with the bread.
Salty Meal
2019-09-30
$50 (早餐)
2019-09-16 507 浏览
谂住见到有推介既餐厅,叉烧蛋治好似好吸引,咁就一也谂住去试下啦。首先叫左个沙翁同蛋挞,一试第一啖冻既,顶🤬个沙翁完全无外脆内软,只感到食左成几匙油咁。🤮😪而蛋挞就系曲奇皮既葡挞咁,讲完。最离谱既系叉烧蛋治,D叉烧簿到成张纸咁都算啦,d蛋又系落左成支油去炒咁🤮两样野点解可能俾呢间野整到咁唔夹、咁难食😤无一样野都好食,失礼讲句好垃圾,几时要执?从来都未试过嬲到要打食评黎发泄一下,另可俾大家参考下🥵
而蛋挞就系曲奇皮既葡挞咁,讲完。
无一样野都好食,失礼讲句好垃圾,几时要执?
从来都未试过嬲到要打食评黎发泄一下,另可俾大家参考下🥵
2019-09-02 588 浏览
专登搭车过嚟食呢一间怀旧茶餐厅~饮番杯奶茶先由於行程有啲赶我哋去到餐厅嘅时候已经大概系5点几钟 呢张相已经系六点准备闩舖嘅情景 所以可以比我一览无遗 影晒全景!特登过嚟就系想食佢嘅叉烧蛋治净系睇个size都已经好满足!有半只手掌咁大份嘅蛋治~锺意食叉烧炒蛋嘅我 呢个三文治真系不得了!配埋一杯怀旧冰室红豆冰 我嘅下午茶实在太美好太丰富啦朋友同我都系叉烧控叫咗叉烧煎蛋出前一丁第一次见到食出前一定系用碟食㗎!仲要系传统公鸡碗!果然有怀旧冰室嘅味道~再加杯热奶茶 完美!其实喺呢度食嘢主要都系食份人情味 因为主理餐厅嘅都系几位老友记好锺意嗰份亲切感~虽然我哋算系游客 但系佢哋都好热情同我哋倾计 最後仲好搞笑同我地讲 下次记得早啲嚟咁就可以坐耐啲唔使食得咁急!收到啦下次一定准时3:00出现
专登搭车过嚟食呢一间怀旧茶餐厅~饮番杯奶茶先

由於行程有啲赶

特登过嚟就系想食佢嘅叉烧蛋治

配埋一杯怀旧冰室红豆冰 我嘅下午茶实在太美好太丰富啦

朋友同我都系叉烧控
叫咗叉烧煎蛋出前一丁

咁就可以坐耐啲唔使食得咁急!
收到啦下次一定准时3:00出现
2019-05-01 1768 浏览
久闻南屏三文治的大名。 特地来试试。 三文治的确很吸引。 所谓南屏三文治, 是叉烧火腿蛋治。 饀又大又厚, 新鲜制的, 当然好食。 第二美食是沙翁。 这些怀旧沙翁, 真的买少见少, 年青一軰, 一定要试。但讲到第三样呢? 惨, 词穷了。 试了辣鱼面, 又鯹又咸又唔辣。 想讲下菠萝油, 又冻又硬牛油又细薄。 咁不如讲下咖啡, 同出要快餐店差唔多, 无咩好讲。 咁先发现, 原来是没有其实好食了。不过一定要赞的是员工,有老牌风格。 一开口就叫你落单要一次过讲, 唔好逐样叫, 浪费佢嘅时间。 但你讲得快佢又甩单, 所以去呢啲嘅餐厅, 一定要配合佢哋嘅节奏, 不则盏畀人闹。

辣鱼面
咖啡
菠萝油,沙翁
  • 沙翁
2019-04-30 934 浏览
之前已经试过这间茶餐厅,食物一般般,不像传闻中的那麽好食。这天打算买个面包做早餐,自问已有礼貌地说「唔该」,起初以为那位戴眼镜的大叔听不见,再说多声「唔该」,然後他才慢悠悠加语气不好的说「唔该什麽」,我说要一个小波萝包,他夹了放进袋子後便抛在桌上,波萝包差一点就掉出来,他给我找续时也是态度很不好的。另外,以这间茶餐厅的早餐价钱来说,是不值的,附近有一间(继续直走到尾)比它更好食的,服务也比它好!!
2019-04-20 859 浏览
慕名而来,失望而回。出名的沙翁完全不觉得有什麽特别。要等了10多分钟,但来到的却是冰冷的,不松化的沙翁。😱想叫蛋橽但她説没有,但过了10分钟隔离枱在食及店员大叫有蛋挞。☹️南屏治及奶茶比较正常。落单从不记枱号,食物到时店员就大叫譲大家各张枱去抢,说迟了就不是你的。食物质素真系非常普通,任何一间正常的茶餐厅都在你水准之上。碰到的不知是不是几十年前茶餐厅古旧风格,但恕我不懂欣赏,也不会再来。如果来怀旧或体验一下,拍拍照或饮杯奶茶便可以。
慕名而来,失望而回。

南屏治及奶茶比较正常。

沙翁
2019-04-19
南屏雅聚南屏三文治(27)只可以来影相,食物一文不值食完安德鲁最正葡挞,去网上介绍的老店南屏雅聚怀旧一下。铺外面和内面都系老装修,厨房仲有一部好旧的上下层运输用的运食物电梯,连伙计都系有番咁上下年纪同脾气,睇你中吾中意啦!我就吾系来受气啦!厕所就系厨房旁边,又水汪汪,卫生可想而知啦点左个网上推介的南屏三文治,其实系火腿叉烧蛋三文治,用来影相都可以呢下,食落就乜都吾掂,面包,火腿,叉烧,蛋都无味。杭菊茶一饮就系用粉开水,无意思喽。
南屏雅聚南屏三文治(27)

只可以来影相,食物一文不值

食完安德鲁最正葡挞,去网上介绍的老店南屏雅聚怀旧一下。

杭菊茶一饮就系用粉开水,无意思喽。

杭菊
2019-03-19
2019-02-22 961 浏览
南屏雅叙位於十月初五街一个简单又美味的早餐十年前食过他们的叉烧蛋治便念念不忘十年後原本想再重拾记忆谁不知叫错了腿蛋治下次再嚟的话我会食南屏三文治特别的三文治馅料超厚,白面包夹滑蛋和义烧跟火腿,平价又好吃
南屏雅叙
位於十月初五街

一个简单又美味的早餐
火腿蛋三文治

十年前食过他们的叉烧蛋治便念念不忘
十年後原本想再重拾记忆
谁不知叫错了腿蛋治

下次再嚟的话我会食南屏三文治
特别的三文治馅料超厚,白面包夹滑蛋和义烧跟火腿,平价又好吃

2019-02-21
早餐
火腿蛋三文治
  • 南屏三文治
2019-02-19 575 浏览
呢两日嚟澳门玩住近十月初五街,呢边太多美食,夜晚仲有康公夜市,超方便🤣一睇呢个门面就知道系好有历史嘅餐室啦门口放满各式包点,大大个绝对唔系空心包,而且价钱都系$4-$8,尤其沙翁好多人都食连menu 都怀旧过人🤨食到一半财神到,侍应老板急忙上前接财神今次叫咗个南屏通粉,有火腿鸡蛋同义烧,讲真味道属正常,唔会有好大惊喜,不过就系食呢种情怀吧!奶茶茶浓几香滑,见到餐室人来人往随咗慕名而来嘅游客其实更多系附近老街坊
一睇呢个门面就知道系好有历史嘅餐室啦

连menu 都怀旧过人🤨
食到一半财神到,侍应老板急忙上前接财神

2019-02-19 472 浏览
《南屏雅叙》 #食在澳门 #新马路📍新马路十月初五街85-85A号地下-放假去唔到旅行就黎澳门搵野食 相信大家都对呢间餐厅唔陌生 相当旧式嘅冰室/茶餐厅 唔错嘅🔹南屏三文治 $27其实姐系综合三文治 有厚蛋 叉烧同火腿,蛋够香仲几滑 叉烧用瘦叉 火腿厚切 算系最好味嘅一款🔹叉烧米粉 $23同三文治嘅叉烧一样 其实都几唔错 加埋旁边嘅辣椒油 同平时嘅唔同 比较香D 唔错 价钱都唔贵 份量亦唔小🔹蛋挞 $6外表唔讨好 但虽然冻左味道都唔差 只系偏甜 好似葡挞咁甜 可一不可再🔹巧制地扪咖啡 $15其实我平时唔饮有奶嘅咖啡 不过既然佢系呢到嘅特色之一 咁就试返个原味啦 ok嘅 同一般茶餐厅有明显嘅分别 啡味几出 淡奶比例都控制得几好 但未必会再饮🔹杏仁奶露 $15钟意饮杏霜嘅朋友仔一定钟意饮呢杯 平时我会觉得杏霜好臭 但呢杯又唔会,有d作病饮完即刻无事 (虽然唔知关唔关事😂😂🍴7/10
《南屏雅叙》 #食在澳门 #新马路

🔹杏仁奶露 $15

🍴7/10
  • 南屏三文治
2019-01-05 810 浏览
这店有朋友说必试,今天一并来试看看。🌈点了一个南屏三文治 $27个个都点这个,我们也点了一个试试。松软的白面包,夹上煎蛋,叉烧和火腿。煎蛋份量颇足,咬落香口但偏油腻,好吃但没有惊喜,像一般的茶餐厅,未知道出名的原因在哪。🌈热奶茶点了杯茶餐厅必点的奶茶,一看颜色就心想咁淡嘅?呷了一啖,真的奶味多於茶味。是香港茶餐厅的奶茶太浓吗?这杯真的很淡,失望。试过後,未能理解这店出名的原因,态度普通,三文治普通,奶茶普通试过就算。
这店有朋友说必试,今天一并来试看看。

🌈点了一个南屏三文治 $27
个个都点这个,我们也点了一个试试。
松软的白面包,夹上煎蛋,叉烧和火腿。

🌈热奶茶

试过就算。
2018-12-16 843 浏览
周末上午留系澳门执下屋先走,顺便食下位於屋企楼下既<南屏雅叙>~~<南屏雅叙>系澳门第一间设有冷气既茶餐厅,位於十月初五街,隔几个铺位有同样出名既鸡汤米,同另一知名食店<牛记>~~门口设有一个小窗口,售卖各样面包,每日朝早路过买早餐返工既街坊唔少(包括小弟)~~由於餐厅已经植根十月初五街多年,已经成爲好多老一辈街坊日常食住茶餐睇报纸,及同街坊吹水既聚脚地~~所以黎尼度,首先应该有一个觉悟,就系今时今日既<南屏雅叙>系食氛围、食历史,味道反而系其次~~黎到<南屏雅叙>,好多人都会试佢地既叉蛋治。。。由於小弟早餐加埋午餐一齐食,所以顺路搭多个咸餐~~~咸餐包括一份腿蛋方包、火腿通粉同一杯饮品~~~先讲腿蛋方包,以当日质素黎讲,煎蛋用油稍微重手左D,火腿如果稍微再加热会好少少,而火腿通粉则同其他一般茶餐厅无异,反而冻奶茶因爲茶同奶既比例几好,饮落下甜度刚好之余仲OK滑~~至於另外叫既叉蛋治就真心推介,即叫即炒热辣辣既蛋奄列包裹住微热既蜜汁叉烧,叉烧偏瘦但带少少肥肉,两者加起上黎食落去感觉丰盈,既有蛋汁亦有叉烧既甜

冻奶茶

腿蛋方包

火腿通粉

叉蛋治

至於另外叫既叉蛋治就真心推介,即叫即炒热辣辣既蛋奄列包裹住微热既蜜汁叉烧,叉烧偏瘦但带少少肥肉,两者加起上黎食落去感觉丰盈,既有蛋汁亦有叉烧既甜味~~~少少肥肉更增加左口感~~
本来都念过食埋沙翁,但小弟一向无一早食甜点既习惯,加上已经食到好饱,唯有下次再食~~~
2018-12-15
$50 (早餐)