2019-12-21 593 浏览
星期天去了官也街,旅客也太多了吧!原本想吃猪扒包,但看排队的人太多了,不知道需要等多够才可以吃到,马上决定放弃。直往兴记,希望没有那麽多人排队,庆好我们前面只有两组人,很快便到我们了!我们分别点了杂扒意粉和肠蛋意粉。我超级喜欢它们家的煎蛋,但下单时忘记说要太阳蛋。幸好上菜的时候是流心煎蛋,好好味!蛋白边是脆脆的,而蛋黄是流心。它们家的烩意粉和烩通粉也是很出色。意粉比通粉健康,所以选了意粉,喜欢多汁的那一定要点通粉,因为蕃茄酱会烩到通粉里面,会保留更多的蕃茄酱。另外,它们家的猪扒应该用了之後的做法,很松软,好入味。猪扒比鸡扒出色多了。一份杂扒意粉 份量很大,47块钱,真的比肠蛋意粉 CP值高了!下次可以再试试牛尾汤通粉。

肠蛋意粉和杂扒意粉

杂扒意粉

2019-12-15
杂扒意粉
2019-10-21 431 浏览
每次去澳门旅游都必定要嚟食佢地嘅蕃茄捞通粉。兴记咖啡室系一间好有怀旧情怀嘅餐厅,全店上下都保留住尤如几十年前旧冰室嘅风味。朋友今次第一次嚟,佢都唔明白点解我要带佢嚟食一间貌似咁普通嘅茶记佢地嘅可乐一直都系玻璃樽装,响香港嘅话可以饮到玻璃樽装可乐嘅店舖唔算太多。支装可乐的确好饮过罐装同胶樽装。我每次都会嚟食嘅茄汁捞通粉煎蛋、肠仔或者鸡扒都系常叫嘅配搭。今次唔想食太饱就无叫鸡扒。真系好好味,个汁应该系响镬度捞炒过再上碟,个汁半乾咁沾满响每粒通粉上面,食过返寻味朋友点咗个牛尾汤鱼通,我饮咗两啖佢个牛尾汤,有少少似用牛腩煲出嚟嘅中式罗餸汤,都好好味希望店家继续保存住呢个味道同水准,我下次澳门澳游都会再返嚟食
每次去澳门旅游都必定要嚟食佢地嘅蕃茄捞通粉。

大支装可乐

大支装可乐
肠蛋捞通
牛尾汤鱼通
2019-02-11 1066 浏览
星期日早上,原先打算过来官也街喜万年吃早餐,殊不知休息,未知是新春假期休息?还是每逢星期日休息呢!模门钉後,见到兴记就决定入去揾食。兴记地点当眼,就在莫义记隔离,所以这个舖位唔休做。由於笔者相当肚饿,门外环境都忘了拍照,就直入走进店舖。早上未到十时,地下楼层已坐满,店员叫到楼上雅座。笔者反而觉得乐得清静,正!猪扒是这里的招牌项目,由於相当肚饿,所以决定今餐来个丰富早餐。看着墙上图文并茂,其实已经无用再看餐牌,已心中有数。番茄猪扒捞通粉$38~微䁔的通粉,沾满满的茄汁,酸酸甜甜味道,小朋友和番茄控必定大爱。看见邻坐的小朋友也是吃着这个,咀嚼那通粉模样,相当可爱。猪扒有两块之多,够分量而且入味,腍身。作为茶餐厅,其实点奶茶会比咖啡出色,可是笔者独爱斋啡,这里也算中规中矩。其实在澳门茶餐厅来说$52算是一个很贵的早餐,但用午餐的角度来说,在香港是合理价钱。後记:在收银处结账时,询问老板娘如何坐巴士往返酒店,老板娘不厌其烦地指引路向,详细解释,这样的人情味,已令到刚才的猪扒更入味。

模门钉後,见到兴记就决定入去揾食。

兴记地点当眼,就在莫义记隔离,所以这个舖位唔休做。
由於笔者相当肚饿,门外环境都忘了拍照,就直入走进店舖。

早上未到十时,地下楼层已坐满,店员叫到楼上雅座。
笔者反而觉得乐得清静,正!

看着墙上图文并茂,其实已经无用再看餐牌,已心中有数。

番茄猪扒捞通粉$38~

番茄猪扒捞通

看见邻坐的小朋友也是吃着这个,咀嚼那通粉模样,相当可爱。

猪扒有两块之多,够分量而且入味,腍身。

斋啡

後记:

番茄猪扒捞通
2018-07-08 1324 浏览
网上介绍呢间咖啡室既牛尾通系好食既,不过因为我唔食牛,唯有试攻其他野食。黎到澳门除左葡挞必食之外,仲有就系一定要食猪扒包。我就系兴记见到有鸡扒包,一於试下。今次嗌左鸡扒包($26)同冻奶茶($15)!嗌完五分钟左右野食就上枱。先试冻奶茶。冻奶茶都成$15 一杯,饮落好淡,茶味较重,简单啲讲其实就系唔好饮🤣 个人认为免试。黎到主角鸡扒包,其实个份量黎讲唔算大,如果男人/大食啲既净系食个包一定唔够饱。不过呢个鸡扒包既包咬落好脆,应该就有烘过,个包系好食既。鸡扒唔算好厚但真系几好食,不过留意块鸡扒系有骨既,唔好以为啖啖肉呀🤣今次对兴记既饮品都几失望,性价比又唔算高,下次未必会再黎食。不过兴记既鸡扒包都可以一试!

今次嗌左鸡扒包($26)同冻奶茶($15)!

嗌完五分钟左右野食就上枱。先试冻奶茶。

2018-07-01
$50 (早餐)
2018-04-26 1073 浏览
趁着假日,我们一行3人由香港到澳门旅游,为的是寻找地道澳门美食。我们没有任何计划的行程,只想去到边食到边。走着走着,我们走进了旧城区的一间冰室。餐厅的环境虽然较狭窄,但气氛充满怀旧感。食物方面,我们点了猪扒意粉、鸡扒牛尾通及杂扒意粉。☝🏻猪扒意粉外表看似普通硬的猪扒,但吃下去几软,几入味,意粉亦因有番茄酱,酸酸甜甜,几开胃☝🏻鸡扒牛尾通粉汤底较清,鸡扒反而无猪扒软,仲有少许硬☝🏻杂扒意粉意粉同样是番茄意粉,煎蛋不是全熟,流出来的蛋汁令意粉更香,唯杂扒的肉较咸整体而言,兴记咖啡室充满怀旧感,食物不俗,可以一试。
☝🏻猪扒意粉

☝🏻鸡扒牛尾通粉
汤底较清,鸡扒反而无猪扒软,仲有少许硬

☝🏻杂扒意粉

整体而言,兴记咖啡室充满怀旧感,食物不俗,可以一试。
2018-04-21 793 浏览
每次去到澳门都必食呢间地道茶记虽然佢冇靓装修但味道就一流双肠双蛋意粉同通粉都系推介之作两样都好有味,酱汁既味道已经同d面二合为一谂起都配上支装可乐真系好正,价钱相宜绝对值得一试
每次去到澳门都必食呢间地道茶记
虽然佢冇靓装修但味道就一流

双肠双蛋意粉同通粉都系推介之作

两样都好有味,酱汁既味道已经同d面二合为一
谂起都

配上支装可乐真系好正,价钱相宜绝对值得一试
2017-12-02 1231 浏览
由细食到大的兴记,吃的是味道,也是情怀!曾试过走遍全氹仔,还是走回这里吃个腿蛋捞乱通,反正脑海里就是记挂着这个味!这里的茄汁是店家自己研制的,甜甜的还带有洋葱味,个人非常喜欢!轻巧一点可以吃个细牛尾(即牛尾汤通),白汤的牛尾通不是很多地方可吃到,很简单却很住家!小时候还有蛋挞和小蛋糕,这些情怀的味道,大概是老了也不会忘记的,氹仔兴记,捞通捞出了氹仔人的一个时代,虽然不是什麽豪华的食物,却成了我们的集体回忆!
腿蛋捞通
腿蛋捞通
2017-07-07 1593 浏览
今次去澳门住系氹仔果边,一直谂紧早餐就去官也街食。其实官也街有好多餐厅都好似唔错,我本身想试喜莲咖啡面食,可惜佢嘅位置比较远,唔想母亲大人行咁远,所以转左去兴记。我地叫左3个牛尾通同1个肠蛋意粉。虽然牛尾通啲相睇落去好似平平无奇,不过汤底真系好鲜甜,而且闻到好浓郁嘅牛尾香味,同通粉简直系绝妙嘅配搭!我食晒通粉之後连汤都饮晒!不过讲真,配料略嫌少左啲,牛尾粒唔多见到,最多一两粒。至於意粉,我觉得蕃茄味道比较淡,唔似出面啲快餐店落咁多茄膏,所以我都几中意。鸡蛋牛尾通肠蛋意粉猪扒牛尾通 & 腿肠牛尾通

不过讲真,配料略嫌少左啲,牛尾粒唔多见到,最多一两粒。

猪扒牛尾通 & 腿肠牛尾通

2017-07-02
$40 (早餐)
鸡蛋牛尾通
去完银河 UA 睇早场, 散步去官也街食 lunch。去了老牌茶记兴记,点了烟肉蛋包、鸡扒意粉及牛尾汤通。食物质素比以前差了好多,以前真系好好食,志在怀旧,味道及卫生只是一般。回忆往往是最好的,其实澳门好多老牌茶餐厅最珍贵的是人情味,可惜随着澳门社会急速发展已经逐渐消失。综合评价: 环境>食物>员工*综合性价比: 正常, (可以, 但这个价钱坊间有很多选择)*性价比1. 抵!(不代表平)超乎想像的惊喜(哗! 无论怎样一定要再来! 抵啊)2.  Wow! 物超所值(几好啊!唔错,有机会一定再来)3. 正常, (可以, 但这个价钱坊间有很多选择)4. 物次价高(都不是太差, 但这个价钱坊间有质量更好的)5. 有比较大的改善空间(填胞肚算, 失望)
去完银河 UA 睇早场, 散步去官也街食 lunch。

去了老牌茶记兴记,点了烟肉蛋包、鸡扒意粉及牛尾汤通。

烟肉蛋包
鸡扒意粉
牛尾通
综合评价: 环境>食物>员工

*性价比

2.  Wow! 物超所值(几好啊!唔错,有机会一定再来)

3. 正常, (可以, 但这个价钱坊间有很多选择)

4. 物次价高(都不是太差, 但这个价钱坊间有质量更好的)

5. 有比较大的改善空间(填胞肚算, 失望)
2017-01-07
2017-02-06 988 浏览
本来想去第二间食茄牛通,但系点知人哋初十先开市。见呢间茄汁会意粉好似几得意,就即管去试吓。赞:杂扒通/意粉最抵食:一碟先$45,有猪扒、鸡扒、火腿、肠仔 & 午餐肉、还要加只荷包蛋。抵。奶茶:好香好浓地方:真系超靓超怀旧,应该系香港冇乜几多剩。饮品全部都无糖。每张枱都有枝糖水,要几甜,自己加。弹:块猪扒系劲多梳打粉腌,超软同冇味。其他冇乜特别。 通粉:有啲starchy...服务:茶餐厅服务。最紧要快,千祈唔好慢。嚟呢间食环境多个食味道。

奶茶:好香好浓
地方:真系超靓超怀旧,应该系香港冇乜几多剩。
饮品全部都无糖。每张枱都有枝糖水,要几甜,自己加。

弹:
块猪扒系劲多梳打粉腌,超软同冇味。其他冇乜特别。
通粉:有啲starchy...
服务:茶餐厅服务。最紧要快,千祈唔好慢。

嚟呢间食环境多个食味道。
杂扒通
2017-02-05
  • 杂扒通
  • 奶茶
2014-05-03 11602 浏览
氹仔区工作的柠檬,这天与同事开车到旧城区用膳。时已5:45pm,也不知是午餐下午茶还是晚餐,餐牌上营业时间只到5时,幸好还能入座用餐,店内依然人头涌涌。老茶室的水吧是店内灵魂,也许已达关店时间,茶胆啡胆已用完吧。这天的冻鸳鸯,咖啡的味道本已不浓,仍能抢盖茶味。十分淡常被取笑喜欢在茶餐厅点公仔面,同为出前一丁,外面吃到的总比自己煮的多一分火候。(平常也没有很常煮)卖相并不满分的猪扒公有两块有骨猪扒,猪扒均匀入味,煎香而不会过老。我想在澳门任何地方吃猪扒包猪扒公都会好吃的。这天,忽然想来一客西多。这一片西多中实在不太美观,虽然香味扑鼻而来,但多士的厚度与我印象中的法兰西多士实在有段距离,卖相不诱人,而且因为过薄而无法做到外脆内软的效果。小小失望。希望兴记不要成为澳门又一间因服务大量游客而牺牲高水准的食店。改天一定要到新鸿发一解大大份西多相思之苦!

氹仔区工作的柠檬,这天与同事开车到旧城区用膳。
时已5:45pm,也不知是午餐下午茶还是晚餐,
这天的冻鸳鸯,咖啡的味道本已不浓,仍能抢盖茶味。十分淡

这天,忽然想来一客西多。

改天一定要到新鸿发一解大大份西多相思之苦!
2014-04-28
  • 猪扒一丁
2013-09-19 2689 浏览
到澳门一天, 在氹仔打算去喜莲食个牛尾汤公仔面, 但可惜没有开。於是就在官也街附近荡荡, 看到有个招牌同样写着牛尾汤通, 於是便来试试。初时见门口挤满人, 没有人龙就只有叫进店中人数, 然後慢慢安排。不论次序是否完全正确, 整件事上都有点乱。餐厅也有近8张中形大小圆枱, 但都是挤满每一个位。同样要了一个牛尾汤公仔面, 可是来时一看到这个汤是白色的, 心下一怔。但因餐厅人士窜来转去, 一下子找不到对口单位, 於是便嚐一口看看, 又发觉有点点牛味。再加上一些骨碎及牛尾件, 相信是没有搅错的了。不过这个吃下, 骨尾汤风味真的没有多少。表面只有零星薯仔及红萝卜小粒, 比喜莲的还差上很远。最後亦点上了一个鸡扒面, 面汤真的跟那个不明的牛尾白汤不同, 似是普通鸡汤样子。公仔面还是不怎麽样, 算是有弹性。不过鸡扒却是有味, 相信在煎之前是有腌过的, 底味不错。加上煎香惹味, 及皮下油香, 纵使入了汤, 味道也不差。总而言之, 餐厅的牛尾汤通真的不太敢想像, 但是鸡扒却是出乎意料之外的好。

2013-09-15 1745 浏览
  庆祝阿妹生日,嚟咗澳门一日游,上次带佢嚟食午歺系企喺大利嗰度晒住食猪扒饱,又冇得坐更冇手揸嘢饮,今次想带佢去喜莲,但唔系太识路又落鱼,所以拣咗好易揾嘅兴记。  星期五约一点,一去到楼下full晒,好彩阿姐话楼上有位,深色木枱胶櫈,枱面乾爽,旧色冰室墙身,嘢食好快到。  牛尾汤通粉加蛋,够热,通粉唔系茶歺厅早歺嗰d煮到淋哂咁,好好味,牛尾只有一粒。$22  猪扒多士,好吃但比想像中细,所以卖$18(人地猪扒饱大d但卖$30呢)  茄汁蛋通粉,第一次食冇汤底嘅通粉,即系茄汁意粉変咗通粉,但唔热$22  一冻一热咸桔蜜,好正。$14/$11

星期五约一点,一去到楼下full晒,好彩阿姐话楼上有位
,深色木枱胶櫈,枱面乾爽,旧色冰室墙身,嘢食好快到。
  牛尾汤通粉加蛋,够热,通粉唔系茶歺厅早歺嗰d煮到淋哂咁,
好好味,牛尾只有一粒
。$22
  猪扒多士,好吃
但比想像中细,所以卖$18(人地猪扒饱大d但卖$30呢)
  一冻一热咸桔蜜,好正
。$14/$11

2013-09-13
  • 牛尾通粉、咸桔蜜
2011-09-09 1014 浏览
星期日用咗成个钟才找到这间店,去到先发现原来系休星期日架第二日我哋死心不息再去多次,哗! 好嘢,终於有得试喇。奶茶茶味唔够浓好豆冰味道适中 热辣辣鸡扒饱 - 饱皮香脆,鸡肉够味咖哩角 - 唔太辣,皮脆香口牛肉通粉 - 浓味汤底像罗宋汤
星期日用咗成个钟才找到这间店,
去到先发现原来系休星期日架

第二日我哋死心不息再去多次,
哗! 好嘢,终於有得试喇。

奶茶茶味唔够浓
奶茶
好豆冰味道适中
红豆冰
热辣辣鸡扒饱 - 饱皮香脆,鸡肉够味
鸡扒饱
咖哩角 - 唔太辣,皮脆香口
咖哩角
咖哩角
牛肉通粉
红豆冰
2011-04-05 745 浏览
12点到达澳门威尼斯人渡假村,影完相参观完之後真系太肚饿喇,实在忍唔住,近近地目到有间兴记就二话不说入去坐低!我叫左猪扒包$15,男友叫左鸡扒意粉$24,实在太肚饿喇~猪扒包一上,本身已经切开左两份,我即刻拎左一件黎食,猪扒唔太乾,好juicy,个包又脆脆地,唔错!不过好似细旧左D男友叫果个意粉到左,我见到都流哂口水,又食左少少,D味道好适中,茄汁配合得好好味,都系第一次咁样食!好想学下整....因为实在太正!
鸡意
猪扒包
实在忍唔住,近近地目到有间兴记就二话不说入去坐低!

我叫左猪扒包$15,男友叫左鸡扒意粉$24,

男友叫果个意粉到左,我见到都流哂口水,又食左少少,
D味道好适中,茄汁配合得好好味,都系第一次咁样食!
好想学下整....因为实在太正!
2011-04-01
猪扒包