2024-03-15 318 浏览
豬扒包+厚蛋 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻二訪外賣店才有的豬扒包豬扒應該以半煎炸烹調手法,肉質易咬,不會太油膩,一定要加厚蛋!厚蛋內裡十分嫩口,包可以烘得更脆,內裡夠軟熟👍🏻👍🏻✨排隊人多,當日落單後要等20分鐘以上
豬扒包+厚蛋 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

二訪外賣店才有的豬扒包

✨排隊人多,當日落單後要等20分鐘以上
外卖自取
-之前見到好多人推薦世紀咖啡的奶茶,咖啡和豬扒包😆今次路過見到無人排隊,就打算買枝奶茶飲😎-秘製香滑奶茶 ($22)細細枝,入口香滑🤤茶底都幾香濃,甜度剛剛好!口感細滑,沒有苦澀味😋個人覺得幾好飲🥰-#澳門美食  #Macau #甜品 #澳門 #macaufood #世記咖啡 #奶茶 #世記咖啡SeiKeeCafe-Name🏠:世記咖啡Sei Kee CafeLocation📌: 氹仔舊城區消防局前地1號地舖價錢💰: 秘製香滑奶茶 ($22)

之前見到好多人推薦世紀咖啡的奶茶,咖啡和豬扒包😆
今次路過見到無人排隊,就打算買枝奶茶飲😎
秘製香滑奶茶 ($22)
細細枝,入口香滑🤤
茶底都幾香濃,甜度剛剛好!
口感細滑,沒有苦澀味😋
個人覺得幾好飲🥰

Name🏠:世記咖啡Sei Kee Cafe
Location📌: 氹仔舊城區消防局前地1號地舖
價錢💰: 秘製香滑奶茶 ($22)
2024-01-10 607 浏览
早些年經常去澳門做嘢經過氹仔都會食吓世紀見住佢人流越嚟越多相隔疫情幾年之後終於再嚟試吓佢質素keep唔keep到😌✨豬扒包 MOP38保持到水準,豬扒大塊香口睇住新鮮炸起,未食到落口都覺得好食包就外脆內軟注意面包不切不分袋喔✨秘製洋蔥鹹牛肉包 MOP22呢個就第一次食,洋蔥夠香,令到咸牛肉都充滿洋蔥汁👍✨瓦煲咖啡☕️熱店員會問使唔使加奶同糖,答左加奶不過咖啡味唔夠✨秘製奶茶☕️凍凍奶茶係支裝,即時有得拎,味道唔錯,有啲似太X嗰啲冰鎮奶茶門口持續有十幾人排,俾咗錢再等叫Number,大約5至10分鐘就有得拎👍
早些年經常去澳門做嘢
經過氹仔都會食吓世紀
見住佢人流越嚟越多
相隔疫情幾年之後終於再嚟
試吓佢質素keep唔keep到😌

✨豬扒包 MOP38
保持到水準,豬扒大塊香口
睇住新鮮炸起,未食到落口都覺得好食
包就外脆內軟
注意面包不切不分袋喔

秘製咸牛肉包

✨秘製洋蔥鹹牛肉包 MOP22
呢個就第一次食,洋蔥夠香,令到咸牛肉都充滿洋蔥汁👍

✨瓦煲咖啡☕️熱
店員會問使唔使加奶同糖,答左加奶
不過咖啡味唔夠

奶茶

✨秘製奶茶☕️凍
凍奶茶係支裝,即時有得拎,味道唔錯,有啲似太X嗰啲冰鎮奶茶

外卖自取
秘製咸牛肉包
奶茶
  • 凍奶茶
2023-12-19 552 浏览
呢排見到好多人一有假就北上😁😁 我哋無落後⋯ 今次係先玩轉澳門飲飲食食 hea遊下先☺️因為時間有限,我哋今次主要都係玩💘氹仔😻第一站我哋去咗👉🏾官也街 #世紀咖啡當天太遲去,人龍排到好長⋯ 直程望唔到舖頭入邊係點😂 豬扒包 $38對得住個價錢因為那塊豬扒真的非常很大🤣而且香脆軟熟,凍咗一樣都咁好味😻🤭秘製奶茶 $22少貴😝 是樽裝來的 不大支 確實茶色靚👍入口滑,茶味夠 +口感幼細~連我一個唔好飲奶茶嘅都飲多兩啖 😋如果想坐入去入邊食嘅話🤨應該要好早起身過嚟,呢間舖頭正好在的士站旁邊 其實都方便嘅但回程嗰度很塞車 Taxi條龍不敢問津😅我們就搭巴士去路環再繼續行程😍🫶🏻世紀咖啡 🪧 澳門柯打蘇沙街37號 ☎️ +853 2882 8815
呢排見到好多人一有假就北上😁😁
我哋無落後⋯ 今次係先玩轉澳門飲飲食食 hea遊下先☺️
因為時間有限,我哋今次主要都係玩💘氹仔😻
第一站我哋去咗👉🏾官也街 #世紀咖啡
當天太遲去,人龍排到好長⋯
直程望唔到舖頭入邊係點😂

豬扒包 $38
對得住個價錢因為那塊豬扒真的非常很大🤣
而且香脆軟熟,凍咗一樣都咁好味😻🤭

秘製奶茶 $22
少貴😝 是樽裝來的 不大支
確實茶色靚👍入口滑,茶味夠 +口感幼細~
連我一個唔好飲奶茶嘅都飲多兩啖 😋

如果想坐入去入邊食嘅話🤨應該要好早起身過嚟,
呢間舖頭正好在的士站旁邊 其實都方便嘅
但回程嗰度很塞車 Taxi條龍不敢問津😅
我們就搭巴士去路環再繼續行程😍🫶🏻

世紀咖啡
🪧 澳門柯打蘇沙街37號
☎️ +853 2882 8815
2023-12-01 654 浏览
🇲🇴澳門無人不知䁱的世記豬扒飽、瓦煲絲襪咖啡,奶茶,簡直一絕。到澳門一定要試吓,簡簡單單一餐外賣,食到舔舔脷😋😋今次係平日的中午去到,不用排隊,好舒服,買完之後喺出邊公園仔坐低慢慢食,好滋味。豬扒包真的很好味,有肉汁,包皮少少焦,很惹味。瓦煲咖啡,更值得一試。看著服務員用瓦煲燒着絲襪咖啡,感覺好新鮮,好似睇表演咁,記得意㗎。咖啡外賣店喺的士站對面,好容易搵到。世記咖啡Sai Kee Cafe澳門氹仔舊城區消防局前地1號舖

咖啡外賣店喺的士站對面,好容易搵到。

世記咖啡
Sai Kee Cafe
澳門氹仔舊城區消防局前地1號舖
澳門豬扒包
澳門豬扒包
2023-11-28 443 浏览
黎到澳門氹仔, 朋友指定一定要去世記. 原先諗住去有座位個間嘆下. 點知原來想食好出名的豬扒包係必需要去外賣店.所以唯有放棄堂食店. 落左巴士原來行兩分鐘就到. 比想像中快.  呢間外賣店係位於官也街外圍. 所以小心會錯過.一去到未有人龍只有幾個人在等候, 我諗都唔駛諗就走去買票. 買時店員有問要不要加蛋. 不過諗住重想試下其他食品所以無要到.不消一兩分鐘已經聽到我的外賣號碼. 即刻拎上手. 嘩! 熱辣辣的. 好新鮮. 由於鋪前面有個花糟. 人坐我又坐. 就係咁坐係度享用呢個出名豬扒包. 首先塊豬扒係完整的, 所以有骨. 食落口完全爽口, 唔會煙韌, 加埋個包超脆. 咬落去時係聽到爽夾脆的聲音. 豬扒唔係全瘦. 邊皮部份都有少少肥. 所以咁樣就更加juicy. 就算炭燒完都唔會好乾. 呢個真係好推介. 但記住第一口咬落去唔好咁大啖, 咪一陣熱親條脷就唔好. 最後唔好睇少一個豬扒包的份量. 原來食完佢都幾飽肚.

最後唔好睇少一個豬扒包的份量. 原來食完佢都幾飽肚.
豬扒包
题外话/补充资料: 店鋪只收現金. 港幣, 葡幣都可以. 個rate 寫明1:1
2023-11-24
等候时间
2 分钟 (堂食)
2023-09-04 1704 浏览
//23 08 23 晴天🌞15:13 澳門 氹仔@seikeecafe / 竟然用藥煲,煮咖啡 /「澳門🇲🇴」——— 一座小小城市,匯聚中西南北各方美食。聽得最多,肯定係歷史悠久嘅葡國菜。但其實,位於橫街窄巷中嘅地道小食,同樣都係享負盛名🧡!豬扒包、葡撻、水蟹粥、杏仁餅、蝦子麵、木糠布甸……每項都傳承古早。而當中有款飲品,更一直吸引大批食客慕名而來💫。「瓦煲咖啡」——— 顧名思義利用瓦煲煮出咖啡☕️。聽起嚟,可能以為係件新奇有趣嘅事?之不過原來「瓦煲咖啡」,喺澳門已經足足長達二百幾年歷史。相傳,葡萄牙人初嚟澳門想飲咖啡嗰陣,由於手上並無任何相關用具。於是,澳門人就運用煲涼茶嘅瓦煲,研發咗杯非常獨特嘅咖啡。正因為味道、質感,完全出乎意料之外。結果,所有葡萄牙同澳門人,都紛紛迷上呢種絲滑濃醇嘅「瓦煲咖啡」啊😋!#信不信由你系列溫馨提示:「世記咖啡」喺南灣開設咗,可以堂食嘅快餐店,裏面有多款食物任君選擇。但切記「豬扒包」該店係無得買㗎~-豬扒包 MOP$38———————————————————————即叫即整 熱辣辣豬扒 厚實大塊 咬落去非常有肉感另外醃得出色 啖啖都會食到 輕輕嘅咖哩味
23 08 23 晴天🌞
15:13 澳門 氹仔
@seikeecafe

/ 竟然用藥煲,煮咖啡 /

#信不信由你系列

咬落去非常有肉感
另外醃得出色 啖啖都會食到 輕輕嘅咖哩味

豬仔包烘得 外脆內軟
裏面塗咗一層薄薄嘅牛油
令整體味道更香、更吸引

炭燒瓦煲咖啡 (凍) MOP$25
咖啡味 及 奶味濃郁
每啖都散發出陣陣炭燒嘅焦香
入口質感 非常絲滑 而且甜度適中
2023-08-23
  • 豬扒包
  • 樽裝咖啡
2023-08-29 867 浏览
聽說黎到澳門一定要飲世記咖啡, 排左差唔多一個鐘😬😬天氣太熱喇☀️☀️所以一定飲凍的🤗瓦煲咖啡飲落真係有瓦爐炭燒香,香滑奶味,甜度亦岩岩好,幸福感滿滿🫶🏻🫶🏻香滑奶茶入口香滑,奶香細滑綿綿,茶底香濃而不澀🫶🏻

瓦煲咖啡

香滑奶茶
入口香滑,奶香細滑綿綿,茶底香濃而不澀🫶🏻

2023-07-17 1343 浏览
🌟厚蛋鹹牛肉多士 MOP32 (9/10)呢個厚蛋鹹牛肉多士真係唔講得笑 食完真係唔明點解天氣咁熱都咁多人排隊🤣厚蛋得嚟入邊都好滑~配埋鹹牛肉同少少洋蔥真係好好食😋下次一定要過嚟食💕🌟招牌豬扒 MOP38 (8/10)呢個係招牌豬扒包 聽講加埋厚蛋會仲好食 但係去到嗰陣記得叫埋🥺 雖然佢個賣相普普通通 但係個豬扒好Juice 如果入邊冇嚿骨就會食得方便啲😋睇落個包會好硬 但係完全係好鬆脆😘🌟炭燒瓦煲咖啡(凍) MOP25 (7.5/10)真係睇住個人攞住個瓦煲喺度煲咖啡🥹個咖啡係幾香濃~飲落去真係有瓦煲味🤣🌟秘製香滑奶茶(凍) MOP22 (8/10)會話奶茶好飲過咖啡~個奶茶真係香滑好多 但係又唔會冇咗茶味
🌟厚蛋鹹牛肉多士 MOP32 (9/10)

🌟招牌豬扒 MOP38 (8/10)

🌟炭燒瓦煲咖啡(凍) MOP25 (7.5/10)

🌟秘製香滑奶茶(凍) MOP22 (8/10)
會話奶茶好飲過咖啡~個奶茶真係香滑好多 但係又唔會冇咗茶味
2023-06-16 1506 浏览
(*≧ω≦) 澳門。牛蛋爆多士😍終於嘗到50年歷史的澳門世記咖啡位置易找 排隊要預15-30分鐘 只收現金 下單後等一陣很快就有了 🥤凍奶茶 😋 細枝瓶裝 方便攜帶 真很香滑!而且我不會因喝這個而睡不著 嘻嘻🤭 🥪 咸牛肉厚蛋多士 👍 大推薦!非常好吃!熱熱的厚多士夾著新鮮的嫩牛肉碎和歐姆蛋奄列 咬下去咸香味太棒了🌟 份量比想像中多喔! 🍞花生奶油方塊 🥜 花生醬配多士不會差~ 多士很脆口 花生醬好開胃 岩哂同小朋友分享~
(*≧ω≦) 澳門。牛蛋爆多士😍

終於嘗到50年歷史的澳門世記咖啡
位置易找 排隊要預15-30分鐘
只收現金 下單後等一陣很快就有了

凍奶茶

🥤凍奶茶 😋 細枝瓶裝 方便攜帶 真很香滑!
而且我不會因喝這個而睡不著 嘻嘻🤭

咸牛肉厚蛋多士

🍞花生奶油方塊 🥜
2023-06-10
等候时间
25 分钟 (堂食)
凍奶茶
咸牛肉厚蛋多士
  • 厚蛋鹹牛肉多士
2023-06-15 990 浏览
☕️世記咖啡Sei Kee Cafe​📢預左要排隊先食到​👉🏻👉🏻menu​炭燒瓦煲咖啡 $25​見好多人黎澳門都飲世記咖啡,就想試下有幾好飲啦,去到鋪頭出門見到要排隊(7成大陸人)btw之前飲過其他牌子嘅瓦煲奶茶好鬼好飲,但就未飲過瓦煲咖啡,所以都照排隊,點知….杯咖啡都完全冇瓦煲味都算,仲要連咖啡味都冇😂淨係飲到奶同甜味🥲呢杯野仲要$25,只能夠講句冇下次(可能佢曾經好飲過,同行友人話:佢咁多人排隊根本冇足夠時間煲到瓦煲咖啡,本人表示:珍🥲)​(評分:5杯☕️最高分) 食物:☕️☕️環境:☕️☕️☕️CP值:☕️服務:☕️☕️☕️️️️️️️️️️️️​✨會再幫襯? 唔會bye
☕️世記咖啡Sei Kee Cafe

📢預左要排隊先食到

👉🏻👉🏻menu

炭燒瓦煲咖啡 $25

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️
環境:☕️☕️☕️
CP值:☕️
服務:☕️☕️☕️️️️️️️️️️️️

✨會再幫襯?
唔會bye
2023-04-25
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
好耐冇黎澳門喇 一黎就諗起幾年前黎食既世記豬扒包好好味🤤 以前有食過某d其他豬扒包都一般般 豬扒比較薄身同有d鞋 所以對呢間好味既豬扒包好深印象本身去左官也街堂食個間 但職員話外賣店先至有豬扒包賣😲😲排隊唔算多人 不過呢日好熱🥵流哂大汗 即點即整所以都要等一段時間豬扒包加埋厚蛋超滿足😌厚蛋好滑😋😋 豬扒🥩好正 今次點呢塊豬扒好幸運好少骨 淨係食到最後有少少細骨 啖啖肉好滿足!另外唔少得既梗係飲埋咖啡啦今次仲有點埋花生奶油方塊 未試過 2個人share還好都幾大份 麵包好厚 其實都係奶醬多士 不過有好多花生粒粒 都滋味既食完個包同飲左成樽咖啡都已經好飽 唔食呢個方塊都得🤪
所以對呢間好味既豬扒包好深印象

今次仲有點埋花生奶油方塊 未試過 2個人share還好
食完個包同飲左成樽咖啡都已經好飽 唔食呢個方塊都得🤪

2023-05-29
等候时间
20 分钟 (堂食)
厚蛋豬排包
  • 厚蛋豬扒包
  • 樽裝咖啡
2023-06-11 625 浏览
闊別澳門三年多,終於有機會到此一遊。來澳門除了吃葡國菜,當然不少得到氹仔掃街吧。此行試了世記咖啡,排長龍是必然的吧,幸好也不用等太久,買了一份豬扒蛋包,一份辣魚柳包及一杯煲仔咖啡。豬扒蛋包豬扒juicy,辣魚柳包辣度剛剛好,惹味非常。煲仔咖啡味道濃郁,3款也美味且價格合理,性價比高。
2023-06-04 497 浏览
第一次同小絲出港旅遊,雖然只是車程45分鐘的澳門,但都算是旅遊,身為男朋友一定要做足功課,看看有那些地方是必去啦。上網找資料,澳門的官也街是小食的集中地,而小絲是一位很識享受食物的女朋友,所以我們到澳門後第一站就來到官也街。而世記咖啡很多人都說是必試的食店之一。當然明白必試不等於必好味啦。我們星期五的中午,一來到已經要排隊,那我就先安頓小絲到馬路對面的小公園坐下,我排隊買啦。排了20分鐘終於到我了,但很失望的是咖啡已售罄,那排了20分鐘的我都要試啦。最後就點了豬扒包1+厚蛋,凍支裝奶茶。($75)再等30分鐘即叫即整,終於試到期待已久的食物。我當然要先給小絲試味啦,小絲今次很慷慨,給了一塊完整的豬扒包上蓋給我,再分少少豬肉和厚蛋。味道方面,小絲超讚,我就覺得即叫即整的食物不會不好食。我們香港的茶餐廳,即叫即整的腿蛋治烘底都非常好吃,不比這個豬扒包差。奶茶就厚茶底,口感順滑,有點甜。這個豬扒包+奶茶要$75有點貴,但身為遊客就要試當地出名的食店,就好似來香港的遊客去試香港人絕不會去的九記一樣道理。

而世記咖啡很多人都說是必試的食店之一。
當然明白必試不等於必好味啦。

最後就點了豬扒包1+厚蛋,凍支裝奶茶。($75)
再等30分鐘即叫即整,終於試到期待已久的食物。
奶茶就厚茶底,口感順滑,有點甜。

2023-03-17
等候时间
50 分钟 (外卖自取)
2023-05-27 356 浏览
識我嘅人都知道我最鍾意食炒蛋🤪,呢間嘅厚蛋三文治一定唔可以錯過,再加埋佢嘅絲滑奶茶簡直係最佳配搭,但係唔知係咪假期嘅關係,嗰日等咗差唔多一個鐘🥲🥲下次再等冇咁多人嘅時候一定要再食過🐽
2023-04-10
等候时间
60 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶