2023-11-12 182 浏览
想試這間好耐,不是錯過營業時間😣,就係被其他美食勾引咗😅,今次終於食到,同兩個好朋友一齊來,仲要連續兩天既不同時段去😁。第一次晚上八點半左右,點咗皮蛋、及第粥、豬腰豬肝碟。落單之後等咗好耐,因為這時段有好多外賣order,要耐心等待。這裡豬腰豬肝碟是厚切用粥底灼,幾特別。這裡粥既特色是在碗底放生雞蛋,記緊拌勻才食。第二日早上11點左右,點咗金銀肉丸粥及皮蛋瘦肉粥。總括這兩次經驗,豬肉丸、皮蛋、豬潤,正。

這裡豬腰豬肝碟是厚切用粥底灼,幾特別。

這裡粥既特色是在碗底放生雞蛋,記緊拌勻才食。
第二日早上11點左右,點咗金銀肉丸粥及皮蛋瘦肉粥。

總括這兩次經驗,豬肉丸、皮蛋、豬潤,正。
  • 豬肝
  • 豬肉丸
  • 皮蛋
2020-06-09 811 浏览
I always love eating congee, and the congee from this store is very special, guess why?There is an egg inside!The chef was cooking the congee in front of you, and before it is served, a fresh egg will be added into it. You will then stir it before it is cooked completely. We chose meatball congee and beef congee, and they are well seasoned and flavoured. As for the congee, it is very smooth in texture.It can delight your day!

There is an egg inside!

It can delight your day!
  • 豬肉丸粥
2020-01-20 733 浏览
澳門地道粥今日專登09:00去到終於可以食到好好彩唔使排隊,豬肉丸真係好好味,即叫即造,夠彈牙,原來佢嘅牛丸都唔錯,雖然煮粥都要等15分鐘,但是都值得,店內姐姐友善,好有屋企感覺,最重要係冇味精,食完之後唔會感覺口渴下次一定會再幫襯
澳門地道粥
今日專登09:00去到
終於可以食到
下次一定會再幫襯
用餐时段
早餐
2019-02-16 1266 浏览
聞說三元粥店係澳門其中一間馳名粥店,最出名係豬肉同牛肉丸,據說以前係由「三」個「元」老級人馬經營,所以叫三元。由於未食過,連澳門當地人都推介,所以去試吓由於小本經營嘅關係,營業時間比較特別,係由朝早8至11點,然後中間落場,直至到晚上7點開到凌晨12點半左右打烊。所以,香港同內地的朋友要注意⚠️我朝早11點15分趕到去都已經落閘了,真係唔明點解午市唔做。縱觀中港兩地,從未見過一間粥店是咁的,只可以話呢個係澳門生活吧既然一場來到澳門🇲🇴,無理由空手而回,我地決定周圍行吓。澳門呢幾年變化好多,新馬路同花市一樣迫到水洩不通,好多物價都貴咗好多,好似巴士車費,以前三四蚊都有得搭,依家都變咗6蚊。希望三元嘅肉丸粥可以保持水準吧等到6:50左右,終於開門了,但係入面兩位姐姐完全當我地隱形咁,一啲招呼我地嘅意欲都無。湊巧有一對情侶踏入店門,勇敢地問煮粥姐姐請問開門未?但換來嘅係「入得,不過你有排都未有得食」😱姐姐嘅神級回答將嗰對情侶拒人於千里之外,聽到咁答我個心都有點寒。為免再度剌激煮粥嘅人(你懂的),我地就行一陣。到七點後,我地嘗試堂堂正正攻入,好在有個叔叔好熱情咁叫我地入來坐。一坐底,店面嘅異味撲

等到6:50左右,終於開門了,但係入面兩位姐姐完全當我地隱形咁,一啲招呼我地嘅意欲都無。湊巧有一對情侶踏入店門,勇敢地問煮粥姐姐請問開門未?但換來嘅係「入得,不過你有排都未有得食」😱姐姐嘅神級回答將嗰對情侶拒人於千里之外,聽到咁答我個心都有點寒。為免再度剌激煮粥嘅人(你懂的),我地就行一陣。到七點後,我地嘗試堂堂正正攻入,好在有個叔叔好熱情咁叫我地入來坐。一坐底,店面嘅異味撲鼻而來,以我嘅經驗所知,呢一種除咗係嗡味(發霉)之外,仲散發出一種蟑螂味,無錯係小強排洩物嘅味🤢而且聞說店面比以前髒了

叫了招牌菜金銀丸粥更雞蛋。聽講話以前係有個伯伯即叫即做,要等埋肉丸熟咗先再粥一齊煮,所以要等廿幾分鐘。但今次見到煮粥姐姐將已熟嘅肉丸放入粥一齊煮已經心知不妙,我估應該係上午賣剩的(因為我地係晚市第一枱客)、就算香港食碎牛粥都唔會煮定啲碎牛
。果然,試咗一粒豬肉丸覺得好唔新鮮,味道方面有少少怪,所以剩兩粒決定放棄唔食。食食吓聽到噹噹聲响,發覺煮粥姐姐將肉粒一次過大批咁煮,終於知道昔日嘅即叫即做煮法已經消失了。粥底雖然好綿,但係無米味;而油條又凍又軟,應該都係朝早嘅貨,千祈唔好試
$39一碗粥其實喺香港已經可以食到好高質素嘅粥,真係覺得物非所值👎🏻

老店轉手後失水準唔係第一次見
無咗即叫即煮肉丸,可能係為咗提高效率,但換來嘅係下降嘅質素。聽澳門人講以前係食完一碗再想食第二碗,但我就真係覺得「不可一、不可再」。希望老闆睇到後可以諗吓點樣將間一代名店留傳下去。

金銀丸粥加雞蛋
2019-02-15
2017-07-12 2671 浏览
三元粥品專家在福隆新街已經開了60年了! 老闆是一位中山的伯伯。他問我為什麼一猜就知道他是中山的,我就說你的口音很像我爸爸的所以就猜到了!这裡有名的及第粥和雙丸粥, 我們兩樣都點了。 他的晚市開門時間其實是七时,但因為沒地方逛, 好人的伯伯就先讓我們坐入去, 也讓我們先點了! 他的人客真的很多, 在開門不到十五分鐘其實就已經滿座了! 很多都是本地老主顧光顧! 說回食物部分, 粥底很綿 牛肉丸豬肉丸 非常爽口, 豬膶是明顯有醃過的,很好味! 豬肚灼得很脆。 整體上除了 交來的油條已經不脆有點失真之外, 粥品的質素真的是 很好!難怪他一直生意興隆!

2017-07-09
  • 金銀丸粥
2017-04-19 1788 浏览
難得沒帶小魔怪,美味的花道午餐後,好好休息一個下午,夜晚再一起出動找吃。食友期待前來 三元粥品 已久,第一站陪他如願,不過結果真的很失望-名物金銀丸粥一點不綿、米香欠奉,只得濃重的粟米味,最慘是一點不熱,加蛋後更加溫吞吞;明明夜晚七點才開門營業,八點油條已經又硬又冰;豬膶和及弟粥也未見佳處...後來得知這裡曾經很出色,但轉手後就不行了;而且共不算平,這裡加起來 MOP $170多了,埋單後又去找下站。
2017-04-10
2017-02-05 1764 浏览
同朋友搭朝早8.30船過左澳門玩,因為一大清早起身趕船既關係,無時間食早餐而十分肚餓!一落船就即刻去搵食!朋友提議去呢間三元粥店,因為即滾即煮,好有風味。價錢完全唔貴,都係街坊價,仲有大、細碗之分tim, 又幾好噃!我地見到隻蛋已經覺得好吸引,於是叫左「特製金銀丸粥 $30細 」同埋「三元及第粥 $29細」。熱辣辣煮起好正。粥底唔算十分綿,但唔會水。肉丸都幾入味。因為要留肚食更多其他野所以無叫油炸鬼嗰d。
2016-06-11 2566 浏览
今晚冇飯腳, 唯有自已諗下有乜好食. 呢間野中午冇得食, 本來諗住朝早食完先返工, 但係自己冇可能咁早起身, 所以決定今晚食左先.金銀丸粥, 一次過試晒豬肉丸同牛肉丸. 由於好耐都冇黎食過, 己經唔記得左個味道. 今次一咬落粒肉丸度, 當堂叮一聲. 粒肉丸係超彈牙, 好味. 估唔到咁普通既食材都可以整到咁好味. 下次再黎澳門一定要再食.

2016-05-25 1769 浏览
猪肉丸爽口, 和粥配起来, 不错。 唯有粥有点水。或许是间老店铺,结账的时候,老太太也非常亲切,笑容也非常好。 和其他店面比起来,感觉比较有人情味啊。下次再去,想要试下及第粥。
猪肉丸爽口, 和粥配起来, 不错。

唯有粥有点水。
2015-11-20 2488 浏览
去澳門飲飲食食早餐當然要清一下腸胃預備之後一整日的美食之旅。。。。 每次去都要排隊,今次唔洗,今次早餐去食三元肉丸粥, 我地叫左肉丸粥同朱肚粥加一份油炸鬼, 粥底同上環生記唔同呢到係比較杰身一碗有6粒肉丸, 肉丸先係靈魂所在, 肉質彈牙又有豬肉的香味, 早餐未訓醒食細就夠。。。。而朱肚粥就生存需要, 食左一片朱肚就無食過, 只係係曬d粥
肉丸粥 (細)
2015-11-15
$30 (早餐)
肉丸粥 (細)
  • 三元肉丸粥
2015-11-08 1505 浏览
最近十年,澳門發展十分迅速,飲食業亦出現非常大的變化。無數酒店落成,引入不少高級食肆。但傳純小店,依然是澳門飲食中不可或缺的味道,又或者說,更貼近澳門的特色。三元粥品,平凡的門面,樸實的裝修,給人很平民的味道。還記得第一次來,是舊同事帶我來的,跟著他們點了一碗肉丸粥,粥底夠綿,也夠香,肉丸是手打的,入口幾彈。簡評之,就是實材實料。那份寧靜樸實的感覺和味道,簡單而滿足。

2015-08-05 1835 浏览
繼續3日2夜澳門之旅,食完晏祥記,出門口轉右行去三元,又係居然只有一個客人,又即刻飛身入去,幾年前過嚟澳門時,祥記同三元經常有條長龍排在門外,自從三元改咗營業時間為上午8時至11時30分,晚上7時至凌晨12時30分後,居然最多客人時段嘅午市係休息,所以人客少了很多,真係咁都做到生意?點了肉丸粥加豬腰($28)及鮮明鯇魚片($31)。肉丸粥粥底夠綿,肉丸是手打的,足料入味又彈牙,豬腰夠新鮮又不會過熟,好好咬口,我唔好食粥都食哂成碗。鮮明鯇魚片,其實大熱天時唔應該響呢類小店食生魚片,仲要鯇魚片都幾時多菌,但又其實食過咁多次都無事發生過,魚片夠新鮮,沒有過多腥味,配上薑絲及蔥粒一齊食,能蓋過腥味之餘令魚片更有層次感。進食期間,店內由我兩枱客而變成爆滿,真係#人滿之患!

點了肉丸粥加豬腰($28)及鮮明鯇魚片($31)。

進食期間,店內由我兩枱客而變成爆滿,真係#人滿之患!
豬腰
  • 豬肉丸粥
  • 肉丸粥
  • 牛肉丸粥
  • 金銀丸粥
除了之前文章分享過的盛記白粥外,位於新馬路褔隆下街的三元粥品專家亦是我喜愛的粥品店坐落於澳門其中一個著名手信街,三元粥品專家卻並不是以遊客為銷售對象,在此可以感受一下澳門本地人的生活門口放著一大窩白粥底,旁邊是一個個小窩,每當有客人點粥品時,師傅就會將白粥放進小窩中將配料煮好後奉到客人桌上,因此配料的鮮味及精華都會留在粥裡面呢晚上八時到店,客人不多本來我們兩人想點牛肉丸粥及豬肉丸粥,然後自己變成雙丸粥但店員聽錯了就來了一碗雙丸粥及豬肉丸粥大一點的碗是有加上生雞蛋的,小碗是沒加生雞蛋的我的大碗內總共有八大粒肉丸呢,超跨張由於打了生雞蛋進去,還是要盡快打蛋弄散,讓熱粥把蛋稍為弄熟一點打了雞蛋的粥香滑非常,手工現做的肉丸口感紥實很彈牙呢在外面真的很難吃到這種彈牙度高的肉丸了要吃肉丸粥要注意營業時間喔,上午11時至晚上7時是休息時間呢

晚上八時到店,客人不多
本來我們兩人想點牛肉丸粥及豬肉丸粥,然後自己變成雙丸粥

但店員聽錯了就來了一碗雙丸粥及豬肉丸粥

大一點的碗是有加上生雞蛋的,小碗是沒加生雞蛋的
雙丸粥及豬肉丸粥
我的大碗內總共有八大粒肉丸呢,超跨張

雙丸粥
打了雞蛋的粥香滑非常,手工現做的肉丸口感紥實很彈牙呢

雙丸粥及豬肉丸粥
雙丸粥
去澳門有時比上班更讓人折騰,去之前要有系統地餓幾天,要找一班貪吃人士一起去,務求可以吃更多不同款式,到步後又要好好計劃,每樣吃少少,把要吃的都吃完。可惜是吃過的又想再吃,所以日積月累,舊又要吃新又要試,忙得不可開交。三元吃過無數次,我們還是一落船即跑來吃,那碗手打肉丸粥永遠令我念念不忘,還次次破壞自己計劃,來碗$37大的金銀丸粥,這裡的粥底較稀,正合純為吃肉丸的我,那手打豬肉丸牛肉丸,十分十分彈牙,在香港已吃不到了,牛肉丸從前充滿牛脂和牛肉香,咬一口會肉汁飛濺,比豬肉丸出色,今次牛肉丸竟偏淡,即便如此,這裡還是必來的。

2015-05-10
$37 (早餐)
我們來到的是離酒店不遠的三元粥品專家,是非常有名的粥品店。想試的原因是這店只做早、晚市,中午是休息的,而且金銀丸粥極有名,肉丸是手打的。已經很久沒有吃過真正好吃的粥了,所以無論多飽也要試一試!我們點了兩碗粥,先來的是金銀丸粥(加蛋),有些粥可以加蛋的喔!真的未食過加蛋的粥,蛋加在碗底,拌勻後就可以吃了。手打的金銀丸,分別是牛肉丸和豬肉丸,味道都不錯,但個人認為牛肉丸比較好吃,吃得出是真材實料,粥底能夠在稀稠之間取得平衡,難怪這麼有名!另外一碗是魚片牛肉粥,是鮮魚片及鮮牛肉,很足料!其實也會怕鮮魚片會有骨,但是這裡去骨功序做得很好,每啖都是香滑的魚肉。不得不讚的是魚肉非常鮮甜味美,配上粥底非常好食!鮮牛肉口感亦不韌,厚度適中,這個也很推介大家點喔!
我們來到的是離酒店不遠的三元粥品專家,是非常有名的粥品店。

已經很久沒有吃過真正好吃的粥了,所以無論多飽也要試一試!
金銀丸粥(加蛋)

真的未食過加蛋的粥,蛋加在碗底,拌勻後就可以吃了。

魚片牛肉粥
另外一碗是魚片牛肉粥,是鮮魚片及鮮牛肉,很足料!

不得不讚的是魚肉非常鮮甜味美,配上粥底非常好食!

鮮牛肉口感亦不韌,厚度適中,這個也很推介大家點喔!

2015-04-25
金銀丸粥(加蛋)