2019-08-26 1796 浏览
上星期去开港岛区就特登搵左呢一间西环嘅近海嘅西餐厅食嘢。餐厅分咗做两层,地下就系落地玻璃,上面就系,比较密封式少少。首先食咗个头盘先上面系法式鸡肝猪肉酱,上面中配左几条酸瓜,味道有啲似查面包嘅鹅肝酱,但系唔会偏咸。下面系香煎鱿鱼仔配西班牙肉肠,用一啲橄榄油浸过,有少少辣,琳琳地咁几好味最下面系法式香草焗田螺,田螺够新鲜弹牙,令我就觉得衬底嘅薯蓉反而几好味是日餐汤就系忌廉蘑菇汤,里面好多蘑菇蓉,上面加咗少少黑松露油喺度就有阵好香嘅黑松露味。主菜就有鲈鱼,煎到阵皮香香地佢哋,充满咗啲新鲜青口喺度, 但有少少白酒嘅香味。 而下面就系炭烧美国顶级肉眼扒,肉眼嘅质素好高,有好香嘅炭烧味,我哋叫咗七成熟,啱啱好,唔会煮到过咗火,牛嘅味道好浓郁。最後甜品就有一个柠檬挞,同埋朱古力蛋糕。通常跟餐嘅甜品都系冇咁好味,但系呢度嘅跟餐甜品就非常之一流,俾你喺出边饼店食嘅可能更加好食。柠檬挞真系有新鲜嘅柠檬味,饼底亦都好唔错,朱古力蛋糕就有好香浓嘅朱古力味,啲朱古力本身亦都好靓。同埋佢放上枱只碟都几靓,上面有刻咗嘅英文字喺度。smile and love yourself.

首先食咗个头盘先

• Lemon Tart