2022-06-18
又到Happy Friday~辛苦左一星期更係要同朋友出去relax下🥹揀咗一間隱世扒房嘅bar,食返塊牛扒,嘆番杯嘢飲chill下~寫意人生😍A Tavola Bar & Grill設有室外露天chill位同室內位置,室內仲有部大電視,遇有足球賽事的日子,一邊嘆住啤酒一邊睇波真係爽Angus Ribeye安格斯肉眼扒朋友最愛牛扒,亦係呢間餐廳嘅嘅熱門菜式,同埋好大塊牛扒,有12oz既份量,見到牛扒佈滿網燒嘅格紋就覺得好治癒選擇Medium,老公鍾意半熟既肉質,但上到枱略嫌熟咗少少,同埋接近炭燒網格嘅地方有一點苦味,配合返醬汁同食,會遮蓋了這個味道,另有一番風味半碟仲有薯條、車厘茄同埋烤大蒜,食晒一整碟都好滿足呀Rack of Lamb有4件羊架,份量都好多,我選擇medium well,羊架我不喜歡太生見到血水,覺得酥味太勁而七成熟嘅肉質啱啱好每一件羊架上佈滿香料,烤得好香口,伴碟有薯蓉、蘆筍及車厘茄,薯蓉同埋羊架沾上醬汁更加惹味Prawns Mussels with cream sauce最愛青口配忌廉汁,呢個仲加埋大蝦,大蝦好大隻,肉質非常爽口,好好味,份量方面,大蝦有五隻左右,
Angus Ribeye安格斯肉眼扒
Rack of Lamb
最愛青口配忌廉汁,呢個仲加埋大蝦,大蝦好大隻,肉質非常爽口,好好味,份量方面,大蝦有五隻左右,青口有六隻,忌廉汁嘅質地較為濃稠,青口同埋大蝦沾滿忌廉汁,非常好味,所以被秒清,好想order多碟
Strawberry smoothies
食咗咁多濃味食物,嘆番一杯清新嘅士多啤梨沙冰,估唔到佢有少少似奶昔嘅感覺,味道比普通沙冰更加豐富
本來想叫埋甜品Tiramisu,但係兩個人食唔到太多食物,所以留返下次一大班朋友黎chill下嘅時候再試啦