2023-07-22 403 浏览
悠闲嘅夏日,天气热炽炽,蒸气弥漫。我同几个好朋友一齐决定去红磡食一个有名嘅小店,叫做「美味佳」。听讲佢哋嘅蛋炒肠粉同烧茄子系绝对值得一试嘅美食,令人回味无穷。食落𠮶碗蛋炒肠粉,彩蛋糅合肠粉嘅香味,融合成一种无法形容嘅美味。啖咗一口,蛋香同肠粉嘅滑嫩质感顿时填满我嘅味蕾。蛋炒得刚刚好,唔会太过熟,亦都唔会太生,配合啲软滑嘅肠粉,真系令人回味。仲有啲葱花同酱油,加埋啲辣椒酱,提升咗味道,更加吸引人。跟住嚟到一份烧茄子,见到个茄子系闷得微微金黄,仲有淋上啲特制嘅酱汁。啖咗一口,茄子嘅软滑同烧烤嘅香味喺口中缭绕,特制嘅酱汁增色不少,有啲微微甜,又带啲微辣,完美地平衡咗味道。得闲嘅时候,谂起两年前同呢间餐厅嘅一段趣事。话说当时我同几位挚爱嘅同事,一齐来到呢度,因为肚饿,我地一口气叫咗好多份肠粉同茄子。结果谂住食完茄子再食肠粉,但茄子呢时已经喺我地面前「大派送」!一开始大家都觉得好搞笑,但之后就慢慢觉得食完嘢好撑,真系食得停唔住。

2023-07-10
用餐时段