餐厅: Theo Mistral by Theo Randall
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-06-29 3939 浏览
疫情嘅关系已经好耐冇去旅行享受下vacation✈️ 不过唔紧要,原来系香港都可以有渡假嘅感觉😍香港各大酒店都推出唔同嘅Staycation package, 最终简左五星级酒店 - 海景嘉福洲际酒店,成个package 性价比好高👍🏻而我最欣赏同推介嘅就系意大利双人晚餐🍽 餐厅嘅主厨系英国名厨Theo Randall👨🏻‍🍳 所有食材同餐单都由大厨Theo亲身精心挑选同设计,令人尽享意大利风情同滋味。Appetizer 精选意式头盘 头盘非常丰富🥰有我好钟意食嘅水牛芝士同埋巴玛火腿,巴玛火腿油香满溢🤤,柔软嘅肉质咸味鲜香,感受到淡淡嘅风干感。意式蕃茄香蒜包几出乎意料,香蒜包香脆可口,配上甜甜辣辣嘅意式蕃茄🍅,作为小吃好开胃☺️自家制蛋面🍝作为前菜所以份量唔多,但都足以令你回味无穷🤤因为真系好好食😆蛋面嘅粗幼相比平时食开嘅意粉幼细,坚韧道适中,个sauce系用巴马芝士同羊奶芝士制作而成🧀再配上意大利黑松露同埋香草,非常浓郁细滑,充满creamy 嘅口感,浓郁而不腻😋Main Dish香煎意大利海炉鱼🐟炉鱼煎至外层金黄色,香脆可口,洒上海盐,味道偏咸,内层肉质嫩滑多汁💦仲慢慢渗透出鱼油嘅芳香

Appetizer
精选意式头盘

自家制蛋面🍝

Main Dish
香煎意大利海炉鱼🐟
炉鱼煎至外层金黄色,香脆可口,洒上海盐,味道偏咸,内层肉质嫩滑多汁💦仲慢慢渗透出鱼油嘅芳香,味道偏淡,内外味道中和番,令鱼嘅鲜味更加突出🤩 其中一种配菜系水瓜榴,爽爽脆脆,酸中带点甘苦,甘苦中带点鲜甜,为呢道菜添加左一份清新同埋增加口感嘅层次🥰

烤美国顶级西冷牛扒🥩
餐厅好细心将西冷牛扒切成细件,配上牛肝菌汁,配菜有薯蓉同埋菠菜。牛扒肉质较嫩,肉味浓厚,肉汁系齿颊中渗出,同牛肝菌汁完美配合👏🏻

Dessert
精选意式甜品🍰🍮
总共有4款甜品,分别有意大利柠檬馅饼、咖啡奶冻、软身朱古力蛋糕同埋淡芝士蛋糕,食甜品嘅次序都有讲究,只要跟番menu嘅次序就可以,每款甜品质素都好好,甜而不腻,最欣赏咖啡奶冻☕️ 咖啡味好香浓,好似饮紧原杯咖啡咁,一试就知用左靓意大利咖啡豆打磨成酱,最后仲会送上一块chocolate bar, 可以用锤仔敲碎黎食,美味嘅甜品为呢顿晚餐画上完美嘅句号。🥳

P.S. 不得不提餐前意式餐包🥖餐包外层松脆香口,内层软软绵绵,质感好好,再用意式食法点上橄榄油同埋意大利黑醋,入口时多左一份淡淡嘅清香同埋醋嘅酸甜,味道都几独特,不妨试下咁食😉