起初对满记开设既西式甜品店100 bites无乜特别期望,皆因觉得做惯中式野既满记有点“踩过界“了是日于朗豪坊闲逛完经过见到门面挺雅致,又无乜人环境都几舒服,就入去试试了甫入店门即刻有位貌似老板娘既女人好热情地介绍同招呼我地坐低呢度系半自助形式,先到柜面拣好甜品,之后就会有专人奉上我同女友一人拣左一件cake, 等左十分钟都未送到来有D不满,但一黎到我地就即刻明白点解要等咁耐了估唔到叫两件cake会有咁精致既伴碟!! 即刻觉得等几耐都抵晒,连好多酒店 cake shop都无呢D心机!虽然D装饰唔会令到件蛋糕好味左,但系有视觉上既享受都加左唔少分,同埋最紧要系睇到呢间店系有heart同埋尊重甜品的~我叫左一件mango delight, 中文唔叫得左叫芒果脆皮甚么的。卖相十分讨好,上面仲插住一个芒果球仔同埋一支芒果汁, 谂谂下好似同pxxxxx gems既有七八成似 不过唔理咁多喇好味就得啦 =]切开一半,入面主要系有D新鲜芒果粒同埋一D cream。不过个脆皮真系值得赞一赞当我o系度踌躇紧支芒果汁系想点既时候个老板娘即刻好紧张咁冲埋来佢话切一旧仔就滴一滴落去,咁样食最好味!! 佢仲千叮

甫入店门即刻有位貌似老板娘既女人好热情地介绍同招呼我地坐低

呢度系半自助形式,先到柜面拣好甜品,之后就会有专人奉上

,但一黎到我地就即刻明白点解要等咁耐了
无expect过有咁既装饰 XD

Mango Delight

不过唔理咁多喇好味就得啦 =]
有心思既芒果汁

佢话切一旧仔就滴一滴落去,咁样食最好味!! 佢仲千叮万嘱叫我唔好一次过落晒添!

不过跟佢个方法食系几得意同埋几好食既~
Mille Feuilles Chocolate Bar
女友就叫了一个千层朱古力蛋糕

连埋顶o个块总共有六层,每一层都有唔同浓度既朱古力或者质感,有D系mousse有D似brownie面o个块就系脆脆的

咁多种朱古力夹埋,朱古力味就当然系好够啦
呢个时候老板娘又冲过来问我地好唔好味

呢度的确系一个唔错既吹水叹蛋糕好地方,虽然价钱偏贵蛋糕比较的色,但味觉同视觉享受一流

不过希望老板娘唔好再咁热情,我谂D客人黎得呢度都系想有D私人空间吹下水姐~

2012-08-19
庆祝纪念