2024-04-23 28 浏览
想食正宗嘅日本烧鸟唔一定要去日本先食到,喺香港一样都可以食到超水准又高质嘅日本串烧,今晚约咗Foodie朋友仔去天文台围「SAKEH」食餐好饮返杯🍶我地嗌咗支匠京姫纯米大吟酿,入口顺滑香甜米味香浓,啱晒配搭日式串烧,一边品尝美食一边小酌一番,爽YY😌用OpenRice订枱每人仲会赠送日本生蚝,生蚝肥美爽甜配上酸汁更加能够提升鲜味👍🏻入正题啦,今晚我哋嗌咗10款串烧,一个丼饭,样样都有惊喜🉐西班牙猪腩肉肥瘦相间嘅猪腩肉,外面烧到微微焦香,油脂分布均匀,咬落去肉质非常juicy而且一啲都唔腻,超正鸡肝鸡肝起沙嘅口感系我嘅最爱,鸡肝烧得外脆内软里面粉粉嫩嫩再配上烧汁简直系最佳嘅配搭鸡肾一啖一粒,爽口Q弹,火候控制得非常好生熟程度啱啱好,钟意食内脏嘅朋友仔唔好错过鸡软骨师傅功架十足,每粒鸡软骨入口都系脆卜卜,而且一啲都唔干身,啱晒用黎送酒自家制免治鸡肉软骨必点招牌菜👍🏻咬落去食到松软嘅免治鸡肉,加上鸡软骨,口感非常丰富,再配上香浓嘅蛋汁令到鸡肉更加软滑汁烧牛肋肉肉质较为厚实最适合用黎做串烧,酸酸甜甜嘅烧汁配上鲜嫩嘅牛肋肉,入口充满肉汁,推介👍🏻马刀贝马刀贝即系烧蛏子皇,加上香葱去烧烤已经不需要

西班牙猪腩肉

鸡肝

鸡肾

鸡软骨

自家制免治鸡肉软骨

汁烧牛肋肉

马刀贝
马刀贝即系烧蛏子皇,加上香葱去烧烤已经不需要落其他调味,入口鲜甜肥美又爽口

鸡肩肉
餐厅会有几款隐藏菜式,店员会逐一向你推介,我地嗌咗其中两款,鸡肩肉脂肪较少,肉质紧致有弹性,外面烧到焦香里面依然充满肉汁,鲜味十足

蒜蓉牛油烧日本元贝
另一款隐藏菜式👍🏻元贝厚肉雪白,味道鲜甜,加入蒜蓉牛油去烧烤,令元贝带有浓郁嘅蒜味同奶香,更加能突出海鲜嘅鲜味

厚切牛脷芯
必点🉐牛脷芯爽口弹牙有嚼劲,中间位置特别爽嫩juicy,越咀嚼牛味越浓烈,洒上黑椒去烧烤,惹味又香口,与清酒绝配

封门柳饭
我强烈推介最后一定要嗌呢个主食,餐厅除咗串烧出色以外,封门柳饭绝对有惊喜😋一上枱时牛肉嘅色泽已经非常吸引,中间粉嫩软腍,肉味浓郁充满肉汁,丼饭配上多种菇类同翠玉瓜,既有肉又有蔬菜配搭,实在系饮饱食醉嘅一晚🍶😋

📍SAKEH (尖沙咀)
尖沙咀天文台围5-9号宝轩酒店地舖及1楼

人均消费:$500-600