朋友前排生日,於是後补庆祝,所以我就带咗佢去前排食过嘅呢间「Diletto」,除咗上次介绍过嘅卡邦尼意粉好食,无谂到今次新试嘅披萨都非常出色,一定要介绍一下。除咗主菜叫咗个意粉同披萨,另外仲柯打咗一个沙律。呢个Caesar Salad意想不到地份量多,除咗新鲜嘅长叶莴苣口感清脆多汁,里面仲有烟肉碎同Crouton,味道同口感变得更丰富,但最最味道浓烈嘅竟然系上面嘅沙甸鱼仔,由於厨房已经将沙律事先搅拌好,所以每一处都带浓浓鱼仔味。而其中仲有一样Menu中系无提及嘅材料,系带少酸嘅白色粒状食材 (味道似酸奶钙片),呢个点缀我都觉得几好食,至於究就系咩食材就不得而知。食过沙律,接住系上次嘅卡邦尼意粉,所以不再加以介绍。直接讲述新试嘅Prosciutto Pizza,是日披萨令我相当喜出望外,因为第一次品嚐以柚子酱夹Parma Ham、芝士、火箭菜嘅新食法。本来Ham配Cheese系好基本嘅口味,但可能会太咸而且过於单调。而柚子酱正正起咗大大嘅作用,令到单一偏咸口味有咗突变,其中勾起有一啲清甜味,使人更加开胃,食极都唔厌。而且Ham亦都想多大片,绝不吝啬。如果太咸,其实配火箭菜都系非法匹配。总
Caesar  Salad
Carbonate  Spaghetti

Prosciutto  Pizza  with  Yuzu  Jam
总结,Prosciutto Pizza嘅果酱口味似乎会不定时咁更换,但我觉得作为一个钟意食柚子美食嘅我而言,呢个披萨配柚子真系相当出色,值得推介。
  • Carbonate Spaghetti
  • Prosciutto Pizza  with  Yuzu  Jam