2009-09-29
今晚提早食中秋節晚飯, 一早訂咗五位, 之前聽到人哋講話幾好食又幾抵食, 又係中菜, 最啱同屋企人一齊食飯. 環境唔錯, d坐位唔密, 空間夠哂. 我哋叫咗個前菜鎮江肴肉, 都幾多, 幾好味; 點咗佢哋o既名菜豆腐餃子, 好佩服師傅d手工, 咁軟o既豆腐都可以包住咁多菜餡, 不過味道就一般, 可能係素菜關係, 但係好啱老人家食. 小籠包我訧無食, 細細舊, 唔知好唔好味, 個樣都好靚. 之後上咗個雲南鴨半隻, 估唔到炸完o既鴨肉都仲好敕滑, 食法好似片皮鴨咁, 用粉皮包住件鴨加埋大葱青瓜海鮮醬, 唔錯喎. 菜就叫咗碟芥蘭, 我最鐘意食o既菜. 仲有一個酸辣湯, 不過材料就好少, 味道比之前d菜式差. 最後加個蛋白火腿炒飯, e 個真係好好味, 白雪雪o既炒飯以為唔係好好食, 但係食咗一啖之後, 忍唔住食左一碗. 炒到粒粒飯都分開, 唔會一舊舊. 用hsbc card 簽帳有九折優惠. 幾抵.