Poking

餐厅:Poking地点:上环苏杭街菜式:寿司碗饭餐牌:自选bowl可以自由选择1款蛋白质(肉类或者菜),寿司饭/糙米饭/荞麦面/沙律菜或者两沟都得,仲有藜麦粟米沙律,可以多饭少饭正常饭。再包三款配料,特色酱1款,同脆脆两款。可以追加配料,希腊乳酪杯,饮品同汤。另外都有推荐菜品,好几款预设口味碗饭。呢度都有暖碗饭。用手机落单,逐样逐样拣自选bowl都好方便。自选 Bowl(水耕沙律菜,豆腐配杂锦香菇,红腰豆,蜜糖黄芥未酱,脆炸蒜粒,紫菜丝)自选 Bowl用个圆形大碗装住,好丰富。首先加$3转水耕沙律菜底,好新鲜爽脆。蛋白质我拣左豆腐配杂锦香菇(加$78),豆腐好滑,味道清淡;杂锦香菇就已经调好味道,口感好爽口。三款免费蔬菜我只系拣左红腰豆,份量相对多返少少。蜜糖黄芥末酱加喺面,个人觉得分量可以多少少,唔会太浓或者太腻。脆炸蒜粒绝对系加添口感之作。呢碗自选 Bowl好斋,好符合Green Monday嘅diet。自选 Bowl(荞麦面配沙律菜,慢煮鸡胸,枝豆,紫洋葱,红腰豆,芥末乳酪沙律酱,木鱼丝,芝麻碎)呢个自选 Bowl我就加$5拣左荞麦面配沙律菜。荞麦面好滑又腍。蛋白质我拣左慢煮鸡胸
餐厅:Poking
地点:上环苏杭街
菜式:寿司碗饭

呢个自选 Bowl我就加$5拣左荞麦面配沙律菜。

荞麦面好滑又腍。

蛋白质我拣左慢煮鸡胸(加$88),慢煮鸡胸一客6片,完全唔鞋,非常嫩口,好正!三款免费蔬菜我拣左枝豆,紫洋葱,红腰豆。紫洋葱少少辣,好过瘾。

芥末乳酪沙律酱甜甜地好好味。成个自选 Bowl感觉轻盈唔腻。
蜜糖蓝莓椰子脆片
蜜糖蓝莓椰子脆片 加$30
蜜糖蓝莓椰子脆片卖相不俗,原味乳酪好滑,加埋少少甜嘅蜜糖就啱啱好,仲有新鲜蓝莓同埋唔少脆脆梛子脆片咬吓。
抹茶高蛋白饮
抹茶高蛋白饮 加$45
抹茶高蛋白饮用玻璃杯装,面头加上抹茶粉。抹茶味好香,唔会过甜,好滑。
呢餐好清爽健康,材料基本上都好新鲜,高蛋白高营养,上环返工健身减脂人仕可考虑。打卡都可以。呢度有木枱7张枱同7张高凳左右,繁忙时间应该要等位。
2024-02-19