2014-01-05 6461 浏览
去年jimmy choo x mo bar 既crossover high tea set令城中唔少人都趋之若骛,争相打电话同email 去订位,但仍然有好多人未能够一尝呢个high tea set。当十一月MO BAR 宣布同法国著名MACARON 品牌LADUREE 合作推出全新high tea set,订位热潮再次掀起,可惜既系,我订唔到位。但好彩既系,朋友原来一早透过email 订左位!而且仲揾埋我去,我当然求之不得啦~  high tea set推广期由12月1日至1月7日,星期一至星期五价钱是每位$288,另加一服务费,而星期六日除左high tea set仲有dessert buffet,价钱是每位$308,另加一服务费,我就同朋友喺星期四来的。Platinum macaron christmas tree一入到Mandarin Oriental Hotel 既lobby ,亦即系MO Bar既门外就见到呢棵银色闪闪既 platinum macaron christmas tree。呢棵christmas tree 成为唔少人既拍照留念地点。Jasmine tea未食t

我就同朋友喺星期四来的。

Jasmine tea
jasmine tea
未食tea set之前饮下茶先啦!我order左jasmine tea,散发淡淡既茉莉花清香。

MO Bar x Ladurée high tea set
看见了便想吃吗?

waitress 好用心咁介绍每一款tea set 入面既食物,呢方面抵赞!我首先食既系scones,虽然细细个但几松软,而且充满牛油香,涂上cream 同strawberries 酱食,格外滋味。果然系文华既名物!

咸点
红菜头鹅肝macaroon-第一次食唔系甜既macaron,鹅肝少少膻味,macaron 好脆口,但无咩特别,没有留下深刻印象。
法式烟肉咸批-个批几松脆,富牛油香,芝士味几香浓。
烟三文鱼卷-smoked salmon几fresh,卷内仲有d蟹肉碎同细细条既芹菜,几脆口。
Air-baguette with Bayonne ham-ham 有咸香,baguette 一如其他地方咁,少少chewy既感觉。

甜点
Chocolate Peanut tart-顶层有块朱古力薄片,好脆身,中间系朱古力,底层既挞底几松脆,整体朱古力味几浓。
Rose flavor macaron- macaron 外层几脆,内里亦都松软,laduree既macaron都系质素保证既!rose 既味道散发出淡淡玫瑰清香,有种淡雅既感觉。
Pistachio & Raspberry Eclair - 面层系杏仁味白朱古力,红莓味中和左白朱古力既甜味。

World's exclusive platinum macaron
world's exclusive platinum macaron
呢款铂金macaron 其实系橘子味同朱古力味既混合,macaron 外脆内软,但橘子既味道太浓,连朱古力味都被橘子味盖过。

Laduree keychain
laduree keychain
喺度食tea set 会送张card比你去laduree 分店redeem 番一个价值$390既 keychain。
Laduree keychain
整体嚟讲,tea set既质素唔算特别高,咸点比甜点更好,有点始料不及,但系有一个宁静舒适既环境同朋友食下野叹下茶已经好开心。而且gimmick 上可以试到laduree 同mo bar 首次合作既tea set,算系好满足了!