2022-05-10 15677 浏览
确诊后康复冇几耐,乜都冇有怕,拥有Mario无敌星星护体,乘机于平日晏昼朝圣人气cafe Mamaday入到餐厅,就见到店内装修够晒colorful,随处见到广东话同英文quote。看似杂乱,但又系佢特色之处,仲要贯彻整间店舖,由装修到餐牌及餐具,都够晒恶搞!要睇得明餐牌,当然识睇英文同中文字就得,都好够user friendly,但要识广东话先感受到最盏鬼可贵之处我同妹就嗌左「唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭」,仲有「焙茶牛奶无咁涩」同「天然紫薯唔太甜」,本身想嗌waffle share,但已经卖完,所以今次就冇得试喇!餐具风格完全唔系一致嘅格调,玩味十足~~~鳗鱼蛋包饭用上日系风格嘅碟盛载,侍应俾我地用黎share嘢食嘅碟就印有女皇头像及Mamaday字样,焙茶牛奶则用中国风仿古茶杯!「唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭」,可额外加$28升级为原条鳗鱼,唔升级嘅话,蒲烧鳗鱼份量唔多,大概系1/3条,但卖相睇落都几肥美。蛋包饭嘅蛋皮睇落嫩滑,唔会老,加上大量木鱼片做伴碟。蒲烧鳗鱼酱汁嘅香浓得黎唔会太咸,鳗鱼肥美有咬口~~~鸡蛋系使用日本进口鸡蛋,蛋香味十足,蛋皮口感滑溜。而饭粒圆润,粒粒分明,

唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭

「唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭」,可额外加$28升级为原条鳗鱼,唔升级嘅话,蒲烧鳗鱼份量唔多,大概系1/3条,但卖相睇落都几肥美。蛋包饭嘅蛋皮睇落嫩滑,唔会老,加上大量木鱼片做伴碟。蒲烧鳗鱼酱汁嘅香浓得黎唔会太咸,鳗鱼肥美有咬口~~~鸡蛋系使用日本进口鸡蛋,蛋香味十足,蛋皮口感滑溜。而饭粒圆润,粒粒分明,加埋紫菜丝同木鱼片一齐食,提升整体香气!
焙茶牛奶无咁涩
「焙茶牛奶无咁涩」,焙茶同牛奶比例均匀,焙茶味香而且真系唔涩口!面层泡沫绵密,整体质感入口顺滑~~好味!
天然紫薯唔太甜

「天然紫薯唔太甜」,粉系颜色够晒少女风,不过紫薯味道淡口,奶味偏重,要好认真细味先试到果阵淡淡紫薯味!就当真如餐牌所示,不加糖浆,所以唔会有阵好假嘅紫薯糖浆味。虽然冇乜紫薯味,但牛奶又确实香滑,唔太差~~~

虽然今次食唔到甜品,但感受餐厅嘅风格,品尝食物同饮品味道,都令人满足!
2022-03-22
唔好抱咁大期望蒲烧鳗鱼蛋包饭