2020-11-30 69 浏览
今日跟飯腳在銅鑼灣搵食,睇Openrice 先知原來銅鑼灣都有小曼谷,所以就來試一試。在大門口就見到火車頭,原來這間係火車站主題,有指示牌又有行李架,都幾特別。 現場有live music, 樂手唱得不錯,結他輕奏,好有mood. 可以聽下歌,慢慢傾,慢慢食。先來沙律開開胃,這個極上牛小排醃沙律好好食,雖然真的有點辣,但好足料,牛小排有好多,好有份量,而且好嫩滑有牛香。沙律菜好新鮮。要了海南雞半隻,份量都ok. 雞有雞味,而且好滑,忍唔住一口氣食左幾件,泰式海南雞醬辣辣地幾惹味。點醬或唔點醬都各有風味。泰式乾炒海鮮米粉有驚喜海鮮份量有唔少,而且竟然有帶子! 個米粉好有鑊氣,而且米粉係幼絲但好有彈性。 味道好好食,咸咸地,加埋士拉差辣醬就昇華左,令人好想食多碟。泰國米粉真係無得輸,令人一解泰國街頭小舖的懷念。這餐廳整體感覺良好,下次要再encore

泰式乾炒海鮮米粉有驚喜
泰國米粉真係無得輸,令人一解泰國街頭小舖的懷念。

這餐廳整體感覺良好,下次要再encore
2020-11-12