2020-05-23
今晚喺中環附近做嘢,見完客咁就帶個熟客仔嚟呢一間泰潮到食,因為佢之前都話呢一間餐廳有D名氣,咁點都要試下la! 咁我哋就叫咗個二人套餐,菜式如下:冬陰功湯: 其實呢個冬陰功湯我覺得都幾大碗, 而且佢亦都放咗好多材料,另外我會覺得佢都唔算唔係太辣,己適合香港人口味。泰式青木瓜絲沙律: 青木瓜絲切得幾幼細而且都清爽, 作為餐前小食自己覺得都幾fresh。泰潮海南雞例牌及雞油香飯: 咁返呢一個主角,坦白講我覺得佢個雞皮都唔算肥,而且我自己食落去啲雞肉都幾嫩口 , 大家都可以睇下我啲相,佢嗰雞其實我自己覺得真係幾好食, 我見下大家可以點下去嗰個醬因為啲酱真係幾襯個海南雞。 食埋個雞油香飯嚟餸其實真係充滿雞味。泰式蒜蓉炒雜菜: 呢個抄襲取其實自己覺得都可以嘅因為食咁多嘢點都要食番一啲菜去解一解。泰式炸蝦餅拼春捲: 自己覺得呢個刷下卷同春捲都炸得唔錯 另外個蝦餅都幾有泰式嗰種風味。招牌咖哩豬頸肉: 最後呢一個豬頸肉咖哩我覺得個咖哩汁比較特別啲,因為佢個咖哩汁有少少偏向香港嘅風味, 而且佢一兜仔雖然我好似唔係話好大,但係佢都落足豬頸肉同其他配料。大家可以一試。最後如果大家鍾意食海南雞,我建議可以試一
最後如果大家鍾意食海南雞,我建議可以試一試呢一間店舖嘅海南雞,因為我覺得都幾好食,值得一試。