2020-07-06 468 浏览
今年兩次日本之旅都畀武肺搞和咗,唯有食番啲好嘢,安慰自己!之前食開旺角另一間Omakase, 今次聽朋友介紹,試下豐!有bk檯,我同朋友6點9左右到,坐陣影下相啱啱好有得食!suggest 早小小到,可以睇師傅埶料,影下相!環境好靜,舖頭唔大,有bar檯有房,坐bar檯有feel啲,又可以同師傅傾謁,知自己食緊咩!嗌咗豐•特上,之後就坐住等食!前菜兩隻蟹仔,好酥脆,成隻都食得,好似食緊薯片!新鮮識郁嘅帶子: 配蒙古岩鹽,絕對唔係講笑,足夠新鮮嘅食材,唔洗太複雜嘅調味,帶子好爽口,食到甜味!大船渡灣巨蠔:等食途中,畀魚缸入面啲巨蠔吸引咗,成隻手掌咁大,當然嗌番隻試下!蠔味較濃,但唔腥,海水味小重,小小金屬味,甜味淡,一啖食晒,大大嘅滿足!鹽水海膽章紅魚刺身: 章紅魚本身淡味,有海膽粉末調味,放大咗魚嘅鮮味!夏鰤魚刺身:濃味魚,但絕對唔腥,口感紮實,有咬口!大toro 刺身: 至愛toro, 去親日本都會食好多!今次大toro稍嫌唔夠油脂,但油脂分部都平均,口感都唔差!西京銀鱈魚: 唔係平日食開嘅味道,有秘製醬汁嘅配合,甜得嚟唔會涸喉,魚肉一粒粒,味道平均,好味!活赤貝sushi: 又係識

嗌咗豐•特上,之後就坐住等食!

前菜兩隻蟹仔,好酥脆,成隻都食得,好似食緊薯片!

夏鰤魚刺身:濃味魚,但絕對唔腥,口感紮實,有咬口!

活赤貝sushi: 又係識郁㗎,師傅一嘢拍落碟度,戲言快啲食,唔係會逃走!當然講笑,不過足見食材新鮮!赤貝又係本人至愛之一,今次呢個有驚喜,甜,冇腥味,鮮味十足!

金目鯛sushi /伊佐木sushi: 師父幫手燒咗個面,食落炙燒味重,金目鯛有驚喜,魚香味濃,唔好急住吞,嚼多幾下,感受下啲香味!

海膽sushi: 海膽少腥,可接受,甜味都有!

慢煮南瓜𩶘魚湯: 好濃嘅湯,慢煮令到魚嘅鮮味出晒黎,同南瓜好match!

甜品柚子雪sorbet/紅豆雪糕: sorbet有驚喜,攪勻啲柚皮係入面,清新加少少苦澀味!

最尾師傅介紹番,佢哋連米飯都係用日本水煲,仲拎埋支水畀我哋睇!呢個就係坐bar檯嘅好處!

總括嚟講,呢個價錢可以係香港食到咁高質omakase, cp value極高,師傅又好傾,服務一流,絕對值得一試!
btw, 師傅話直至疫情結束,都有85折,要試就快啦!
2020-07-02