2017-10-08 41 浏览
一提起食日本菜,多数都系谂起去旺角铜锣湾食放题,好彩今次多得朋友带我黎呢间Hatsu食怀石料理,令我对日本料理又多一种唔同嘅体验。 由於对怀石料理冇咩认识,我地听咗侍应嘅建议叫咗个二人套餐。就好快上咗前菜,其中一款系将飞鱼子方块,再配上沙律酱,甜中带鲜再配合飞鱼子嘅口感,非常特别! 除咗叫个二人套餐,我地两个鳗鱼迷仲另外叫一份鳗鱼满足我地个胃。呢份鳗鱼有油脂香,酱汁比例又啱啱好唔会盖过鳗鱼味,鸡脾菇又吸收咗鳗鱼汗嗁味道,超好食。 食日本野又点可以冇鱼生呢?虽然跟套餐款式唔算多,但胜在非常新鲜,比平时嘅放题质素好好多。小小地,够晒数。 中间仲送上咗日式沙律同埋一啲烧物,例如烧蚝,焗带子,份量唔多用款式搭够,最啱眼阔肚窄嘅人。但不可不提就系烧龙虾。烧龙虾上嘅酱汗咸中带啲鲜,配合鲜甜嘅龙虾肉简直天衣无缝,冇得输。而且呢只龙虾啖啖肉,最啱我呢啲食肉兽。 Hatsu 个位置未算好方便,系金钟站出都要行几分钟先去到。但呢个价钱食到质素唔差嘅怀石料理,仲要坐得舒服同到朋友倾到计,都真系冇投诉。